Cliënten Het Dorp denken mee over innovatie

‘Inkoop van innovatie en e-health in de langdurige zorg’. dat was het thema van een masterclass op 16 mei 2019 in Utrecht. Het Ministerie van VWS, zorgkantoren en zorgaanbieders leren van en met elkaar hoe zij stappen kunnen zetten bij het implementeren van technologische vernieuwing. Eén van de presentaties werd verzorgd door Het Dorp, waar innovatie samen met cliënten wordt vormgegeven.

Jorrit Ebbe is directeur van Academy Het Dorp. Anne Hendriks woont in Het Dorp en is ervaringsdeskundige. Hendriks heeft een uitgesproken mening en Ebbe vroeg haar daarom om bij de vernieuwing van Het Dorp aan te schuiven bij de gesprekken met leveranciers. Ebbe merkte op dat in de woningen van Het Dorp steeds meer gebruik wordt gemaakt van moderne domotica die ook op de consumentenmarkt verkrijgbaar is. Dat is goedkoper dan aanschaf via gespecialiseerde kanalen, maar het geeft problemen bij de vergoeding.

Zelfstandigheid

De meest waardevolle innovatie voor Anne is de app waarmee ze alles in huis kan bedienen, van de gordijnen tot de televisie. Vroeger moest ze voor elk wissewasje de begeleiding om hulp roepen. Daarna werd de technologie geïntegreerd in de rolstoel. Maar als de rolstoel kapot was – en dat gebeurde nog wel eens – was ze ook de bediening van haar woning kwijt. “De app geeft mij veel meer zelfstandigheid.”

Robotisering in de zorg zou het leven nog een stuk kunnen veraangenamen, vertelde Anne. In 2014 kreeg ze de kans om Robot Rose uit te proberen. Die kon bijvoorbeeld eten uit de magnetron halen en op tafel zetten. Maar Hendriks kan niet zelf het eten naar de mond brengen en de robot kon dat ook niet. En Rose kon ook niet bukken om iets op te rapen. Het bedrijf dat de robot ontwikkelde, werkt aan verbetering.

“Ik zou graag een robot hebben die de was doet”, vertelde Hendriks. “Zodat ik dat niet meer aan anderen hoef te vragen. Nu komt er een vrijwilliger. Het is fijn dat iemand dat voor me wil doen, maar het betekent wel dat ik iemand een paar uur over de vloer heb. Soms zeggen mensen: ‘Dat is belangrijk voor het sociale contact.’ Maar als ik sociaal contact wil, ga ik wel bij vrienden op bezoek.”

Opleiding Social Health

Academy Het Dorp werkt samen met opleidingen op verschillende niveaus om innovatie te stimuleren. Bij een ROC geven docenten technologie en docenten zorg elkaar bijles, zodat beide disciplines elkaar versterken. Binnen Siza, de zorgorganisatie waaronder Het Dorp valt, is een opleiding Social Health gestart voor medewerkers uit alle lagen, van AVG-arts tot begeleider niveau 3. “De deelnemers zijn ambassadeurs voor innovatie geworden”, aldus Ebbe.

Verslag door: Jos Leijen

Meer weten


Geplaatst op: 27 mei 2019
Laatst gewijzigd op: 27 mei 2019