Bewegen en dementie: een overzicht

Geplaatst op: 4 oktober 2022
Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2022

Op 7 oktober is het Nationale Ouderendag met dit jaar als thema ‘mobiliteit’. Blijven bewegen is een belangrijke factor in het vitaal blijven. En vitaliteit behouden verbetert de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners. Wij maakten een overzicht met artikelen en video’s over hoe je bewegen kunt blijven stimuleren in het verpleeghuis bij onder andere mensen met dementie.

Het Danspaleis

Met een ‘disco voor ouderen’ brengt Het Danspaleis mensen bij elkaar. ‘Muziek en ouderen is een topcombinatie. Ook voor mensen met dementie is muziek een fijne manier om warme gevoelens naar boven te halen. Je ziet zulke mooie dingen ontstaan. Mensen die in een rolstoel zitten, gaan ineens staan en beginnen te dansen. Mensen die nauwelijks nog praten, zingen mee.’ Bewegen is voor iedereen belangrijk en bij mensen met dementie blijft muziek vaak heel lang in het geheugen verankerd.

Doe de 20 minuten workout

Azmi Alubeid, beweegagoog bij Alrijne Zorggroep, bedacht speciaal voor Waardigheid en trots een partnerworkout van 20 minuten voor jong en oud.  Azmi: ‘Onze bewoners zijn mensen met dementie, dus verbetering van de conditie is slechts in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Maar dit betekent zeker niet dat je niets kunt doen voor deze mensen. Vitaliteit behouden is het uitgangspunt. Door ze te laten bewegen, dragen we ertoe bij dat ze optimaal van hun leven kunnen blijven genieten.’ De workout van Azmi bestaat uit 8 oefeningen die je samen met bewoners met dementie kan uitvoeren, hij doet ze samen met bewoner Fred.

Contact maken

Danseres Ronya White: ‘Elkaar uitnodigen tot contact. Precies dát contact zie ik voortdurend tijdens de dansles. Bewoners die genieten.’ Dans en beweging is ook goed voor de zorg. De bewoners met dementie zijn na een dansles rustiger en meer ontspannen.

Dansles voor mensen met dementie door Ronja White

Tai Chi: rust, concentratie en vitaliteit

In ontmoetingscentrum Rinnebeek in De Bilt doen bewoners en buurtgenoten wekelijks Tai chi samen. Door de herhaling van de bewegingen ontstaat concentratie en rust. Dat maakt Tai chi heel geschikt voor mensen met dementie, die veel chaos in hun hoofd hebben en een korte spanningsboog. Je merkt dat de bewegingen in het geheugen van het lichaam opgeslagen worden. Tai Chi doe je namelijk niet vanuit je hoofd, maar vanuit je gevoel.

Lees meer over dementie en bewegen

Meer weten