Zorg moet anders worden georganiseerd maar: Hoe dan? De mening van de zorgmedewerker telt

Geplaatst op: 11 mei 2023
Laatst gewijzigd op: 3 juli 2023

De zorg staat de komende jaren voor een aantal uitdagingen. Om de zorg toekomstbestendig te maken, zullen zaken anders moeten. Verandering begint bij zorgprofessionals: zij zijn de mensen die elke dag zorgen voor hun cliënten en zien daarom ook heel goed waar het en wat er beter kan. Maar: Hoe dan? Onder deze naam startte A+O VVT een campagne die onder zorgprofessionals het gesprek over de toekomst van de zorg moet aanmoedigen. Met de landelijke campagne Hoe Dan? worden zij gemotiveerd en uitgenodigd om hun ervaringen en ideeën over de zorg van morgen te delen en deze binnen hun eigen zorgorganisatie bespreekbaar te maken.

Waarom deze campagne?

De groeiende vraag naar zorg in de toekomst en de uitdagingen voor zorgorganisaties op de arbeidsmarkt, maken dat het werk in de zorg anders moet worden georganiseerd. Zorgprofessionals hebben hart voor hun werk, maar ervaren nu al vaak een hoge werkdruk. Om de zorg ook op lange termijn toegankelijk te laten zijn, zijn andere oplossingen nodig dan harder of meer werken.

Dus hoe zorgen we ervoor dat zorgmedewerkers, ondanks alle uitdagingen, met plezier naar hun werk (blijven) gaan? Om écht anders te kunnen werken, is het van belang om met medewerkers te praten. Over hun zorgen en dilemma’s, over hun drijfveren en over concrete oplossingen en ideeën om het werk anders te organiseren. Dat is in de kern waar de landelijke campagne Hoe Dan? om draait.

Ga nu het gesprek aan over de zorg van morgen

Gesprekskaarten Hoe dan?
Gesprekskaarten

Op de campagnewebsite van Hoe dan? staan allerlei middelen waarmee zorgorganisaties over dit onderwerp het gesprek met de medewerkers op gang kunnen brengen. Er is een toolkit die bestaat uit, onder andere, een kletspot, een scheurmuur, een praatbank en verschillende gesprekskaarten (zie afbeelding rechts).

Met prikkelende vragen, stellingen en opdrachten ga je als zorgprofessional zelf aan de slag met de vraag hoe de zorg van de toekomst eruit moet komen te zien. De kennis en ervaring uit de praktijk van de medewerkers is bij het oplossen van deze vraagstukken onmisbaar.

Hoe dan? maakt deel uit van het programma Over Morgen, een initiatief van A+O VVT (een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties ActiZ, Zorgthuisnl, CNV, FNV, FBZ en NU’91).

Meer weten