Spel: Rad van Kwaliteit

Samen met je team ben je iedere dag bezig met goede zorg voor bewoners en het verbeteren van kwaliteit. Hoe weet je of je voldoet aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg? En hoe ervaren jullie de kwaliteit van zorg op de acht onderwerpen? Daarvoor ga je aan de slag met het dobbelspel Rad van Kwaliteit.

Ga samen met je team in gesprek over stellingen, vragen en lastige situaties. Het spel Rad van Kwaliteit helpt je samen met je collega’s te ontdekken hoe je aandacht krijgt voor kwaliteit in je werk.

Wat is het doel van het spel Rad van Kwaliteit?

 • Betekenis geven aan het kwaliteitskader. Het doel? Zo goed mogelijke zorg leveren aan de bewoners.
 • Op een speelse manier meer inzicht krijgen in: wat doen we goed? Waar zitten onze sterktes? Wat zijn verbeterpunten?
 • Een goed gesprek voeren met je collega’s. Het voordeel? Je hoort hoe je op verschillende manieren iets kunt bekijken. Zo inspireer je elkaar.

Spel Rad van Kwaliteit in de webwinkel

Het spel Rad van Kwaliteit is in 2022 uitgebreid met extra onderwerpen. Denk aan de Wet zorg en dwang, werkplezier en infectiepreventie. Ook de taal van het spel is eenvoudiger gemaakt. Zo kan iedereen die betrokken is bij verpleeghuiszorg goed meedoen. Download hieronder de nieuwe kaartjes.

Het dobbelspel is te bestellen in de webwinkel. Hier bestel je het spel voor 29 euro. Dit zijn de kosten om het Rad van Kwaliteit te maken, Vilans maakt geen winst op de verkoop van het spel. Bestel het spel Rad van Kwaliteit.

Hoe speel je het Rad van Kwaliteit?

Het dobbelspel Rad van kwaliteit speel je bij voorkeur met een team. Dit is bijvoorbeeld je eigen team of een mix van collega’s van andere afdelingen, locaties of organisaties. Kies voor digitaal spelen of speel het dobbelspel. Leg eerst de spelmaterialen klaar voordat je aan de slag gaat met je team.

 1. Download de kaartjes. Print ze en knip ze uit. Wil je zelf vragen, stellingen of lastige situaties toevoegen? Download dan de blanco kaartjes .
 2. Leg de kaartjes per onderwerp in stapels op tafel.
 3. Ga naar het online rad of pak de dobbelsteen. Hierop staan de acht symbolen van de onderwerpen van het kwaliteitskader.
 4. Draai aan het online rad of gooi met de dobbelsteen.
 5. Pak een kaartje van het desbetreffende onderwerp en lees de vraag, stelling of lastige situatie voor.
 6. Ga hierover in gesprek en bepaal of er verbeter- of ontwikkelpunten zijn om op te pakken.
 7. Dan is de volgende speler aan de beurt om aan het rad te draaien of met de dobbelsteen te gooien.
 8. Het spel eindigt wanneer jullie dat willen. Bepaal bijvoorbeeld dat je 60 minuten gaat spelen.

Het spel Rad van Kwaliteit kan nieuwe inzichten opleveren. Dit zorgt voor inspiratie en andere manieren van werken in het team.

Het Rad van Kwaliteit speel je met een speciale dobbelsteen

Zorgmedewerkers geven het spel gemiddeld een 7,6!

Vitalis Residentie Parc Imstenrade: ‘Met dit spel gaan we als zorgmedewerkers met elkaar in gesprek over het ervaren van de kwaliteit van zorg op de acht thema’s uit het kwaliteitskader. We leren van elkaar en komen er zo achter wat we goed doen en wat de verbeterpunten zijn.’

De ZorgBlog: ‘Ontzettend leuk om op deze interactieve manier met je team aan de slag te gaan om meer inzicht te krijgen in het dagelijkse werk. Waar zitten de sterktes en wat zijn de verbeterpunten?’

De Saffier, kwaliteitscafé: ‘Het is een fijne manier om over kwaliteit te praten. En je hoeft van tevoren niet na te denken of iets voor te bereiden, want het rad kiest het onderwerp. En dan ga je daar gewoon over praten. Fijn is ook dat er naar je geluisterd wordt. Je krijgt echt de gelegenheid om mee te praten.’ Lees het hele artikel over het kwaliteitscafé.

Win het spel Rad van Kwaliteit

Kans maken op het Rad van Kwaliteit? Dat kan! Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn en doe mee aan de winacties! We verloten regelmatig dobbelspellen. De komende tijd maak je ook kans op een van de laatste draairadspellen.

Wij vinden het altijd leuk om ervaringen te lezen. Deel ze met ons via social media. Tag ons en gebruik  #waardigheidentrots

Spel Rad van kwaliteit over het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

In gesprek over lastige situaties

Tijdens het spelen van het spel Rad van Kwaliteit hoor je hoe je op verschillende manieren iets kunt bekijken. Naast de vragen, stellingen en lastige situaties in het spel zijn er veel meer situaties waar je in je werk tegenaan loopt. Waar jij en je collega’s verschillend over denken. Hoe je met deze verschillende inzichten omgaat is aan jou, je team en je organisatie. Hoe herken je ze? Hoe breng je ze binnen je team op de agenda? Op welke manier ga je ermee om én leer je ervan?  De ‘Routeplanner bij dilemma’s in de zorghelpt je om daarbij je eigen route te kiezen en geeft je hulpmiddelen om het gesprek aan te gaan. 

Meer weten

Geplaatst op: 23 mei 2022
Laatst gewijzigd op: 19 januari 2023