Waardigheid en trots in de regio

Hoe organiseren we houdbare zorg die de persoon met een langdurige zorgvraag centraal stelt? Hoe gaan we op een goede manier aan meer mensen zorg en ondersteuning bieden zonder extra zorgprofessionals? Hoe kunnen we zinnig en doeltreffend met premiegeld omgaan? Door de vergrijzing, een toename van complexere zorgvragen en een groeiend personeelstekort wordt het voor organisaties steeds lastiger om deze vraagstukken individueel op te lossen. ‘Waardigheid en trots in de regio’ ondersteunt en stimuleert bij het vinden en implementeren van oplossingen door regionale samenwerking. We faciliteren versnelling door verbreding en opschaling van goede initiatieven en praktijken. Met het oog op de toekomst helpen we organisaties om in regionaal verband te werken aan oplossingen voor passende verpleegzorg aan kwetsbare mensen in onze samenleving.
Wat doet Waardigheid en trots in de regio
Waardigheid en trots in de regio richt zich op de samenwerking tussen aanbieders, zorgkantoren, regionale werkgeversorganisaties, onderwijs, gemeentes, georganiseerde burgers en andere betrokken partijen. Zo inventariseren en adviseren we bij de invulling van regionale samenwerking en de keuzes die daarbij gemaakt worden. Het ondersteuningsteam doet dat vanuit een ongebonden positie. We faciliteren onderlinge kennisdeling en kennisontwikkeling, zowel tussen sectoren binnen een regio als tussen regio’s onderling. We versnellen vernieuwing door kennisverspreiding, waarbij we focus houden op wat werkt door programmamonitoring en onderzoek.
4 thema’s Waardigheid en trots in de regio
Naast goed werkende regionale samenwerking hebben we onder andere aandacht voor: een passende Governance-structuur, de opgave ‘scheiden wonen en zorg’, modern werkgeverschap, arbeidsmarktvraagstukken, domeinoverstijgende samenwerking en het opstellen van een regionale digitaliseringsagenda.
We bundelen de kennis in 4 hoofdthema’s:
- Technologie & innovatie
- Scheiden wonen & zorg
- Modern werkgeverschap
- Samenwerking in de regio (domein overstijgend)
Over Waardigheid en trots in de regio
Waardigheid en trots in de regio is in 2018 gestart en richt zich op zorgaanbieders in verpleging en verzorging en sinds 2023 ook op de gehandicaptenzorg. Zorgverzekeraars Nederland is opdrachtgever van het programma dat wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans. De noodzaak voor regionale samenwerking staat verwoord in het Integrale Zorgakkoord en het programma Wonen Ondersteuning en Zorg voor Ouderen. We voeren Waardigheid en trots in de regio uit in afstemming met de programma’s Waardigheid en trots voor de toekomst, Medisch generalistische zorg en de Toekomstagenda Gehandicaptenzorg.
Contact
Zorgorganisaties kunnen participeren in de regionale samenwerkingstafels en doen van daaruit mee aan het programma Waardigheid en trots in de regio. Wil je meer informatie? Neem contact op met programmaleider Frans van Zoest.
Beluister de podcast: Zorg NU Samen
Regiokaart
30 deelnemende regio’s
Waardigheid en trots in de regio biedt ondersteuning in 30 regio’s. Klik op een regio in de kaart om de regiopagina te bekijken. Daarop staat waar de samenwerking in de betreffende regio zich op richt, welke projecten er lopen en wie de betrokken regiocoach vanuit Waardigheid en trots in de regio is.
Uitgelicht
Zorg NU Samen: de voedende podcast voor nieuw leiderschap in de zorg
Met de podcastserie Zorg NU Samen vinden toekomstgerichte initiatieven een podium. Met iedere aflevering een nieuwe zorgexpert aan tafel.
ACM moedigt samenwerking aan in de ouderenzorg
Ouderenzorgorganisaties kunnen op veel terreinen samenwerken zonder dat zij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op hun weg vinden. Sterker, de ACM moedigt samenwerking juist aan als de kwaliteit van zorg en cliënt daarmee gebaat zijn.
Zes zorgorganisaties en zorgkantoor slaan handen ineen voor toekomst ouderenzorg in Zuid-Limburg
Om samen de druk op de ouderenzorg in de regio aan te pakken, slaan de zes grootste zorgorganisaties in Zuid-Limburg (Cicero, Envida, Sevagram, Meander, Vivantes en Zuyderland) de handen ineen.
Akkoord 'Samen voor Wonen en Zorg' Friesland basis voor ouderenzorg van de toekomst
Betrokken partijen vanuit bestuur, zorg en wonen in Friesland zetten hun handtekening onder ‘Samen voor Wonen en Zorg in Friesland’.
Samenwerking regio Noordoost-Brabant voor toekomstbestendige zorg: van papier naar praktijk
Samenwerkende zorginstellingen in Noordoost Brabant zetten de regiovisie op toekomstbestendige zorg om naar de praktijk.
Thema's
Akkoord ‘Samen voor Wonen en Zorg’ Friesland basis voor ouderenzorg van de toekomst
Betrokken partijen vanuit bestuur, zorg en wonen in Friesland zetten hun handtekening onder 'Samen voor Wonen en Zorg in Friesland’.
WoonZorgwijzer Plus helpt bij opgave wonen en zorg ouderen
VVT alliantie Waardenland wil met het instrument WoonZorgwijzer Plus lokale vraagstukken in beeld brengen. ‘Hiermee bieden we inzicht in de zorg- en woonbehoefte van de toekomst.’
Anders roosteren: plannen in plaats van puzzelen
Zeven Noord- en Midden-Limburgse zorgorganisaties gingen samen aan de slag met 'Gezond roosteren en plannen'. Lees over de aanpak en tips.
ACM moedigt samenwerking aan in de ouderenzorg
Ouderenzorgorganisaties kunnen op veel terreinen samenwerken zonder dat zij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op hun weg vinden. Sterker, de ACM moedigt samenwerking juist aan als de kwaliteit van zorg en cliënt daarmee gebaat zijn.
VPO Haaglanden: instellingen ouderenzorg verbeteren samen doorstroom in de keten
Het VerwijsPunt Ouderenzorg Haaglanden (VPO Haaglanden): onder die naam gaan zes Haagse instellingen de doorstroom in de keten verbeteren. Het doel van deze samenwerking is dat verwijzers sneller voor ouderen de juiste zorg op de juiste plek kunnen organiseren: wanneer mogelijk in de eigen wijk.
Samenwerking in Archipel ZHE moet ouderenzorg Zuid-Hollandse eilanden overeind houden
In het samenwerkingsverband Archipel ZHE zetten 13 VVT-organisaties zich in om de ouderenzorg op de Zuid-Hollandse eilanden ook in 2030 toegankelijk te houden.
‘Met goede data over zorgvastgoed kom je aan strategische tafels’
Inzicht in vastgoed helpt de zorg toegankelijk te houden. Dat advies komt uit Friesland: ‘Met data over wonen en zorg sta je sterker en zit je eerder aan strategische tafels.’
Naoberschap in Vledder: wonen, zorg en ondersteuning voor ouderen vanuit burgerinitiatief
NNCZ levert zorg in ‘De Borgstee’: een door inwoners gefinancierde woon-zorgvoorziening. Zo ziet toekomstbestendige ouderenzorg eruit in Drenthe.