Terugblik Waardigheid en trots-congressen 2021

Geplaatst op: 13 december 2021
Laatst gewijzigd op: 25 mei 2023

Persoonsgerichte zorg, Werken met plezier, Innoveren en leren en Toekomst verpleeghuiszorg – dat waren de 4 thema’s die aan bod kwamen op de 4 Waardigheid en trots-congressen die plaatsvonden in november en december 2021. Ruim 1800 mensen keken mee naar zo’n 45 sprekers tijdens de 20 interactieve online congressessies. De gemiddelde waardering van deelnemers: een 8. Heb je iets gemist? Bekijk de opnames van de verschillende sessies en lees de verslagen!

Grote namen van binnen en buiten de verpleeghuiszorg deelden hun visie, ervaring en inzichten: Teun Toebes, Anne-Mei The, Aukje Nauta, Foppe de Haan, Azmi Alubeid, Rens Brankaert, Jethro Hardeman, Bianca Buurman, Henk Nies en nog vele andere zorgmedewerkers, specialisten ouderengeneeskunde, cliëntenraadsleden, managers, bestuurders van zorgorganisaties, kenniscentra en branchepartijen.

Video-opnames en verslagen

Van alle 4 de congressen is een verslag geschreven en de sessies zijn opgenomen, zodat iedereen deze op een later moment nog terug kan kijken. Heb je dus iets gemist? Leer van de inzichten en tools die worden aangereikt door onder andere Vivantes, WVO Zorg, ZZG Zorggroep, ActiVite, ZorgAccent, Aafje, Sevagram, Vitalis, Amstelring, Omring, Mijzo, IGJ, Academische Werkplaatsen Ouderenzorg, Raad van Ouderen, Zorgkantoren, Leyden Academy en Vilans.

4 congressen op 4 locaties met 4 thema's op 4 verschillende data

Congres Persoonsgerichte zorg – Nieuwegein

Op maandag 15 november vond het eerste van de vier Waardigheid en trots-congressen 2021 plaats met een prachtig en persoonlijk pleidooi voor persoonsgericht werken door Teun Toebes, gevolgd door een tafelgesprek met medewerkers en een lid van de cliëntenraad van Vivantes en Claudia Heikoop, die het thema vanuit de toezichtskant van de IGJ belichtte. Anne-Mei The rondde het ochtendprogramma af met haar verhaal over de sociale benadering van dementie. In de middag vonden er twee online inspiratiesessies plaats over de STIP-methode en het Leefplezierplan.

Waardigheid en trots congres 2021 Nieuwegein

Congres Werken met plezier – Zwolle

Op maandag 22 november vond het tweede van de vier Waardigheid en trots-congressen plaats met als aftrap Aukje Nauta, die inging op vragen: Hoe werk je met plezier? Hoe zorg je dat bewoners dat plezier ook ervaren? En hoe overwin je schaamte in je werk? In een tafelgesprek gingen ook medewerkers van ZorgAccent hier verder op in. Foppe de Haan nam de kijkers mee in zijn verhaal over de overeenkomsten tussen het coachen van voetbalteams en teams in de zorg. In de middag vonden er twee online inspiratiesessies plaats over teamreflectie en leercoaches.

Waardigheid en trots congres 2021 Zwolle

Congres Innoveren en leren – Rotterdam

Op maandag 29 november vond het derde van de vier Waardigheid en trots-congressen plaats, met als opening een gesprek met Rens Brankaert, die zich bezighoudt met ‘warme technologie’. Voor het tafelgesprek schoven vervolgens medewerkers aan van Sevagram en Ramon Daniëls, lector ondersteunende technologie in de zorg bij Hogeschool Zuyd. Jethro Hardeman nam ons tijdens zijn keynote mee in de wondere wereld van zorginnovatie en verbond dit met de praktijk van alledag. In de middag vonden er twee online inspiratiesessies plaats over de inzet van leefcirkels en het verzamelen en gebruik van data.

Waardigheid en trots congres 2021 Rotterdam

Congres Toekomst verpleeghuiszorg – Den Bosch

Op maandag 6 december vond het laatste van de vier Waardigheid en trots-congressen plaats.  Bianca Buurman gaf een toelichting op ‘Thuis, tenzij’ als uitgangspunt voor de ouderenzorg. In het tafelgesprek kwamen vanuit verschillende perspectieven, waaronder dat van de ouderen zelf, de voorwaarden voor vitaal ouder worden aan bod. Tot slot gaf Henk Nies, directeur bij kenniscentrum Vilans, in een gesproken column zijn visie op de toekomst van de verpleeghuiszorg. In de middag vonden er twee online inspiratiesessies plaats over reablement en het samenwerken rondom een woonzorgvisie.

Waardigheid en trots congres 2021 Den Bosch