SPOT ON: hygiënische werkomgeving

Geplaatst op: 13 april 2021
Laatst gewijzigd op: 8 december 2022

Waardigheid en trots op locatie is gestart met de campagne: SPOT ON. Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal. In de maand april was dat het thema ‘hygiënische werkomgeving’. Belangrijk, zeker in tijden van corona. Want hoe zorgen we samen voor een hygiënische werkomgeving? Lees meer over het thema en wat deze week heeft opgeleverd.

In de verpleeghuiszorg vinden we een hygiënische werkomgeving heel logisch. Het hoort erbij. Toch is een schone werkomgeving in de dagelijkse praktijk niet altijd even vanzelfsprekend. Heel vaak zien we het als een taak voor iemand anders om te doen en vergeten we zelf nog wel eens een doekje ergens overheen te halen. Het schoon houden van de werkomgeving is de eerste stap in het buiten de deur houden van vervelende ziektes. Heel belangrijk dus! En het kan ook nog heel leuk zijn. Als je het maar samen doet. Niet voor even, maar voor altijd. Daarom stond april in het teken van ‘hygiënische werkomgeving’. Een thema voor zowel medewerkers als het management:

 • Hoe kunnen jullie als collega’s samen aan de slag om jullie werkomgeving altijd netjes en schoon te houden?
 • Wat is het belang van een hygiënische werkomgeving en hoe kun je jouw team hierbij faciliteren?

Wat leverde SPOT ON: hygiënische werkomgeving op?

Online bijeenkomsten

 • Online bijeenkomst SPOT ON: De grote voorjaarsschoonmaak – Hoe zorg je samen voor een hygiënische werkomgeving? Je kreeg tips en inspiratie om samen aan de slag te gaan met de grote voorjaarsschoonmaak en hoe je jouw werkomgeving ook lekker schoon en fris kunnen houden. Bekijk het filmpje over Wimpje Blokhuis met tips over schoonmaken
 • Online bijeenkomst SPOT ON: Professioneel schoon in de zorg – Samen zorgen voor een hygiënische werkomgeving. Wat weet jij eigenlijk over echt goed schoonmaken en het belang hiervan? Hoe kun jij jouw team faciliteren bij het schoon maken en houden van de werkomgeving? Je leerde meer over het hoe en waarom van een hygiënische werkomgeving en over een goede samenwerking en ging naar ‘huis’ met praktische tips en tools. Lees het verslag Expertsessie schone werkomgeving: ‘Schoonmaken is vak apart’

Praktijkvoorbeeld

Lees het praktijkvoorbeeld met deskundige infectiepreventie Charlotte Michels, zij tilt hygiëne naar hoger plan bij Stichting Woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer. Over de aanpak en met concrete tips waarmee jouw organisatie morgen al aan de slag kan.

SPOT ON Verkiezing ‘Uit-Blinker van het Jaar’

Tijdens deze SPOT ON week ging de verkiezing ‘Uit-Blinker van het Jaar’ van start. Van 26 april tot en met 10 juni was het mogelijk om jouw collega die zich vaak bekommert om een schone werkomgeving in het zonnetje te zetten. Maar liefst 182 collega’s die vaak nog even een extra doekje door het toilet halen, de prullenbakken legen, de koelkast uitsoppen of zich hard maakten voor hygiëne op de werkplek werden genomineerd voor ‘Uit-Blinker van het Jaar’. Er kwamen twee winnaars uit de bus. Lees waarin deze winnaars zo uitblinken.

Tips en tools hygiënische werkomgeving

Ga aan de slag met deze kennis, tips en tools:

In gesprek over hygiëne met jouw team. Doe je mee?

Ga samen met je team in gesprek aan de hand van stellingen, vragen en dilemma’s over hygiëne. Voor elk thema van het kwaliteitskader zijn hygiëne-kaartjes ontwikkeld. Gebruik het digitale Rad van Kwaliteit en leer meer over hygiëne. Lees meer over het gebruik van het spel Rad van Kwaliteit en:

Tips en tools voor onder andere zorgmedewerkers en schoonmaakmedewerkers

Uitgelicht:

Vijf aandachtspunten over hygiëne voor zorgmedewerkers

Ook zorgmedewerkers krijgen te maken met schoonmaken in het verpleeghuis. Bijvoorbeeld bij ongelukken op het toilet bij een bewoner tijdens de avonddienst. Wat is belangrijk bij het schoonmaken? Lees deze vijf aandachtspunten over hygiëne voor zorgmedewerkers.

Tools hygiënische werkomgeving

Ga ook aan de slag met de tools hygiënische werkomgeving om meer inzicht te krijgen in wat goed gaat en wat beter kan met de hygiëne in jouw werkomgeving. Maak bijvoorbeeld foto’s met de Floor App en maak aandachtspunten en successen in het hygiënisch werken inzichtelijk en bespreekbaar in jouw team.

Infectiepreventie Wegwijzer

In de Infectiepreventie Wegwijzer van ActiZ staan diverse tips, tools en trainingen voor zorgorganisaties. De wegwijzer helpt verpleeghuisorganisaties bij de uitvoering en borging van hun infectiepreventiebeleid.

Tips en tools voor onder andere beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen en managers

 1. IGJ wil meer aandacht voor infectiepreventie. Lees de tips en maatregelen voor een verpleeghuis voor betere infectiepreventie.
 2. Het belang van goed schoonmaken bij corona in het verpleeghuis
 3. Gebruik de CoronaLadder met een overzicht van de belangrijkste coronamaatregelen en afspraken per situatie. Met uitprintbare posters voor op de afdeling.
 4. Raadpleeg de hygiënerichtlijn voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen van het RIVM.
 5. Meld je aan voor de leeromgeving hygiënisch werken. Meer dan duizend verschillende zorgteams hebben zich hiervoor al aangemeld. De leeromgeving is een ‘blended learning traject’, iets heel anders dan een ‘e-learning’. Het doel van dit online traject is om een duurzame gedragsverandering tot stand te brengen. Door als team de opdrachten te doorlopen in de leeromgeving, zorg je ervoor dat iedereen scherp blijft op schoon werken.
 6. Vergroot jouw kennis over hygiëne en infectiepreventie met de serious game ‘Infectionary’, ontwikkeld door het team Infectieziekten van GGD Twente. Infectionary vergroot op een leuke manier de kennis van zorgmedewerkers over hygiëne en infectiepreventie.
 7. Sluit je aan bij jouw regionale ABR-netwerk. Elke regio heeft zo’n netwerk, waar deskundigen in uiteenlopende disciplines op dit moment verpleeghuizen ondersteunen bij het indammen van de corona-pandemie en andere resistente micro-organismen.

Meer weten