Video: startbijeenkomst Waardigheid en trots op locatie

Het programma Waardigheid en trots op locatie is van start. Deelnemers aan het programma ontvangen ondersteuning om te gaan voldoen aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Maandag 4 februari was de officiële startbijeenkomst bij zorgorganisatie Brentano in Amstelveen met minister Hugo de Jonge (VWS).

Compilatievideo startbijeenkomst

In gesprek met verpleeghuizen die al meededen aan de pilot van Waardigheid en trots hoorde de minister hoeveel waarde zij hiervan nu al hebben ondervonden. Ook cliëntenraden en medewerkers toonden zich enthousiast. Bekijk de compilatievideo van deze feestelijke dag.

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Tijdens de officiële presentatie van Waardigheid en trots op locatie kwam minister Hugo de Jonge vertellen wat hij als de grote waarde van dit programma ziet. ‘Wat we te doen hebben, is ons voorbereiden op een toekomst met wezenlijk meer ouderen’, zei hij. ‘Dat vraagt om stappen in de kwaliteit van de ouderenzorg en in het instituut verpleeghuiszorg. We hebben daarom gekozen voor een nieuwe norm voor wat we als kwaliteit beschouwen: het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Maar daar merken bewoners van verpleeghuizen natuurlijk niet direct morgen iets van, evenmin als van de 2,1 miljard euro die gedurende deze kabinetsperiode is uitgetrokken om uitbreiding van de personele inzet in de verpleeghuizen mogelijk te maken.

Leren van andere locaties

Het ministerie had al de stap gezet van het programma Waardigheid en trots en daarvan hebben we nu de doorvertaling gemaakt naar Waardigheid en trots op locatie. Het doel van deze aanpak is de medewerkers op alle locaties in de spiegel te laten kijken om te bepalen op welke punten verbetering in de geboden kwaliteit mogelijk zijn. Daarbij kunnen ze leren van andere locaties, die eerder tegen dezelfde verbeterpunten zijn aangelopen, en die nu kunnen vertellen welke stappen ze daarin hebben gezet. Oma merkt niets van dat kwaliteitskader, maar ze merkt het wel als medewerkers in het verpleeghuis dingen anders gaan doen. Op dit moment hebben al 160 locaties zich aangemeld en staan er nog eens dertig op de wachtlijst. Ik hoop dat we met Waardigheid en trots op locatie erin slagen om zoveel mogelijk locaties de spiegel voor te houden.’

Meer weten


Geplaatst op: 13 februari 2019
Laatst gewijzigd op: 13 februari 2019