Dialoog voeren in een team

Veel zorgorganisaties werken met zelfstandige teams die het werk zelf organiseren. Het ‘Werkboek Teamontwikkeling’ van In voor zorg! biedt praktische werkvormen om het beste uit die teams te halen. Een onderdeel van dit werkboek is ‘dialoog voeren’. Bij het voeren van een dialoog luister je actief naar elkaar en vraag je door. Je bent nieuwsgierig, leergierig en wilt echt begrijpen wat de ander bedoelt.

Teveel of te weinig dialoog voeren

Teams die (te) weinig dialoog voeren verspillen kostbare tijd. Ze praten bijvoorbeeld langs elkaar heen. De één zegt dit, de ander dat en ze gaan niet na wat de ander precies bedoelt. Na heel wat geharrewar en kostbare tijd blijkt dat ze het eigenlijk over hetzelfde hebben. Leden van deze teams ontwikkelen minder vertrouwen in elkaar, minder saamhorigheid en weinig gedeelde verantwoordelijkheid. Teams die (te) veel dialoog voeren blijven hangen in het onderzoeken en vragen stellen en komen niet tot actie.

Tools

Het hoofdstuk ‘dialoog voeren’ bestaat uit een toelichting van het onderwerp maar ook praktische tools om met teams toe te passen.

Meer weten

Geplaatst op: 25 november 2016
Laatst gewijzigd op: 11 november 2020