logo Waardigheid en trots
 

20 november – Topcare-symposium Kennisontwikkeling voor de ouderenzorg: Chemie tussen wetenschap en praktijk

Deze pagina geeft informatie over het Topcare-symposium Kennisontwikkeling voor de ouderenzorg: ‘Chemie tussen wetenschap en praktijk’ dat op 20 november 2017 plaatsvond. U kunt zich niet meer inschrijven voor dit symposium. Alle verslagen, presentaties en foto’s van dit congres kunt u bekijken via de website van Waardigheid en trots.

Topcare is een initiatief van verpleeghuisorganisaties die werken aan voortdurende verbetering. Ben je nieuwsgierig hoe onderzoeken vanuit vraagstukken uit de praktijk vorm krijgen? Bijvoorbeeld op het terrein van Korsakov, Huntington, geriatrische revalidatie, gerontopsychiatrie en dementie. Ben je benieuwd hoe je inzichten uit de wetenschap kunt vertalen naar oplossingen die werken in de praktijk?

In ruim 25 interactieve workshops presenteren professionals uit de zorgpraktijk, onderzoek en onderwijs hun ervaringen, resultaten en geleerde lessen. Ook gaan ze daarover graag in gesprek met jou. Ben je geïnteresseerd in hoe je zelf kunt bijdragen aan het ontwikkelen van kennis, vernieuwing en verbeteringen?

Topcare centra ontwikkelen een onderzoekscultuur in hun eigen organisaties, in samenwerking met hogescholen, universiteiten en academische verpleeghuisnetwerken. Tijdens dit symposium presenteren ook deze samenwerkingspartijen en potentiële Topcare centra hun werk.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor zorgprofessionals, onderzoekers en bestuurders van een zorgorganisatie en onderzoekers vanuit kennisinstellingen die geïnteresseerd zijn in kennisdelen en- ontwikkelen en oplossingen vanuit de zorgpraktijk. N.B. met deelname aan dit congres kunnen géén accreditatiepunten verkregen worden.

Het symposium wordt geleid door dagvoorzitter Lennart Booij.

Datum, tijd en locatie

 • Datum: maandag 20 november 2017
 • Tijd: 9.30 – 16.00 uur
 • Locatie: Jaarbeurs Utrecht, Mediaplaza

Programma

9.30 uur Registratie en ontvangst

10.00 uur Plenaire opening met o.a.:

 • Kort interview met Diny de Bresser, voorzitter van de stichting Topcare
 • Wat kunnen wij leren van Noorwegen? Bettina Husebø, professor uit Noorwegen die academische verpleeghuisnetwerken ontwikkelt.
 • Lessen uit het onderwijs. Monique Vogelzang, inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs over kennisdeling en kwaliteitsverbetering in het onderwijs
 • Paneldiscussie over ervaringen van kennisdelen vanuit de zorgpraktijk en wetenschap. Met onder andere:
  • Raymond Koopmans, specialist ouderengeneeskunde De Waalboog, hoogleraar ouderengeneeskunde en voorzitter Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON)
  • Mirjam van Dam, verpleegwetenschapper bij Lelie zorggroep, is gestart met promotieonderzoek naar verpleegkundige interventies
  • Karin Bosch, programmamanager Innovatie en Ontwikkeling van Amsta

11.30 uur Pauze

12.00 uur Workshops ronde 1

13.00 uur Lunch

14.00 uur Workshops ronde 2

15.00 uur Hapje en drankje

Sociale media

Wij plaatsen updates over deze bijeenkomst op Twitter, Facebook en Instagram. Praat en deel ook mee met #TopcareNL