Hoe ziet het ideale verpleeghuis er uit?

Tijdens de bijeenkomst Wetenschap in de praktijk voor mensgerichte zorg werd er aan de hand van o.a. plattegronden van een zorgboerderij gebrainstormd over het ideale verpleeghuis. Deze workshop ‘Ontwerp het ideale verpleeghuis’ werd georganiseerd door de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.

Bram de Boer (Universiteit van Maastricht) verzorgde de inleiding en sprak over zijn promotieonderzoek naar zorgboerderijen. Hij concludeerde onder meer dat zorgboerderijen die 24-uurs verpleeghuiszorg bieden aan mensen met dementie van toegevoegde waarde zijn. Deze bewoners van zorgboerderijen hebben een actiever dagelijks leven, hebben meer sociaal contact en komen vaker buiten in vergelijking tot bewoners van reguliere verpleeghuizen. Dit komt hun kwaliteit van leven ten goede.  

In de weer met plattegronden

De discussie over het ideale verpleeghuis gebeurt aan de hand van de hoeve die MeanderGroep Zuid-Limburg onlangs heeft aangekocht. De deelnemers werken met plattegronden van de hoeve met drie verdiepingen en voor 52 bewoners. Wat is volgens hen een ideale verpleeghuisomgeving? MeanderGroep gebruikt zelf ook de plattegronden al voor de ideevorming. Een vernieuwend idee is om bewoners ook de mogelijkheid te bieden om vanaf de eerste verdieping naar buiten te gaan: “Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet op de begane grond wonen minder vaak naar buiten gaan. Door een uitgang op de eerste verdieping kunnen we hieraan tegemoet komen. “

Bewoners prikkelen om in beweging te komen

Allerlei ideeën passeren de revue tijdens de brainstorm. Van het bouwen van een kas met een café, een huiskamer in het midden, een kruidentuin en betere looproutes. Alles is erop gericht om de beleving van de bewoners te verbeteren en hen te prikkelen in beweging te komen.

Voorzichtig probeert iemand de eigen badkamer in te wisselen voor meer gezamenlijke ruimte: “Ik vind het altijd zo zonde van de ruimte als elke bewoner een eigen badkamer heeft”, helemaal als ze niet meer zelf naar het toilet kunnen en kunnen douchen.” Andere deelnemers denken echter dat dit lastig wordt: “Zo’n eigen badkamer geeft nog iets van zelfstandigheid. Zelfs als bewoners dit zelf niet meer zo ervaren, zal familie daar waarde aan blijven hechten.”

Ouderen moeten ertoe doen

De slotvraag van onderzoeker De Boer is wat de deelnemers vinden dat sowieso moet gebeuren. “De ouderen moeten ertoe doen. We moeten passieve mensen prikkelen om in beweging te komen”, zegt een van de deelnemers. De Boer is het daar helemaal mee eens: “We denken vaak in technologische oplossingen als we hiermee bezig zijn, maar er zijn heel veel andere mogelijkheden om mensen in beweging te krijgen. Ik heb daar vandaag weer een paar mooie voorbeelden van gezien.”

Meer weten

Geplaatst op: 7 januari 2020
Laatst gewijzigd op: 7 januari 2020