Spel: Rad van kwaliteit

Hoe weet je of je voldoet aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg? En hoe zorgmedewerkers de kwaliteit van zorg ervaren op de acht thema’s? Het spel Rad van kwaliteit helpt je daarbij. Ga samen met je team in gesprek met stellingen, vragen en dilemma’s over het kwaliteitskader. Zo ontdek je op een leuke interactieve manier waar jullie staan.

Wat brengt het Rad van kwaliteit jou?

  • Op een speelse manier meer inzicht in jullie sterktes. En je komt achter jullie verbeterpunten.
  • Meer bewustzijn van en kennis over de inhoud van het kwaliteitskader in de dagelijkse praktijk.
  • Een goed gesprek met je collega’s. Je hoort verschillende invalshoeken.
  • Lerende netwerken kunnen het spel gebruiken voor gesprekken tussen organisaties.

Hoe speel je het Rad van kwaliteit?

Het Rad van kwaliteit speel je bij voorkeur met een team. Dit kan bijvoorbeeld je eigen team zijn of een mix van collega’s van andere afdelingen, locaties of organisaties. Kies voor digitaal spelen of zet zelf een rad in elkaar. Leg eerst de spelmaterialen klaar voordat je aan de slag gaat met je team.

Een kaartje uit het spel Rad van kwaliteit

Spelregels

Speel het spel Rad van kwaliteit als volgt:

  1. Download de kaartjes. Print ze en knip ze uit.

Wil je zelf vragen, stellingen of dilemma’s toevoegen? Download dan de blanco kaartjes:

  1. Sorteer de kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s en maak stapeltjes.

Speel het Rad van kwaliteit online hieronder of via deze link.

Liever een echt rad? Zet dan je eigen rad in elkaar!

  1. Een persoon uit je team geeft een slinger aan het (online) rad. Wacht tot het rad stilstaat op één van de acht thema’s van het Kwaliteitskader.
  2. Pak een kaartje van het thema en lees de vraag, stelling of het dilemma voor. Ga hierover in gesprek en bepaal of er verbeter- of ontwikkelpunten zijn om op te pakken. Hierna is de volgende speler aan de beurt om aan het (online) rad te draaien.
  3. Het spel eindigt wanneer jullie dat willen. Bepaal bijvoorbeeld vooraf dat je 60 minuten gaat spelen. Na het spelen van het Rad van kwaliteit heb je nieuwe inzichten en een frisse dynamiek in het team. 

Geef een slinger aan het Rad van kwaliteit!

Uitbreiding coronavirus

Vergroot je speelervaring met de uitbreidingsset voor het spel Rad van kwaliteit. Ga samen met je team in gesprek aan de hand van stellingen, vragen en dilemma’s rondom het coronavirus. Voor elk thema van het kwaliteitskader zijn nieuwe corona-kaartjes ontwikkeld. Je gebruikt dus gewoon het digitale rad of je eigen rad. Je kunt het spel spelen met alleen coronakaartjes, maar ook gemixt met de ‘originele’ kaartjes. Hoe ga jij om met de strijd tegen het coronavirus?

Dit zeggen zorgmedewerkers over het Rad van kwaliteit

Vitalis Residentie Parc Imstenrade: ‘Met dit spel gaan we als zorgmedewerkers met elkaar in gesprek over het ervaren van de kwaliteit van zorg op de acht thema’s uit het kwaliteitskader. We leren van elkaar en komen er zo achter wat we goed doen en wat de verbeterpunten zijn.’

De ZorgBlog: ‘Ontzettend leuk om op deze interactieve manier met je team aan de slag te gaan om meer inzicht te krijgen in het dagelijkse werk. Waar zitten de sterktes en wat zijn de verbeterpunten? Er is zelfs gedacht aan een coronavirus-uitbreidingsset.’

De Saffier, kwaliteitscafé: ‘Het is een fijne manier om over kwaliteit te praten. En je hoeft van tevoren niet na te denken of iets voor te bereiden, want het rad kiest het onderwerp. En dan ga je daar gewoon over praten. Fijn is ook dat er naar je geluisterd wordt. Je krijgt echt de gelegenheid om mee te praten.’ Lees het hele artikel over het kwaliteitscafé.

Win het Rad van kwaliteit

Kans maken op het Rad van kwaliteit? Dat kan! Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn en doe mee aan de winacties! We verloten regelmatig het Rad van kwaliteit en het Rad van kwaliteit Dobbelspel.

Wij vinden het altijd leuk om ervaringen te lezen. Deel ze met ons via social media. Tag ons en gebruik  #waardigheidentrots

Spel Rad van kwaliteit over het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Meer weten

Geplaatst op: 19 november 2020
Laatst gewijzigd op: 15 december 2021