Kennisdossier leiderschap

Leiderschap is niet alleen iets van een bestuurder of een teamleider in een zorginstelling. Het zit in alle beroepen in het verpleeghuis. Dit kennisdossier helpt je om leiderschap goed in te zetten. Hoe versterk je eigenaarschap? Wat is gedeeld leiderschap en hoe geef je daar vorm aan? Hoe pas je effectief leiderschap toe in de praktijk? Hoe krijg je meer zeggenschap? Op al deze vragen krijg je antwoord door de tools, video’s en praktijkvoorbeelden. Zo kan jij aan de slag met goed leiderschap binnen jouw locatie.

Word samen wijzer in je werk!

Waardigheid en trots beveelt de volgende 3 artikelen aan:

  1. De publicatie Eigenaarschap versterken. Hoe doe je dat?
  2. De tool Zo zorgt goed leiderschap in de zorg voor kwaliteit en werkplezier
  3. Het artikel Gedeeld leiderschap: beslist jouw facilitair medewerker al mee?

Ook benieuwd naar onze aanbevelingen bij andere thema’s? Bekijk de kennisdossiers van Word samen wijzer in je werk!

Tools en video’s over leiderschap inzetten

Publicatie: Eigenaarschap versterken voor hoger management en bestuur

Als hoger management en bestuur regel je randvoorwaarden voor een goed presterende organisatie. Je eigen leiderschap speelt daarin een belangrijke rol. Eigenaarschap versterken bleek daarbij cruciaal. In deze publicatie vind je daarom tips van medewerkers voor hoger management en bestuur. 

Masterclass: Goede kwaliteit realiseren met gedeeld leiderschap

Wat is nou eigenlijk gedeeld leiderschap? Hoe kun je hier op een goede manier vorm aan geven en wie pakt welke rol? Tijdens deze masterclass gaf Carina Pittens, universitair docent van de VU, uitleg over het begrip ‘gedeeld leiderschap’ en wat jij er als professional, manager en bestuurder in de zorg aan hebt.

Zo zorgt goed leiderschap in de zorg voor kwaliteit en werkplezier

Bij vijf succesvolle verbetertrajecten van Waardigheid en trots speelde leiderschap een essentiële rol. Onderzoekers van Waardigheid en trots onderzochten om welke aangrijpingspunten en leiderschapskenmerken voor bestuurders en managers het ging en kwamen er tot zeven.

Video: 5 tips voor meer zeggenschap en invloed voor verzorgenden IG

Marieke van Wieringen (docent en onderzoeker aan de VU) en Debby Klok (verzorgende IG bij Zorggroep Elde Maasduinen) geven in deze video 5 tips voor meer zeggenschap en invloed.

Drieluik effectief leiderschap in het verpleeghuis

Leiderschap is een cruciale factor voor kwaliteit van zorg en werkplezier van zorgmedewerkers. Met de bestuurders en managers van vijf zorgorganisaties bespraken we wat de belangrijkste do’s en aangrijpingspunten op het gebied van leiderschap in het verpleeghuis zijn. Maar hoe pas je dit nu concreet zelf toe in je eigen praktijksituatie?

Praktijkvoorbeelden en interviews

Gedeeld leiderschap: beslist jouw facilitair medewerker al mee?

Gedeeld leiderschap? ‘Er is toch een manager nodig die knopen doorhakt, die eindverantwoordelijk is?’ Toch hoeft dat niet zo te zijn en is een organisatie eigenlijk prima te runnen door het samen te doen. De King Arthur Groep introduceerde enkele jaren geleden De Ronde Tafel.

‘Meerwaarde van verpleegkundig leiderschap is betere kwaliteit’

Verpleegkundig expert Leonie Swolfs deed samen met een collega onderzoek naar verpleegkundig leiderschap in het verpleeghuis. Ze ontdekten dat er op dat vlak nog een wereld te winnen is.

Videoserie Leiderschap in het verpleeghuis

In de videoserie Leiderschap in het verpleeghuis vragen we verschillende verpleeghuisbestuurders te reageren op een aantal stellingen. Zoals: Mogen medewerkers buiten de lijntjes kleuren, als dit nodig is om persoonsgericht te werken?

Interviews zeggenschap

Kennismanager Diana Kole (Vilans) heeft twee interviews over zeggenschap gehouden met bestuurders van een zorgorganisatie:

Meer weten

Geplaatst op: 3 januari 2023
Laatst gewijzigd op: 30 januari 2023