Het zorgleefplan en mantelzorgers

Het zorgleefplan en mantelzorgers zijn belangrijke onderdelen van het leven van de cliënt. Mantelzorgers bieden onmisbare zorg en ondersteuning. In het zorgleefplan kunnen afspraken tussen de zorginstelling, mantelzorger en de cliënt worden vastgelegd. De visie en bijdrage van de mantelzorgers mogen niet ontbreken. De zorginstelling heeft door het zorgleefplan zicht op de werkzaamheden van de mantelzorger. Ook kan ervaringskennis van de mantelzorger beter benut worden en de zorginstelling kan ondersteuning bieden om overbelasting te voorkomen.

Zorgleefplangesprek

De aanwezigheid van de mantelzorger bij het zorgleefplangesprek tussen de zorginstelling en de cliënt verschilt per situatie. In complexe gevallen is de betrokkenheid van mantelzorgers meer vanzelfsprekend dan wanneer de cliënt weinig ondersteuning nodig heeft. Het betrekken van mantelzorgers gaat in 4 stappen:

  • Vraag de cliënt of hij wil dat de mantelzorger aanwezig is bij het gesprek.
  • Bespreek met de cliënt en de mantelzorger wat hun wensen en mogelijkheden zijn in de zorg en ondersteuning.
  • Vraag de mantelzorger naar diens ervaringen en expertise en bespreek of de mantelzorger zelf behoefte heeft aan ondersteuning.
  • Leg de afspraken vast en bespreek regelmatig de voortgang met de cliënt en met de mantelzorger.

Handige tools

Voor het gesprek met de mantelzorger over het zorgleefplan zijn handige tools beschikbaar gemaakt door In voor Mantelzorg:

Stroomdiagram Mantelzorgers en het zorgleefplan: wanneer en hoe? Het stroomdiagram helpt bij het keuzes maken rond het betrekken van mantelzorgers en het gesprek over de zorg en ondersteuning. Bekijk het Stroomdiagram Mantelzorgers en het zorgleefplan.

Formulier ondersteuning door mantelzorgers. Dit formulier kan gebruikt worden bij de bespreking van het zorgleefplan. Om bijvoorbeeld te inventariseren welke concrete taken mantelzorgers zouden willen doen. Bekijk het Formulier ondersteuning door mantelzorgers.

Bron: In voor Mantelzorg

Meer weten

Geplaatst op: 2 december 2016
Laatst gewijzigd op: 29 november 2019