Infographic antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Antibioticaresisentie (ABR) is een wereldwijd probleem. Er sterven nu al jaarlijks meer dan 25.000 mensen in Europa aan de gevolgen van antibioticaresistentie. Met name in verpleeghuizen bestaat een toegenomen risico op een infectie en besmetting met een (resistente) bacterie. Verpleeghuizen maken namelijk onderdeel uit van een keten waar veel zorg gerelateerde contacten plaatsvinden. Daarnaast wonen bewoners met een verminderde weerstand dicht op elkaar en wordt isoleren van bewoners bij besmetting (zoals in een ziekenhuis) als niet wenselijk ervaren.

In september 2016 is daarom het project Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen gestart. Het richt zich op het verhogen van de bewustwording van professionals en bestuurders over de risico’s van antibioticaresistentie en het verbeteren van de hygiëne. Vilans voert samen met ActiZ, RIVM, V&VN en Verenso dit project uit in opdracht van het ministerie van VWS. Het projectteam heeft een infographic over antibioticaresistentie in verpleeghuizen gemaakt die de risico’s en aandachtspunten bij antibioticaresisentie overzichtelijk in kaart brengt.

infographic antibioticaresistentie

Marjolein van Vliet, projectleider van Aanpak antibioticaresistentie: ‘Antibioticaresistente bacteriën zijn een groeiend probleem. Deze heftige bacteriën kunnen een bedreiging zijn voor kwetsbare mensen. Vooral in verpleeghuizen moeten we infecties zien te voorkomen. Daarom is het echt belangrijk er nu iets aan te doen’.

Huiselijke sfeer

Tot nu toe was er binnen ziekenhuizen al meer aandacht voor het voorkomen van verspreiding van BRMO’s (Bijzonder Resistente Micro-Organismen). Nieuw aan dit project is dat het zich specifiek op verpleeghuizen richt. Omdat verpleeghuizen een woonfunctie hebben, moeten er oplossingen gezocht worden die rekening houden met de huiselijke sfeer.

Aan de slag met ABR

Meer weten


Geplaatst op: 23 januari 2017
Laatst gewijzigd op: 19 februari 2019