SPOT ON: hygiënische werkomgeving

Geplaatst op: 13 april 2021
Laatst gewijzigd op: 14 april 2021

Waardigheid en trots op locatie is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal. Deze maand is dat het thema ‘hygiënische werkomgeving’. Van 26 tot en met 30 april doe je kennis en inspiratie op rondom dit thema. Wat kun je verwachten?

Hoe zorgen we samen voor een hygiënische werkomgeving?

In de verpleeghuiszorg vinden we een hygiënische werkomgeving heel logisch. Het hoort erbij. Toch is een schone werkomgeving in de dagelijkse praktijk niet altijd even vanzelfsprekend. Heel vaak zien we het als een taak voor iemand anders om te doen en vergeten we zelf nog wel eens een doekje ergens overheen te halen. Het schoon houden van de werkomgeving is de eerste stap in het buiten de deur houden van vervelende ziektes. Heel belangrijk dus! En het kan ook nog heel leuk zijn. Als je het maar samen doet. Niet voor even, maar voor altijd. Daarom staat april in het teken van ‘samen zorgen voor een hygiënische werkomgeving’. Een thema voor zowel medewerkers als het management:

 • Hoe kunnen jullie als collega’s samen aan de slag om jullie werkomgeving altijd netjes en schoon te houden?
 • Wat is het belang van een hygiënische werkomgeving en hoe kun je jouw team hierbij faciliteren?

In de SPOT ON week van april staan deze thema’s centraal in twee online sessies, interessante artikelen en leuke filmpjes voor zowel zorgmedewerkers als voor het management. Ook laten we zien hoe een hygiënische werkomgeving in de praktijk makkelijk te realiseren is.

Wat gaan we doen

Online bijeenkomst SPOT ON: De grote voorjaarsschoonmaak – Hoe zorg je samen voor een hygiënische werkomgeving?

De lente komt eraan. De heerlijke geur van lentebloemen, de prachtige kleur van het nieuwe gras en de eerste warme zonnestralen in je gezicht zorgen ervoor dat je ramen en deuren open wilt zetten en alles weer een goede schoonmaakbeurt wilt geven. Een heel goed idee! Ook op jouw werklocatie. Het is immers de eerste stap in het buiten de deur houden van vervelende ziektes. We geven je graag tips om samen aan de slag te gaan met de grote voorjaarsschoonmaak en hoe jullie vervolgens de werkomgeving ook lekker schoon en fris kunnen houden. Laat je meenemen in het verhaal van een Spakenburgse dame die alle ins en outs van het traditionele schoonmaken kent, leer van andere teams en laat je inspireren om met behulp van een aantal tips en tools zelf met dit thema aan de slag te gaan.

Datum: maandag 26 april
Tijdstip: 15.30 – 17.00 uur
Doelgroep: zorgmedewerkers en schoonmakers
Lees meer en meld je aan

Online bijeenkomst SPOT ON: Professioneel schoon in de zorg – Samen zorgen voor een hygiënische werkomgeving

Wat weet jij eigenlijk over echt goed schoonmaken en het belang hiervan? Hoe kun jij jouw team faciliteren bij het schoon maken en houden van de werkomgeving? Een hygiënische werkomgeving bereik je niet alleen door een medewerker verantwoordelijk te maken voor dit onderwerp. Voor het echt goed schoon houden van de werkomgeving heb je meerdere schakels nodig en een goede samenwerking tussen deze schakels. We moeten het samen doen! Laat je in deze sessie inspireren door het hoe en waarom van een hygiënische werkomgeving en leer meer over een goede samenwerking. Je gaat naar huis met een paar praktische tips en tools.

Datum: donderdag 29 april
Tijdstip: 15.30 – 16.30 uur
Doelgroep: management van zorgorganisaties, facilitair medewerkers, kwaliteitsverpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie
Lees meer en meld je aan

Praktijkvoorbeelden

 • Deskundigen infectiepreventie tillen hygiëne naar hoger plan bij Stichting Woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer. Over de aanpak en met concrete tips waarmee jouw organisatie morgen al aan de slag kan.
 • De King Arthur Groep heeft flink aan de weg getimmerd op het gebied van hygiëne- en infectiepreventie. De organisatie vertelt wat ze aangepakt hebben en hoe.

Nieuwsbriefspecial

Donderdag 29 april versturen we een nieuwsbriefspecial vol met artikelen, tools en video’s over het thema ‘Samen zorgen voor een hygiënische werkomgeving’. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om niks te missen.

SPOT ON Verkiezing ‘Uit-Blinker van het Jaar’

Tijdens deze SPOT ON week gaat de verkiezing ‘Uit-Blinker van het Jaar’ van start. Vanaf maandag 26 april kun je jouw collega’s die zich vaak bekommeren om een schone werkomgeving in het zonnetje zetten! Heb jij een collega die vaak nog even een extra doekje door het toilet haalt, de prullenbakken leegt of de koelkast uitsopt? Nomineer hem of haar dan voor ‘Uit-Blinker van het Jaar’. Op de Dag van de Schoonmaak op 15 juni wordt de winnaar bekendgemaakt. En er staat uiteraard een blinkende prijs op de ‘Uit-Blinker van het Jaar’ te wachten.

Check onze website, socials en kom naar de online inspiratiebijeenkomst op maandag 26 april voor meer informatie over deze verkiezing. We laten je dan precies weten wat je moet doen om jouw collega aan te melden als ‘Uit-Blinker van het Jaar’.

Tips en tools hygiënische werkomgeving

Ga alvast aan de slag met deze kennis, tips en tools:

Tips en tools voor onder andere zorgmedewerkers en schoonmaakmedewerkers

Tips en tools voor onder andere beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen en managers

 1. IGJ wil meer aandacht voor infectiepreventie. Lees de tips en maatregelen voor een verpleeghuis voor betere infectiepreventie.
 2. Het belang van goed schoonmaken bij corona in het verpleeghuis
 3. Gebruik de CoronaLadder met een overzicht van de belangrijkste coronamaatregelen en afspraken per situatie. Met uitprintbare posters voor op de afdeling.
 4. Raadpleeg de hygiënerichtlijn voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen van het RIVM.
 5. Hygienisch werken; wie doet wat?
 6. Meld je aan voor de leeromgeving hygiënisch werken. Meer dan duizend verschillende zorgteams hebben zich hiervoor al aangemeld. De leeromgeving is een ‘blended learning traject’, iets heel anders dan een ‘e-learning’. Het doel van dit online traject is om een duurzame gedragsverandering tot stand te brengen. Door als team de opdrachten te doorlopen in de leeromgeving, zorg je ervoor dat iedereen scherp blijft op schoon werken.
 7. Vergroot jouw kennis over hygiëne en infectiepreventie met de serious game ‘Infectionary’, ontwikkeld door het team Infectieziekten van GGD Twente. Infectionary vergroot op een leuke manier de kennis van zorgmedewerkers over hygiëne en infectiepreventie.
 8. Sluit je aan bij jouw regionale ABR-netwerk. Elke regio heeft zo’n netwerk, waar deskundigen in uiteenlopende disciplines op dit moment verpleeghuizen ondersteunen bij het indammen van de corona-pandemie en andere resistente micro-organismen.

Meer weten