Innovatief denken mag schuren binnen traditie van Brabantse zorgorganisaties

Kan regionale samenwerking het smeermiddel zijn voor het doorvoeren van innovaties in de zorg? Hoe je dat aanpakt, daar bedachten Brabantse zorgorganisaties nieuwe oplossingen voor: de juiste mindset door werkgeluk, handreikingen voor netwerksamenwerking en hele praktische tips voor de implementatie van technologie.
Tijdens een inspiratie-event van BIZI in september 2021 kwam een staalkaart aan oplossingen en ideeën voorbij. BIZI staat voor Brabant Implementeert Zorgtechnologie Innovaties. De belangrijkste conclusie? ‘We moeten het samen doen.’ ‘Dit gaat ons werk echt veranderen’, aldus Jacqueline Joppe. Zij is voorzitter van netwerk BIZI. ‘Daarom is het goed als onze visie en waarden helder zijn. Deze dag heeft daaraan bijgedragen, niet alleen door abstracte inspiratie maar ook door praktische tips.’
Arbeidsmarkt
Alleen de focus op de arbeidsmarkt lost de grote problemen in de zorg niet op. In de regio Noordoost-Brabant was behoefte aan inspiratie voor nieuwe projecten om te werken aan capaciteitsproblematiek binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg. Een inventarisatie op de werkvloeren leidde tot een rapport dat binnenkort verschijnt en tot het event in september.
Laat het schuren
Inspirator Menno Lanting, auteur van onder andere ‘Uit het transformatiemoeras’, verrichtte de aftrap. Hij hield Brabant voor hoe moeilijk het is om innovatief te denken binnen traditionele organisaties, laat staan om netwerksamenwerken in te voeren. ‘Laat het maar schuren, een beetje pijn doen’, aldus Lanting, ‘dan zie je dat het waarde heeft.’ Presentator van het event Jim Stolze nam het publiek vervolgens mee in de wereld van datagebruik en artificial intelligence (AI). Dat is helemaal niet eng en abstract, zo betoogde hij. Hij raadde zowel beginners als doorgewinterde gebruikers aan om de gratis online Nationale AI-cursus te volgen. Daar is een speciale versie van voor AI in de zorg.
‘Dit gaat ons werk echt veranderen.’
Jaqueline Joppe
Weerstand en chaos
De aanwezigen gingen in op het belang van bevlogenheid en werkgeluk als motor van creativiteit, op sociale cliëntbenadering en op ‘relatietherapie’ bij innovatie en continue verandering. ‘Eerst is er weerstand en chaos. Accepteer die chaos’, betoogde Michel Peters van Growtivity. Heel praktisch was de sessie over de organisatie van regionale samenwerking binnen de Technologie & Zorg Academie, net als die over verbeterpunten in de zorglogistiek door Dennis Moeke. Hij is lector logistiek & allianties aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.
Om de tafel
Daarna nam practor tech-adaptatie Sjors Groeneveld het stokje over. Hij liet de verschillen zien in het omgaan met vernieuwingen tussen bestuurders en de werkvloer. Om dat in goede banen te leiden heeft hij samen met zijn studenten een handig bordspel ontwikkeld. En dat is eigenlijk wel symbolisch voor alles wat er die dag werd besproken: als het gaat om vernieuwing, is het misschien wel het beste om gewoon samen om tafel te gaan zitten.
Door Leendert Douma
Meer weten
- Lees ook Bewust en enthousiast worden van technologie in het Zorg Innovatie Huis
- Bekijk dit artikel Ouderenzorg omarmt technologie voorzichtig
- Download deze publicatie Inspiratiebundeling van technologische innovaties
Geplaatst op: 12 oktober 2021
Laatst gewijzigd op: 19 januari 2023