5 zorginnovaties uitgelicht

Er verschijnen steeds meer zorginnovaties op de markt, met als doel om zorg te verbeteren of versimpelen. Van digitale handigheden tot praktische hulpmiddelen. Vijf interessante systemen en apps uitgelicht:

Livind Leefstijlmonitoringsysteem

Het Livind Leefstijlmonitoringsysteem zorgt door middel van sensoren in huis voor een helder beeld van het leef- en slaappatroon van een oudere. Door het opmerken van afwijkend gedrag, kunnen eventuele ziektes, onveilige situaties of ongelukken in huis worden opgemerkt. ‘Het komt voor dat een oudere met dementie bijvoorbeeld zegt amper te slapen, maar dan blijkt dat dit niet klopt’, legt Madelon van Neerijnen van Livind uit. Gebruikers stellen het systeem zelf in, gebaseerd op gemaakte inschattingen over bijvoorbeeld toiletgebruik. Als er afwijkend gedrag wordt vertoond, komt er standaard een melding binnen bij de mantelzorger, zorginstelling of zorgcentrale. ‘Ook de voordeur kan een alarm krijgen, voor als iemand ’s nachts gaat dwalen.’ Het systeem zorgt voor rust bij de betrokkenen.

Fello

De agenda-app Fello biedt de mogelijkheid om een zorggroep te vormen voor familie en vrienden. ‘Er wordt een inzichtelijke agenda aan gekoppeld, waardoor dingen onderling makkelijk af te stemmen zijn’, legt bedenker Niels Meijssen uit. De zorg is opgedeeld in categorieën bijvoorbeeld afspraken of een bericht ter kennisgeving. ‘Het voordeel is dat je niemand meer hoeft te benaderen omdat alle partijen betrokken zijn. Iedereen geeft in de app aan wat hij of zij kan doen.’ Hierdoor wordt ook duidelijk welke gaten er vallen in de planning. De app is ontstaan in samenspraak met potentiële gebruikers. ‘Samen hebben we uitgetekend waar zij behoefte aan hadden en wat visueel overzichtelijk was.’ Inmiddels kunnen gebruikers ook hun eigen Gmail-agenda koppelen. Zo gaven gebruikers aan dat ze graag twee weken vooruit wilden kunnen kijken, wat nu het geval is.

Lean Elderly Assistent (LEA)

Robot Care Systems (RCS) heeft de Lean Elderly Assistent (LEA) ontwikkeld. LEA ziet eruit als een stevige rollator, maar zit vol sensoren en is daarnaast stabieler. ‘LEA kan op vele manieren helpen en is vooral geschikt voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen’, legt Martin Roos van Robot Care Systems uit. ‘Het apparaat kan de oudere bijvoorbeeld naar de badkamer begeleiden, functioneren als zitje tijdens het wassen, helpen bij het vasthouden van lichaamshoudingen en een vast dagritme aanhouden.’ Zo kan worden ingevoerd wanneer er moet worden gegeten of geslapen of wanneer medicijnen moeten worden ingenomen. ‘Dit zorgt ervoor dat er minder thuiszorg hoeft worden ingeschakeld en dat vinden de gebruikers en betrokkenen erg fijn.’

Hulpmiddelenwijzer

De Hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt overzicht in de grote hoeveelheid zorg gerelateerde hulpmiddelen. ‘De site is erop gericht om mantelzorgers of zorgvrager te laten zien welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn voor een specifiek probleem’, aldus Erik de Jeu van Vilans. De artikelen zijn ingedeeld op activiteiten zoals communicatie, persoonlijke verzorging en wonen. ‘De focus ligt nu op de mantelzorgers en zorgvragers, omdat het regelen van zorg steeds meer bij hen komt te liggen. Daarnaast zitten er ook nog steeds veel zorgprofessionals op de site.’  De site geeft vooral veel onafhankelijke informatie over hulpmiddelen, en geeft tips waar je op moet letten als je iets wilt kopen.

Sensara Home

Sensara Home is een leefstijlmonitoringsysteem dat gebruik maakt van bewegingssensoren. ‘Bewegingen worden geregistreerd en naar het modem gestuurd’, legt Paul Ruijgt van Sensara uit. Sensoren op onder meer de koelkast, het toilet en het bed geven inzicht in gedrag. Het systeem is zelflerend en krijgt snel een beeld van het vaste leefritme van de oudere. Mantelzorgers en betrokken professionals kunnen via de app monitoren wat er in huis gebeurt. ‘Als de oudere normaliter rond 7 uur wakker wordt en opeens om half 9 nog in bed ligt, krijgen de betrokkenen daar melding van.’ Zo komt er continue informatie waar de betrokkenen iets mee kunnen. ‘Het systeem geeft de oudere een gevoel van veiligheid omdat er wordt meegekeken. De mantelzorger of professional krijgt inzicht in hoe iemand zijn dag doorbrengt. Dit werkt geruststellend.’

Bron: De Nieuwe Praktijk

Meer weten


Geplaatst op: 24 januari 2017
Laatst gewijzigd op: 6 november 2019