Naar hoofdinhoud Naar footer

Toekomstbestendige zorg

Hoe moet Nederland de komende twintig jaar aan de vraag naar verpleegzorg voldoen? Dat is een grote maatschappelijke opgave, waarbij een fundamentele transitie nodig is. We moeten aan de slag met het inrichten van andere vormen van zorgen, wonen en werken. Maar hoe pak je dat aan als zorgorganisatie? Hoe kom je tot een visie op houdbare zorg? In dit thema Toekomstbestendige zorg vind je voorbeelden, tips, tools en inspiratie die je helpen stappen te zetten in de transitie naar toekomstbestendige verpleegzorg.

Nu zijn de effecten van de onhoudbaarheid al voelbaar: de wachtlijsten voor verpleeghuisopname nemen toe, de huisartsen worden overvraagd, de woningbouw kan de extra capaciteitsvraag niet aan en mantelzorgers zijn steeds vaker overbelast. Tegelijkertijd krijgen we te maken met nieuwe doelgroepen met andere waarden en behoeften: niet alleen de ouderen zelf, maar ook de jonge aanwas van zorgmedewerkers.

Zorgkloof

Wat is de verwachting? Als we over 20 jaar dezelfde kwaliteit van zorg willen waarborgen met de huidige manier van werken, hebben we een verdubbeling van het aantal zorgmedewerkers nodig. Dit betekent dat 1 op de 4 mensen in Nederland in de zorg moet werken, terwijl 50% van de gehele bevolking niet werkend is vanwege hun pensioenleeftijd. Daarnaast worden zorgvragen steeds complexer en is de verwachting dat het aantal Wlz-indicaties zal verdubbelen. Een haast onhoudbare situatie, oftewel een zorgkloof.

Deze zorgkloof vraagt om anders kijken. Want met alleen meer van hetzelfde doen, komen we er niet. Voor verandering is een goede focus nodig op anders georganiseerde zorg. Maar ook op bijstellen van die focus als dat nodig is, want gaandeweg zullen er nieuwe inzichten ontstaan. Van zorgorganisaties vraagt het in ieder geval om anders kijken en doen.

Kijken naar je strategie vanuit de toekomst

Met welk thema of project je als organisatie ook aan de slag gaat, het wordt steeds belangrijker om dit vanuit een toekomstperspectief te doen. Daar helpen vooral de juiste vragen bij: Wat beweegt de toekomstige samenleving? En welke vormen van samen zorgen en ondersteunen passen daarbij? Wat is houdbaar op de langere termijn?

In dit thema helpen we je als zorgorganisatie in te spelen op de toekomst. Wat zijn belangrijke trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden? En waar liggen kansen om te versnellen? Wil je erachter komen welke strategische speerpunten passen bij jouw organisatie? Lees in dit thema welke stappen je morgen kunt zetten.

Agenda van Toekomstbestendige zorg

Er zijn geen agenda-items gevonden