Kennisdossier: Hygiënisch werken en infectiepreventie

Hygiënisch werken hoort bij je werk als verzorgende of verpleegkundige en zorgt ervoor dat je ziektes buiten de deur houdt. Hygiënisch werken heeft voor een deel met (hand)hygiëne van medewerkers en persoonlijke hygiëne bij bewoners te maken en voor een deel ook met een schone werkomgeving. Aandacht voor hygiëne is ook de basis van infectiepreventie. In het kennisdossier hygiënisch werken en infectiepreventie zijn tips, tools en praktijkvoorbeelden op dit thema gebundeld.

Word samen wijzer in je werk!

Waardigheid en trots beveelt de volgende 3 artikelen aan:

  1. Het artikel: 9 tips om samen te werken aan infectiepreventie
  2.  De Wegwijzer infectiepreventie
  3. Het format werksessie infectiepreventie

Ook benieuwd naar onze aanbevelingen bij andere thema’s? Bekijk de kennisdossiers van Word samen wijzer in je werk!

Tips en tools Hygiënisch werken

Wil je vooral praktisch aan de slag met hygiënisch werken op de werkvloer? Bekijk onderstaande artikelen met direct toepasbare tips voor hygiënisch werken of ga met je team aan de slag met de leeromgeving.

Tips hygiënisch werken

Leeromgeving hygiënisch werken

Hygiënisch werken is een verantwoordelijkheid voor iedereen. Daarom heeft Vilans een online leeromgeving hygiënisch werken ontwikkeld. Leer samen met je team alles over hygiëne en hygiënisch handelen! Na een introductiesessie zijn er vier thema’s in de leeromgeving. Handhygiëne, persoonlijke hygiëne en beschermingsmiddelen, hygiënische werkomgeving en hygiëne en gedrag. Al meer dan 1000 teams hebben gebruik gemaakt van deze leeromgeving.

Schone werkomgeving

Ook rondom het onderwerp schone werkomgeving hebben wij kennis en tips gebundeld.

  • Hoe schoon is jouw werkomgeving? Breng jouw werkomgeving in beeld, maak foto’s van schone plekken of juist van plekken die wel wat meer schoonmaakmiddel kunnen gebruiken. Bekijk de Tools hygiënische werkomgeving
  • Naast het werk van de schoonmakers is het soms nodig dat zorgmedewerkers schoonmaken. Een goede schoonmaak is het verwijderen van ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Bekijk de Vijf tips voor een hygiënische werkomgeving voor zorgmedewerkers
  • Het is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor de schoonmaak in het verpleeghuis en hoe deze bekostigd wordt. Wat doet de zorg? En wat pakt de afdeling schoonmaak op? Hoe wordt schoonmaak bekostigd en wie bewaakt de kwaliteit? Lees het antwoord op deze vragen in het artikel: Schoonmaak in de verpleeghuiszorg: wie betaalt en wie maakt schoon?

Infectiepreventie

Heeft jouw verpleeghuis het beleid en de praktijk rondom infectiepreventie op orde? Ga aan de slag met online tools en leermiddelen of meld jouw organisatie aan voor ondersteuning vanuit het project ‘Samenwerken aan infectiepreventie’.

Tools infectiepreventie

Praktijkvoorbeelden infectiepreventie

Project: ‘Samen werken aan infectiepreventie’

Het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ biedt ondersteuning op maat bij hygiënisch werken en het voorkomen van infecties in verpleeghuizen. Dit houdt in dat een coach je organisatie begeleidt op basis van de vraag van jouw organisatie en samenwerkt met alle betrokkenen bij infectiepreventie in de organisatie. Waarbij goed wordt gekeken naar wat de organisatie al aan kennis en kunde in huis heeft.

Meer weten

Geplaatst op: 16 januari 2023
Laatst gewijzigd op: 31 januari 2023