Keuzestress op het Kennisfestival van het congres Thuis in het Verpleeghuis

Vervelen tijdens de pauzes tussen de workshops van het Congres Thuis in het Verpleeghuis in de RAI afgelopen maandag 1 juli 2019? Echt niet. Keuzestress was eerder van toepassing op het kleurrijke Kennisfestival, dat zich tussen alle grote zalen door gezellig gemanifesteerd had. Vernieuwende methodes en inzichten werden gepresenteerd, ervaringen gedeeld, gestreden om de eer tijdens de hygiënechallenge en hersenen gekraakt in de Escaperoom.

Alle gangen en open ruimtes in het congresgedeelte werden benut; overal stond wel een stichting, brancheverenging of een organisatie met een mooi verzorgende stand. Was het tijdens de eerste workshopronde nog even rustig opstarten, maar tijdens de lunch werd het Kennisfestival overspoeld met deelnemers die met hun broodje in de hand zoveel mogelijk wilden zien en beleven.

Ervaringen delen

In de Europa Foyer bevonden zich de meeste stands. Bij binnenkomst werden de bezoekers direct getackeld door de dames van ‘Buitengewoon Betrokken Familie’, twee specialisten Ouderengeneeskunde die graag in kaart willen brengen hoe groot het probleem met ‘té’ betrokken familie nu eigenlijk is. Het duurde even voor de verhalen loskwamen, maar uiteindelijk buitelden de deelnemers bijna over elkaar heen in het vertellen van hun ervaring. Vrijwel elke professional heeft wel eens te maken met té betrokken familie. De dames gaan het in kaart brengen en de uitkomsten onder de aandacht brengen.

BuitengewoonBetrokkenFamilie

Strijden om de eer

Hoe goed ken jij de regels voor wat betreft hygiënevoorschriften eigenlijk? In het midden van de Europa Foyer kon je met je team je kennis testen tijdens de hygiënechallenge. Met een enthousiaste quizmaster aan het hoofd, werden de meeste vragen – gelukkig – goed beantwoord, dus de uitkomst van welk team ging winnen, bleef telkens tot het eind toe spannend!

ABR-stand

Verzorgenden in het zonnetje

‘Verzorgenden staan altijd in de schaduw van de verpleegkundigen en dat moet maar eens veranderen’, preekten Jurriana, Linda en Joke die de stand van V&VN Speeddaten met de ambassadeurs van de verpleeghuiszorg bemanden. ‘Vraag maar eens rond hier; hoeveel van de deelnemers zijn verzorgenden? Weinig. Zij krijgen geen vrij voor evenementen als dit. Als ambassadeurs willen we verzorgenden een stem geven, mondiger maken en onze rol meer onder de aandacht brengen.’

Dementie ervaren met behulp van een virtual reality-bril

Naast de Europe Foyer was er uiteraard nog meer te zien. Bijvoorbeeld de stand van Stichting Into D’mentia waar deelnemers op een kruk zaten met een virtual reality-bril op. Wat zouden ze te zien krijgen? Er bleek een film te worden afgespeeld die de deelnemer een goed beeld geeft van hoe het brein van iemand met dementie werkt. De hoofdrolspeelster snapt niet hoe het koffiezetapparaat werkt en tijdens haar verjaardag praat alle visite over haar en niet met haar. Een confronterend beeld, dat veel mensen zullen herkennen…

Into D'mentia stand

Gek doen op het Beweegplein

Vanuit een andere hoek schalde er gelach en muziek. In een kring op het Beweegplein was groepje mensen lekker aan het dansen onder leiding van Ronja White. Simpele pasjes, in herhaling, op opzwepende deuntjes. Dat zag er leuk uit! Ronja bezoekt verpleeghuizen om met bewoners met dementie te dansen, hen blij te maken en muziek weer te laten ervaren.

Ronja was onderdeel van het Beweeguurtje, een uur waarin deelnemers drie nieuwe manieren van bewegen konden ontdekken. Er werd afgetrapt met ‘luchtdirigeren’ met Richard van Roesel. Deelnemers vonden het eerst een beetje gek, maar al snel gingen alle remmen los. Azmi Alubeid van Alrijne Zorggroep liet deelnemers, met allerlei kleurrijke attributen, zien hoe makkelijk het is om te bewegen met ouderen. Daarna nam Ronja het stokje over om een potje lekker te gaan stampen en dansen. De beweegsessie werd afgerond met een Tai Chi-sessie van Ruud Tielsema om te ontspannen.

Marissa en Janoeska hadden genoten. ‘Het is een welkome afwisseling na al dat zitten en luisteren’, lachten zij. Beide dames zijn welzijnscoaches en kunnen de inspiratie om cliënten op een leuke manier aan het bewegen te krijgen, goed gebruiken. ‘Als je het zelf ervaart, kun je het toch beter overbrengen op de groep of op je activiteitenbegeleidster dan wanneer je iets uit een folder leest. Dus wij waren hier heel blij mee!’

En zo waren er nog tientallen stands waar van alles te beleven viel. Volgend jaar maar een uurtje vroeger komen, al was het alleen al voor het Kennisfestival!

beweegplein

Door: Nienke Oort

Meer weten

Geplaatst op: 3 juli 2019
Laatst gewijzigd op: 3 juli 2019