Samen werken aan infectiepreventie

Afbeelding bij Samen werken aan infectiepreventie

Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en voorkomen van infecties structureel onderdeel wordt van het dagelijks werk? Van zorgprofessionals, maar ook van collega’s in andere disciplines, bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers. Zodat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie, ook als corona geen crisis meer veroorzaakt. Hier kunnen professionals in verpleeghuizen nu samen mee aan de slag en ondersteuning bij krijgen vanuit het project 'Samen werken aan infectiepreventie'. Voor dit project hebben Verenso, ActiZ, V&VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS de handen ineen geslagen. We bieden laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat bij hygiënisch werken en het voorkomen van infecties.

Uitgelicht

Afbeelding bij 'Hoe je infectiepreventie tot iets van het hele team maakt: 5 tips voor aandachts..'

Hoe je infectiepreventie tot iets van het hele team maakt: 5 tips voor aandachtsvelders

14 november 2022 - Hoe zorg je als aandachtsvelder infectiepreventie ervoor dat collega’s elkáár meer aanspreken, in plaats van dat jij dat steeds moet doen?
thema: Veilige zorg en ondersteuning

Praktische informatie en aanmelden

Voor wie

Het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ is bedoeld voor professionals die in een verpleeghuis werken. Denk hierbij aan bestuurders, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen.

Geen kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel verwachten we dat iedereen zich goed inzet.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je vragen over het aanmeldproces, de nodige tijdsinzet, duur en voorwaarden? Lees dan de FAQ.

Interesse tonen en aanmelden

Het project heeft ruimte voor nieuwe deelnemende organisaties. Wil je je aanmelden? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten via het formulier ‘Interesse deelname project Samen werken aan infectiepreventie’. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Uiteraard hopen we je te verwelkomen als deelnemer.

 

Ondersteuningsaanbod

Deelname aan het project betekent laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat. Dat houdt in dat een coach je organisatie begeleidt op basis van de vraag van jouw organisatie en samenwerkt met alle betrokkenen bij infectiepreventie in de organisatie. Waarbij goed wordt gekeken naar wat de organisatie al aan kennis en kunde in huis heeft. Vanuit deze basis werk je met elkaar aan het verbeteren van infectiepreventie binnen jullie locatie. Hierbij staan gedragsverandering en samenwerking centraal.

Jouw organisatie kan daarnaast gebruik maken van kennis, tools en goede voorbeelden. Je krijgt toegang tot actuele informatie, kennis, e-learnings, publicaties, video’s en ervaringen opgedaan in soortgelijke ondersteuningstrajecten, zoals ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Het project wordt inhoudelijk vormgegeven door Verenso, ActiZ, V&VN en Waardigheid en trots op locatie, in samenwerking met de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG) en Antibioticaresistentie-zorgnetwerken.

Ondersteuning op maat

De werkwijze is laagdrempelig en afgestemd op de behoefte van jouw organisatie, dus maatwerk. Je krijgt bovendien handvatten om het daarna zelf verder op te pakken.

Wat zijn de stappen?

0. Kennismakingsgesprek: een eerste verkenning en bepalen of de ondersteuning passend is bij jouw organisatie.

1. Werksessie: een deskundige coach begeleidt een werksessie met verschillende betrokkenen van jouw organisatie op het gebied van infectiepreventie. Na de eerste sessie weet je waar je als organisatie staat en waaraan je wilt werken.

2. Actieplan: dit maak je eventueel samen met de coach. Samen met de betrokkenen ga je aan de slag met ontwikkelpunten. Waar nodig ontvang je hulp of ondersteuning van een expert verbonden aan het project.

3. Werksessie: samen met de coach evalueren jullie de genomen stappen en resultaten. Ook maken jullie afspraken over nieuwe vervolgstappen.

4. Reflectiemoment: met jouw organisatie en coach blik je terug en vooruit.

Video: Samen werken aan infectiepreventie

Tijdens het Waardigheid en trots-congres op 4 juli 2022 gaf Martijn Simons uitleg over het programma Samen werken aan infectiepreventie. Bekijk hieronder de opname:

Tool: Werksessie infectiepreventie

Actiz en ZIP Company hebben een format ontwikkeld voor het organiseren van een toekomstgerichte werksessie infectiepreventie. Het format biedt een heldere beschrijving in 7 stappen met doelstellingen, aandachtspunten en tips. De werksessie wordt ingezet als tool in een ondersteuningstraject van het programma, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag.

Bekijk de video waarin zorgorganisatie Raffy-Leystroom vertelt over hun goede ervaringen met de werksessie:

Wegwijzer infectiepreventie

De Wegwijzer infectiepreventie zet de belangrijkste aandachtspunten én hulpmiddelen bij hygiëne en infectiepreventie op een rij. Zodat jij je weg vindt tussen alle beschikbare kennis.

Wegwijzer infectiepreventie

 

Actueel

Afbeelding bij 'Aanpak Aqua Viva: ‘Infectiepreventie doe je met de hele organisatie’'

Aanpak Aqua Viva: ‘Infectiepreventie doe je met de hele organisatie’

31 januari 2023 - Aqua Viva heeft vanuit het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ een structuur opgezet waarmee infectiepreventie continu aandacht krijgt.
thema: Veilige zorg en ondersteuning

Afbeelding bij 'Format: hoe organiseer je een toekomstgerichte werksessie infectiepreventie in j..'

Format: hoe organiseer je een toekomstgerichte werksessie infectiepreventie in jouw organisatie?

9 januari 2023 - Ga aan de slag met het format om in 7 stappen een toekomstgerichte werksessie infectiepreventie te organiseren in jouw zorgorganisatie.
thema: Veilige zorg en ondersteuning

Afbeelding bij 'Hoe je infectiepreventie tot iets van het hele team maakt: 5 tips voor aandachts..'

Hoe je infectiepreventie tot iets van het hele team maakt: 5 tips voor aandachtsvelders

14 november 2022 - Hoe zorg je als aandachtsvelder infectiepreventie ervoor dat collega’s elkáár meer aanspreken, in plaats van dat jij dat steeds moet doen?
thema: Veilige zorg en ondersteuning

Lees meer