Verslag workshop RSZK en Joris Zorg – Bewegingsvrijheid van cliënten

Tijdens het congres ‘Een jaar later: Ruimte voor verpleeghuizen’ van 4 juli 2016 verzorgden RSZK en Joris Zorg samen een workshop over bewegingsvrijheid van cliënten. Joris Zorg heeft al diverse initiatieven genomen in het kader van het vergroten van de vrijheidsverruiming van cliënten. Wat betekent dit eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? En waar loop je tegen aan met betrekking tot de wet- en regelgeving? Joris Zorg en RSZK deelden de ervaringen en vertelden over de stand van zaken.

RSZK en Joris Zorg vragen in de laatste workshopronde aandacht voor de onduidelijkheid die in het veld bestaat over de BOPZ. Wendy Brouwer van RSZK illustreert die onduidelijkheid heel treffend middels de casus van mevrouw Jansen en mevrouw Pieterse. Mevrouw Jansen is dementerend, ligt de hele dag op bed en zegt tegen alles “ja”. Ook tegen mevrouw Pieterse dus, eveneens dementerend, maar zelf vroeger verzorgende geweest. En die loopt op onbewaakte momenten de kamer van mevrouw Jansen binnen met de vraag: “Wilt u uit bed gehaald worden?”. U raadt het antwoord al: “Ja”.

De familie is niet blij met de ongevraagde zorg die mevrouw Pieterse levert, maar beseft ook wel dat mevrouw Pieterse in haar dementie geen blaam treft en dat de medewerkers haar niet 24/7 in de gaten kunnen houden. Uit overleg tussen de medewerkers en de familie van mevrouw Jansen komt de oplossing de bedhekken van mevrouw Jansen omhoog te doen. Probleem opgelost, want mevrouw Pieterse weet niet hoe ze die hekken omlaag moet krijgen en kan mevrouw Jansen dus niet meer uit bed halen. Maar dan komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en die zegt: die bedhekken mogen alleen omhoog als dat bedoeld is als een vrijheidsbeperkende maatregel. En dat is het dus niet, want mevrouw Jansen heeft die vrijheidsbeperking niet nodig. Die wil wel in bed blijven liggen. RSZK zit dus met de vraag: hoe omschrijf je die beslissing om de bedhekken van mevrouw Jansen omhoog te doen zodanig dat het voldoet aan de eisen van de Inspectie? RSZK wil de regelruimte hebben om dit te doen, in de wetenschap dat het hiermee tegemoet komt aan de wensen van de familie en dat het alle alternatieven heeft overwogen en terzijde heeft geschoven omdat die geen adequate oplossing bieden.

Een herkenbare casus, vinden de aanwezigen in de zaal. Een van hen zegt: “Als een bewoner die bedhekken graag omhoog wil omdat hem dat een gevoel van veiligheid geeft, wie zijn wij dan om te zeggen dat dit niet mag?”. Het antwoord is dus: op dit moment is de Inspectie de partij die zegt dat het niet mag. Daarmee kun je als zorgaanbieder twee dingen doen: wachten tot de Inspectie komt handhaven of zelf als zorgaanbieders vanuit je visie op zorg beschrijven hoe je hiermee omgaat en hierover in discussie treden met de Inspectie. Vijftien zorgaanbieders hebben nu besloten het laatste te gaan doen.

Verslag door Frank van Wijck

Meer weten


Geplaatst op: 2 augustus 2016
Laatst gewijzigd op: 15 maart 2019