Prikkelende stellingen: intimiteit en seksualiteit bespreekbaar maken

Binnen het lerend netwerk SIVIL is een aantal instrumenten ontwikkeld om de thema’s seksualiteit en intimiteit onderdeel van de zorg te maken. De set van prikkelende stellingen om je te helpen het onderwerp te bespreken met je collega’s, is één van deze tools.

Noëlle Sant, kennismanager bij Waardigheid en trots op locatie, vertelt in een korte video over het belang van aandacht voor het thema intimiteit en seksualiteit binnen het verpleeghuis: ‘Als je als zorgprofessional werkt vanuit de overtuiging dat de behoefte aan intimiteit en seksualiteit niet bestaat bij mensen in het verpleeghuis, dan zie je deze behoefte ook niet. Maar ga maar eens kijken met een andere bril op, dan zie je vanzelf de behoefte. Ik zie het als een ultieme vorm van persoonsgerichte zorg als je aandacht kunt hebben voor dit onderwerp. Daar kun je iemand echt nog heel gelukkig mee maken.’

Lerend netwerk intimiteit en seksualiteit

Archipel is al een tijdje bezig om het thema omgaan met seksualiteit en intimiteit in het verpleeghuis binnen de teams onder de aandacht te brengen. Archipel maakt deel uit van het lerend netwerk SIVIL waarin zorgaanbieders en onderwijsinstellingen samen met Vilans en Rutgers instrumenten ontwikkelen om zorgprofessionals in verpleeghuizen te versterken met kennis, competenties en handvatten om de thema’s seksualiteit en intimiteit onderdeel van de zorg te maken.

Download: stellingen intimiteit en seksualiteit

Eén van de tools die onder andere door Archipel binnen SIVIL is ontwikkeld, is een set van prikkelende stellingen om je te helpen om het onderwerp intimiteit en seksualiteit bij bewoners te bespreken met je collega’s. Ook is er een handleiding die uitleg geeft hoe de stellingen te gebruiken. Enkele voorbeelden van de stellingen:

  • Wij respecteren ten alle tijde de privacy van de bewoner.
  • Als verzorgende hoor je in te gaan op vragen van cliënten over seksualiteit.
  • Een relatie tussen twee bewoners kan ik niet accepteren.

Meer weten

Geplaatst op: 6 maart 2020
Laatst gewijzigd op: 14 juli 2020