Samen werken aan infectiepreventie

Afbeelding bij Samen werken aan infectiepreventie

Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en voorkomen van infecties structureel onderdeel wordt van het dagelijks werk? Van zorgprofessionals, maar ook van collega’s in andere disciplines, bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers. Zodat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie, ook als corona geen crisis meer veroorzaakt. Hier kunnen professionals in verpleeghuizen nu samen mee aan de slag en ondersteuning bij krijgen vanuit het project 'Samen werken aan infectiepreventie'. Voor dit project hebben Verenso, ActiZ, V&VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS de handen ineen geslagen. We bieden laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat bij hygiënisch werken en het voorkomen van infecties.

Uitgelicht

Afbeelding bij 'Meld jouw organisatie nú aan voor ‘Samen werken aan infectiepreventie’'

Meld jouw organisatie nú aan voor ‘Samen werken aan infectiepreventie’

26 september 2022 - Hoe zorg je ervoor dat schoon en veilig werken vanzelfsprekend wordt? Daar kunnen wij jouw organisatie bij ondersteunen. Er is ruimte voor 25 nieuwe deelnemende organisaties.
thema: Veilige zorg en ondersteuning

Praktische informatie en aanmelden

Voor wie

Het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ is bedoeld voor professionals die in een verpleeghuis werken. Denk hierbij aan bestuurders, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen.

Geen kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel verwachten we dat iedereen zich goed inzet.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je vragen over het aanmeldproces, de nodige tijdsinzet, duur en voorwaarden? Lees dan de FAQ.

Interesse tonen en aanmelden

In het najaar van 2022 is er ruimte voor 25 nieuwe deelnemende organisaties. Wil je je aanmelden? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten via het formulier ‘Interesse deelname project Samen werken aan infectiepreventie’. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Uiteraard hopen we je te verwelkomen als deelnemer. Aanmelden kan tot maandag 10 oktober 2022.

 

Ondersteuningsaanbod

Deelname aan het project betekent laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat. Dat houdt in dat een coach je organisatie begeleidt op basis van de vraag van jouw organisatie en samenwerkt met alle betrokkenen bij infectiepreventie in de organisatie. Waarbij goed wordt gekeken naar wat de organisatie al aan kennis en kunde in huis heeft. Vanuit deze basis werk je met elkaar aan het verbeteren van infectiepreventie binnen jullie locatie. Hierbij staan gedragsverandering en samenwerking centraal.

Jouw organisatie kan daarnaast gebruik maken van kennis, tools en goede voorbeelden. Je krijgt toegang tot actuele informatie, kennis, e-learnings, publicaties, video’s en ervaringen opgedaan in soortgelijke ondersteuningstrajecten, zoals ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Het project wordt inhoudelijk vormgegeven door Verenso, ActiZ, V&VN en Waardigheid en trots op locatie, in samenwerking met de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG) en Antibioticaresistentie-zorgnetwerken.

Ondersteuning op maat

De werkwijze is laagdrempelig en afgestemd op de behoefte van jouw organisatie, dus maatwerk. Je krijgt bovendien handvatten om het daarna zelf verder op te pakken.

Wat zijn de stappen?

0. Kennismakingsgesprek: een eerste verkenning en bepalen of de ondersteuning passend is bij jouw organisatie.

1. Werksessie: een deskundige coach begeleidt een werksessie met verschillende betrokkenen van jouw organisatie op het gebied van infectiepreventie. Na de eerste sessie weet je waar je als organisatie staat en waaraan je wilt werken.

2. Actieplan: dit maak je eventueel samen met de coach. Samen met de betrokkenen ga je aan de slag met ontwikkelpunten. Waar nodig ontvang je hulp of ondersteuning van een expert verbonden aan het project.

3. Werksessie: samen met de coach evalueren jullie de genomen stappen en resultaten. Ook maken jullie afspraken over nieuwe vervolgstappen.

4. Reflectiemoment: met jouw organisatie en coach blik je terug en vooruit.

Video: Samen werken aan infectiepreventie

Tijdens het Waardigheid en trots-congres op 4 juli 2022 gaf Martijn Simons uitleg over het programma Samen werken aan infectiepreventie. Bekijk hieronder de opname:

Zelf aan de slag

De Wegwijzer infectiepreventie zet de belangrijkste aandachtspunten én hulpmiddelen bij hygiëne en infectiepreventie op een rij. Zodat jij je weg vindt tussen alle beschikbare kennis.

Meer praktische tools vind je op Zorg voor Beter:

tools hygiëne programma infectiepreventie

Pilot

ActiZ bood eerder een pilot aan haar leden aan. De lessen uit de pilot zijn meegenomen in deze ondersteuning op maat die een vervolg is hierop. Uit de pilot bleek dat je als organisatie met deelname snelle stappen kunt zetten en met plezier resultaat boekt. Deelnemers reageerden positief. Bekijk de video waarin zorgorganisatie Raffy-Leystroom vertelt over hun goede ervaringen met de werksessie: