Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is de standaard voor kwaliteit in de verpleeghuiszorg. Het is daarmee het kompas voor betrokken partijen als de cliënt en mantelzorgers, zorgverleners en zorgorganisaties, zorgkantoren en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Centraal staan de bewoner én samen leren en verbeteren.

Afbeelding bij 'Kwaliteitskader als opmaat naar kwaliteitsplan'

Kwaliteitskader als opmaat naar kwaliteitsplan

Verslagen - 8 juli 2022 - Envida vertelde tijdens het Waardigheid en trots-congres hoe ze van het kwaliteitskader naar hun kwaliteitsplan zijn gekomen. Lees over hun bijzondere aanvliegroute.
onderwerpen: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg, Kwaliteitsplan

Afbeelding bij 'Henk Nies en Anja Jonkers: ‘Kwaliteit eenvoudiger regelen’'

Henk Nies en Anja Jonkers: ‘Kwaliteit eenvoudiger regelen’

Praktijk - 7 juli 2022 - Henk Nies en Anja Jonkers werken allebei al tientallen jaren in de ouderenzorg. Ze gaan in een ontspannen setting in gesprek over de kwaliteit van zorg. De aanleiding? Henk gaat met pensioen.

Afbeelding bij 'Vernieuwd spel Rad van Kwaliteit nu verkrijgbaar'

Vernieuwd spel Rad van Kwaliteit nu verkrijgbaar

Praktijk - 5 april 2022 - Door het Rad van Kwaliteit te spelen ontdek je hoe je aandacht krijgt voor kwaliteit in je werk. Het dobbelspel van Waardigheid en trots is uitgebreid met nieuwe onderwerpen. Ook spelen? Bestel het nu.
onderwerp: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Afbeelding bij 'Saffier speelt Rad van kwaliteit in kwaliteitscafé'

Saffier speelt Rad van kwaliteit in kwaliteitscafé

Praktijk - 14 juli 2021 - Bij Saffier spelen medewerkers elke maand het Rad van kwaliteit. Heel laagdrempelig praten ze daar over kwaliteit in een kwaliteitscafé.
onderwerp: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Afbeelding bij 'Veldcoaches als motor voor kennisdeling in de verpleeghuiszorg'

Veldcoaches als motor voor kennisdeling in de verpleeghuiszorg

Praktijk - 21 april 2021 - Veldcoaches zetten hun kennis en praktijkervaring in om collega-zorgaanbieders te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Lees de verhalen van veldcoaches Angela, Robert en Mylène.
onderwerpen: Welzijn, Samenwerking

Afbeelding bij 'Kwaliteit verankeren, hoe doe je dat?'

Kwaliteit verankeren, hoe doe je dat?

Praktijk - 14 oktober 2020 - Interview met Anja Jonkers, directeur intramurale zorg bij Florence over hoe je kwaliteit op peil krijgt en kunt verankeren in de organisatie.
onderwerp: Kwaliteitstraject

Afbeelding bij 'Samen de hei op voor betere kwaliteit'

Samen de hei op voor betere kwaliteit

Praktijk - 4 september 2019 - Het kwaliteitskader maakt het niet makkelijk voor de cliëntenraad bij Hof en Hiem, tegelijk ervaren ze het als een stimulans voor het verbeteren van de kwaliteit. ‘We krijgen niet achteraf te horen wat de zorgaanbieder gaat doen, maar denken vanaf het begin mee over het kwaliteitsbeleid.’ aldus Roelof Oeben, voorzitter van de centrale cliëntenraad.
onderwerpen: Kwaliteitsplan, Cliëntenraad, Zorginkoop

Afbeelding bij 'WelThuis praat met drie zorgkantoren over kwaliteit'

WelThuis praat met drie zorgkantoren over kwaliteit

Praktijk - 4 september 2019 - WelThuis heeft vanwege het grote werkgebied de organisatie voor de Wet langdurige zorg te maken met de zorgkantoren van VGZ, CZ en Zilveren Kruis. De zorginkopers zitten gezamenlijk met de bestuurder en de cliëntenraad, dat is efficiënter en leerzamer voor allen.
onderwerpen: Kwaliteitsplan, Zorginkoop

Afbeelding bij 'Niet alleen de zorg, ook het Kwaliteitskader kan altijd beter'

Niet alleen de zorg, ook het Kwaliteitskader kan altijd beter

Verslagen - 21 augustus 2019 - Het doel van het Kwaliteitskader is het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Maar zoals de zorg steeds in ontwikkeling is, is het kader zelf dat ook. 'Want het kan altijd beter', aldus Hans Buijing.
onderwerpen: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg, Verandermanagement

Afbeelding bij 'Netwerk van kwaliteitsfunctionarissen: leren van elkaars ervaringen'

Netwerk van kwaliteitsfunctionarissen: leren van elkaars ervaringen

Praktijk - 23 april 2019 - In het noorden van Nederland wisselen vijfentwintig kwaliteitsfunctionarissen regelmatig ervaringen uit. De laatste keer stond de Scan Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg centraal. ‘Onze collega’s hebben nu een goed beeld van het instrument en de mogelijkheden.’
onderwerp: Lerende netwerken

Ik wil werken aan:

Kortcyclisch leren en verbeteren (1)
Afbeelding bij 'Spel: Rad van Kwaliteit'

Spel: Rad van Kwaliteit

Praktijk - 23 mei 2022 - Met het spel Rad van Kwaliteit ga je binnen je team in gesprek over het kwaliteitskader met stellingen, vragen en dilemma’s. Het is ook te spelen op het congres!
onderwerpen: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg, Lerende netwerken

Persoonsgerichte zorg (1)
Afbeelding bij 'Toezicht houden vanuit het gedachtegoed persoonsgerichte zorg'

Toezicht houden vanuit het gedachtegoed persoonsgerichte zorg

Praktijk - 30 mei 2022 - Raden van toezicht moeten mee in de verandering uit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Toezichthouder Karin Runia: ‘Een incidentenlijstje volstaat niet.’
onderwerp: Toezicht

Een kwaliteitsplan opstellen (1)
Afbeelding bij 'De do’s en don’ts van het kwaliteitsplan'

De do’s en don’ts van het kwaliteitsplan

Tools - 12 september 2018 - De verpleeghuizen zijn volop bezig met het schrijven van de kwaliteitsplannen op grond waarvan de zorgkantoren de gesprekken gaan voeren. Bregje Schouten, beleidsadviseur V&V bij het zorgkantoor van Zilveren Kruis neemt ons mee in de do's en don'ts van het kwaliteitsplan.
onderwerp: Kwaliteitsplan