Wegwijzer voor infectiepreventie

De gezondheid van bewoners in verpleeghuizen is kwetsbaar. Daarom is het heel belangrijk dat infecties worden voorkomen. Of dat infecties zoveel mogelijk onder controle zijn. Schoon en veilig werken zijn hierbij onmisbaar. Zo voorkom je namelijk infecties en besmettingen. Maar hoe pak je dat aan op een manier dat iedereen goed meewerkt en dat ook blijft doen? Want schoon en veilig werken moet je samen doen.

Voor wie

In de sector bestaat al veel kennis over hygiëne en infectiepreventie. De wegwijzer zet de belangrijkste aandachtspunten én hulpmiddelen voor zorgverleners op een rij. De wegwijzer is interessant voor iedereen die actief werk wil maken van infectiepreventie: verzorgenden, kwaliteitsverpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en deskundigen infectiepreventie.

Inhoud wegwijzer

Wil je aan de slag met de basishygiëne? Ga dan naar hoofdstuk 3. of blader door naar hoofdstuk 4. Daar vind je hulpmiddelen om de samenwerking rond dit thema te verbeteren. Benieuwd naar de nieuwste richtlijnen en protocollen? Ga dan snel naar hoofdstuk 5. Dit en nog meer vind je in deze wegwijzer:

Dit document (update: 27 september 2022. Hierin zijn de nieuwste tools en inspiratievoorbeelden toegevoegd) is tot stand gekomen door het project Samen werken aan infectiepreventie. Een samenwerking tussen V&VN, ActiZ, Verenso, Waardigheid en trots op locatie, Vilans en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Geplaatst op: 11 juli 2022
Laatst gewijzigd op: 27 september 2022