SPOT ON: thema’s verpleeghuiszorg uitgelicht

Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal tijdens een SPOT ON week. Bijvoorbeeld een thema uit het kwaliteitskader of een ander urgent thema. In deze themaweken organiseren we online webinars, publiceren we praktische tools en delen we interviews en video’s. Kortom: doe in een week inspiratie en kennis op over het thema.

Ook in 2022 zijn er weer SPOT ON-weken. De volgende thema’s komen aan bod:

Februari – zorgtechnologie

SPOT ON Zorgtechnologie februari 2022 Robothond

De eerste SPOT ON van 2022 gaat over zorgtechnologie en is van 21 tot en met 25 februari. Technologie is niet meer weg te denken uit de maatschappij en ook steeds meer zorgorganisaties implementeren technologie om de zorg voor bewoners beter te maken. Maar hoe richt je zo’n implementatieproces nu in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt? 

Wat kun je verwachten in deze SPOT ON-week?

  • Tijdens deze SPOT ON-week behandelen we de vijf onderdelen waarmee je tijdens het implementeren van technologie te maken krijgt. Je vindt ze in de Toolkit: aan de slag met technologie in de verpleeghuiszorg. Per onderdeel krijg je voorbeelden, tips en tools om van technologie in jouw verpleeghuis een succes te maken.
  • We organiseren twee webinars met interessante sprekers en experts in zorgtechnologie.
  • Daarnaast halen we nog meer verhalen en kennis op, zodat jij antwoorden vindt op jouw vragen over technologie.

Ga naar de SPOT ON over zorgtechnologie, meld je aan voor de bijeenkomsten en doe alvast je voordeel met enkele tips en tools uit de toolkit.

SPOT ON themas in februari, maart en april 2022

Maart – Werken met plezier

De week van 21 t/m 25 maart gaan we aan de slag met het thema werken met plezier. Hierover volgt later meer informatie.

April – Methodisch werken

De week van 19 t/m 22 april gaan we aan de slag met het thema methodisch werken. Hierover volgt later meer informatie.

Mei- Leren

De week van 16 t/m 20 mei gaan we aan de slag met het thema leren. Hierover volgt later meer informatie.

8 SPOT ON-weken 2021

Januari – methodisch werken

De eerste SPOT ON-week ging over methodisch werken. In deze week publiceerden we een kennisdossier met tools en praktijkvoorbeelden over dit onderwerp. Ook organiseerden we een inspiratiesessie waar meer dan 250 mensen naar keken. Lees meer over SPOT ON: methodisch werken.

Februari – zorgtechnologie

De tweede SPOT ON-week ging over zorgtechnologie. We gingen langs bij het Zorg Innovatie Huis met de vraag hoe je medewerkers enthousiast krijgt over technologie. Ook was er een online sessie over de bekostiging van technologie, waar zo’n honderd mensen naar gekeken hebben. Lees meer over SPOT ON: zorgtechnologie

Maart – zorgen voor elkaar

De derde SPOT ON-week had als thema ‘zorgen voor elkaar’ met aandacht voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Rond dit thema waren er online sessies, zowel gericht op leidinggevenden en HR-professionals als op zorgmedewerkers. Ook publiceerden we diverse artikelen over dit onderwerp. Lees meer over SPOT ON: zorgen voor elkaar

April – hygiënische werkomgeving

In de vierde SPOT ON-week stond een hygiënische werkomgeving centraal. In twee online sessies belichtten we het belang hiervan en bespraken we hoe je als collega’s samen aan de slag kunt om je werkomgeving altijd netjes en schoon te houden. Met interessante artikelen en leuke filmpjes voor zowel zorgmedewerkers als het management. Lees meer over SPOT ON: hygiënische werkomgeving.

Mei – multidisciplinair samenwerken

In de vijfde SPOT ON-week draaide alles om multidisciplinair samenwerken. In een online inspiratiesessie over dit thema gingen we specifiek in op triage in het verpleeghuis. Ook presenteerden we in deze week de eerste twee artikelen uit een serie van acht over triage uit de regio. Lees meer over SPOT ON: multidisciplinair samenwerken.

Juni – leren en ontwikkelen

Juni stond in het teken van leren en ontwikkelen. Iedereen is het erover eens dat blijven leren belangrijk is voor goede kwaliteit van zorg. We gingen hierover in gesprek in maar liefst vier bijeenkomsten. We deelden tips,  mogelijkheden en voorbeelden. Kortom: een bruisende week waarin we veel kennis aanreikten en vooral heel veel leerden! Lees meer over SPOT ON: leren en ontwikkelen.

September – gedeeld leiderschap

Hoe geef je gedeeld leiderschap vorm in de praktijk? Het vergt een inspanning van zowel de professional als de leidinggevende. Tijdens SPOT ON-week nummer 7 stond de spot op ‘gedeeld leiderschap’. Lees meer over SPOT ON: gedeeld leiderschap.

Oktober – welzijn en voeding

Eten en drinken is voor alle bewoners in de verpleeghuiszorg een belangrijk aandachtspunt. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van ondervoeding of overgewicht bij de bewoner, maar ook om het genieten van eten en drinken en de sfeer tijdens de maaltijden. Het bepaalt voor een groot deel hoe bewoners hun dagelijkse woonomgeving ervaren en of zij zich daar prettig voelen. Tips en praktijkverhalen werden gedeeld in de SPOT ON-week over ‘Welzijn en voeding’. Lees meer over SPOT ON: Welzijn en voeding.

Meer weten