Cliënt centraal

Cliënt centraal betekent dat bewoners zelf beslissen over de manier van leven, over het wat, hoe en wanneer van waardevolle ondersteuning en hulpverlening. Zorg die de gezondheid, eigenwaarde en autonomie van mensen maximaal bevordert. Voor de professional betekent dit met oprechte belangstelling voor elke individuele cliënt samen met de cliënt en zijn/ haar sociaal netwerk invulling geven aan eigen regie, met daarbij op maat zorg en ondersteuning. Naast houding en gedrag van de medewerker betreft dit ook organisatie-inrichting, visie en leiderschap die deze grondhouding en aanpak ondersteunt.

Afbeelding bij 'Tijdig inzetten PDL voorkomt probleemgedrag'

Tijdig inzetten PDL voorkomt probleemgedrag

Verslagen - 15 januari 2020 - Veiligheid en geborgenheid: belangrijke PDL Pijlers die in de workshop over probleemgedrag terugkomen op het congres ‘Passiviteiten van het Dagelijks Leven’.
onderwerp: Onbegrepen gedrag

Afbeelding bij 'Met PDL (Passiviteiten van het Dagelijkse Leven) dichter bij je cliënt komen'

Met PDL (Passiviteiten van het Dagelijkse Leven) dichter bij je cliënt komen

Verslagen - 9 december 2019 - Wassen en aankleden kan zó veel energie van iemand vragen dat er niets over blijft voor de rest van die dag. De PDL-methode neemt deze belastende handelingen zo veel mogelijk over.

Afbeelding bij 'Vlogstafette: laat ook zien hoe je van een huis een thuis maakt'

Vlogstafette: laat ook zien hoe je van een huis een thuis maakt

Verslagen - 12 februari 2019 - Donderdag 31 januari is de vlogstafette Van Huis Naar Thuis gestart. Vlogstafette? Ja, de estafette van vlogjes die de leuke en mooie dagelijkse bezigheden in het verpleeghuis laten zien.
onderwerpen: Welzijn, Wonen

Afbeelding bij 'Ave Maria, kamperen, kunst, film. Voor ieder wat wils bij Nieuwe Hoeven'

Ave Maria, kamperen, kunst, film. Voor ieder wat wils bij Nieuwe Hoeven

Praktijk - 28 december 2018 - Bij Nieuwe Hoeven van BrabantZorg draait alles om een zo fijn mogelijke dag voor de bewoner met dementie én nauwe samenwerking met naasten.
onderwerpen: Leefomgeving, Persoonsvolgende bekostiging, Familieparticipatie, Dementie, Welzijn, Samenwerking, Dagbesteding

Afbeelding bij 'Congres Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in de praktijk'

Congres Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in de praktijk

Verslagen - 28 december 2018 - De landelijke inspiratiebijeenkomst van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg ‘Met ons hart, hoofd en handen’ vond 12 november plaats bij CORPUS in Leiden. Lees nu ook de publicatie met praktijkvoorbeelden van het hele congres.
onderwerpen: Cultuurverandering, Welzijn

Afbeelding bij 'PDL: dagelijkse handelingen met aandacht'

PDL: dagelijkse handelingen met aandacht

Praktijk - 9 november 2018 - Hoe lever je goede zorg aan mensen voor wie eenvoudige handelingen als aankleden, wassen, eten en drinken moeizaam en pijnlijk zijn geworden? Hoe sluit je aan bij wat ze nog wel kunnen? Zorgorganisatie CuraMare werkt met de PDL-methode: Passiviteit van het Dagelijks Leven.
onderwerpen: Persoonsvolgende bekostiging, Welzijn

Afbeelding bij 'Joep Koch van Zorggroep Almere: ”Vanuit de bedoeling zorg geven komt bewoners ten goede”'

Joep Koch van Zorggroep Almere: ”Vanuit de bedoeling zorg geven komt bewoners ten goede”

Praktijk - 8 november 2018 - “Het lastige is dat we medewerkers hebben afgeleerd om uit te gaan van de bedoeling in plaats van de regels”, zegt Joep Koch van Zorggroep Almere. Door honderd regels te laten vertalen naar twintig hoofdpunten kijken medewerkers via een interne audit of ermee te werken valt.
onderwerp: Cultuurverandering

Afbeelding bij '‘Reablement kan óók in het verpleeghuis’'

‘Reablement kan óók in het verpleeghuis’

Praktijk - 17 oktober 2018 - Schrijf u in voor de workshop 'Zelf doen voelt beter' over reablement van Kirsten Tinneveld Madsen. Deze geeft zij tijdens het congres Cliëntenraden LEF op locatie op 10 dedcember in Rotterdam.
onderwerpen: Persoonsvolgende bekostiging, Welzijn, Zelfsturing, Eigen regie

Afbeelding bij '‘Cliëntenraad en ondernemingsraad hebben overeenkomstige belangen’'

‘Cliëntenraad en ondernemingsraad hebben overeenkomstige belangen’

Praktijk - 12 oktober 2018 - Theo van Ooi is al 20 jaar actief in de (mede)zeggenschap. Ooit begonnen als ondersteuner van een cliëntenraad, geeft hij nu scholing, training en begeleiding. Samenwerking is zijn specialiteit. Bijvoorbeeld tussen cliëntenraad en ondernemingsraad.

Afbeelding bij 'Hans Alofs van De Wever: ‘Met alleen regels opruimen kom je er niet’'

Hans Alofs van De Wever: ‘Met alleen regels opruimen kom je er niet’

Praktijk - 27 september 2018 - De Wever organiseerde met medewerkers, cliënten, familie en management een opruimactie over regels. “De uitdaging is ervoor te zorgen dat we voortdurend reflecteren over wat kwaliteit van zorg is”, zegt interne adviseur zorg Alofs.
onderwerpen: Familieparticipatie, Eigen regie

Ik wil werken aan:

De cliënt leren kennen (1)
Afbeelding bij 'Publicatie: Ken je cliënt'

Publicatie: Ken je cliënt

Praktijk - 10 juli 2018 - Het is belangrijk om je cliënten goed te kennen, zodat je kunt aansluiten bij de persoonlijke behoeften. Maar hoe doe je dat? In de publicatie 'Ken je cliënt' komen een aantal methoden aan bod.
onderwerp: Ken je cliënt