Naar hoofdinhoud Naar footer

Samen leren hoe je gelijkwaardig samenwerkt met naasten en vrijwilligers: doe mee en krijg begeleiding op maat

Gepubliceerd op: 21-02-2024

Is jouw organisatie toe aan de volgende stap in de samenwerking met informele zorg? Ga aan de slag met gelijkwaardig samenwerken tussen zorgmedewerkers, bewoners/naasten en vrijwilligers. Doe mee aan ons praktijkgerichte onderzoek en ontvang procesbegeleiding op maat om de samenwerking in je team te verbeteren! Leer van elkaar en verbeter je samenwerking in de praktijk.

De samenwerking tussen zorgmedewerkers, naasten/bewoners en vrijwilligers wordt steeds belangrijker om de nodige zorg te kunnen blijven leveren. Dit gelijkwaardig samenspel tussen formele en informele zorg vergt een cultuuromslag op de werkvloer, maar ook in de haarvaten van de organisatie. Hoe werk je goed gelijkwaardig samen? Hoe ga je in gesprek over wie verantwoordelijk is voor welke taak of activiteit? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig binnen het team? En hoe kunnen we een visie op informele zorg daadwerkelijk toepassen op de werkvloer? 

Onderzoek op basis van de praktijk

Veranderen vergt veel denk en doe-kracht en dat doen we graag door actief samen te werken met alle betrokkenen. Met het praktijkgerichte onderzoek ben je aan het leren en veranderen, samen met de mensen waar het om gaat. Bij drie zorgorganisaties zetten we daarom een verandertraject op met een ‘Team van de toekomst’. Deze teams bestaan uit uit zorgmedewerkers, naasten/bewoners, vrijwilligers en onderzoekers.

In dit onderzoek werken betrokkenen en onderzoekers samen op basis van gelijkheid en openheid om het vraagstuk verdere samenwerking vanuit verschillende gezichtspunten te bespreken. Wat zijn ieders behoeften en verwachtingen? Wat zijn de kansen, uitdagingen en mogelijke oplossingen voor onderling samenwerken? Moeten bestaande werkwijzen, methodes of interventies vernieuwd worden? Samen wordt gereflecteerd en naar oplossingen gezocht. Ook worden acties uitgezet in de praktijk.

Het onderzoek

  • De doorlooptijd is een jaar met zes live bijeenkomsten en zes online, per organisatie.
  • Start: medio april/mei 2024.
  • Het onderzoek is praktijkgericht. Ideeën kan de organisatie direct implementeren.
  • Het onderzoek vergroot het draagvlak tot verandering door de perspectieven en nieuwe inzichten van alle betrokkenen te includeren.
  • Iedere organisatie vormt één Team (van de toekomst). In totaal nemen er drie zorgteams deel aan het onderzoek.

Wat vragen we van jou/jouw organisatie?

  • Ouderenzorg organisatie (Wlz) die lef heeft, vernieuwend wil werken en draagvlak heeft om veranderingen ook daadwerkelijk door te voeren.
  • De organisatie is in staat om een team samen te stellen met minimaal twee zorgmedewerkers, minimaal twee naasten/bewoners en minimaal twee vrijwilligers die de bijeenkomsten bijwonen en enthousiast zijn om samen te leren en te veranderen.
  • Er zijn geen kosten, maar we vragen wel ureninzet en toewijding van het team: 60 – 130 uur op jaarbasis per betrokkene (ca. 5-10 uur per betrokkene per maand, dus één werkdag per maand).

Wat krijg je ervoor terug?

  • Een verandertraject op maat met procesbegeleiding door twee onderzoekers.
  • Inzicht in de kansen, uitdagingen en oplossingen met betrekking tot de samenwerking met informele/formele zorg die goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk.
  • Unieke kans om de samenwerking informele/formele zorg te verbeteren, maar ook je team te ontwikkelen.
  • De mogelijkheid samen nieuwe werkwijzen, methodes en kennisproducten te ontwikkelen of uit te breiden.

Enthousiast geworden?

Meld je direct aan via het aanmeldformulier

Als je nog vragen hebt, gaan we graag met je in gesprek. Je kan hiervoor contact opnemen met Chantal Hillebregt via c.hillebregt@vilans.nl.