SPOT ON: thema’s verpleeghuiszorg uitgelicht

Elke laatste week van de maand zetten we één belangrijk thema voor de verpleeghuiszorg centraal tijdens een SPOT ON week. Bijvoorbeeld een thema uit het kwaliteitskader of een ander urgent thema. In deze themaweken organiseren we online webinars, publiceren we praktische tools en delen we mooie interviews en video’s. Kortom: doe in een week inspiratie en kennis op over het thema.

Oktober – welzijn en voeding

Eten en drinken is voor alle bewoners in de verpleeghuiszorg een belangrijk aandachtspunt. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van ondervoeding of overgewicht bij de bewoner, maar ook om het genieten van eten en drinken en de sfeer tijdens de maaltijden. Het bepaalt voor een groot deel hoe bewoners hun dagelijkse woonomgeving ervaren en of zij zich daar prettig voelen. In de SPOT ON-week van 25 tot 29 oktober staat ‘Welzijn en voeding’ centraal. Lees meer over SPOT ON: Welzijn en voeding.

Eerdere SPOT ON-weken

Januari – methodisch werken

De eerste SPOT ON-week ging over methodisch werken. In deze week publiceerden we een kennisdossier met tools en praktijkvoorbeelden over dit onderwerp. Ook organiseerden we een inspiratiesessie waar meer dan 250 mensen naar keken. Lees meer over SPOT ON: methodisch werken.

Februari – zorgtechnologie

De tweede SPOT ON-week ging over zorgtechnologie. We gingen langs bij het Zorg Innovatie Huis met de vraag hoe je medewerkers enthousiast krijgt over technologie. Ook was er een online sessie over de bekostiging van technologie, waar zo’n honderd mensen naar gekeken hebben. Lees meer over SPOT ON: zorgtechnologie

Maart – zorgen voor elkaar

De derde SPOT ON-week had als thema ‘zorgen voor elkaar’ met aandacht voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Rond dit thema waren er online sessies, zowel gericht op leidinggevenden en HR-professionals als op zorgmedewerkers. Ook publiceerden we diverse artikelen over dit onderwerp. Lees meer over SPOT ON: zorgen voor elkaar

April – hygiënische werkomgeving

In de vierde SPOT ON-week stond een hygiënische werkomgeving centraal. In twee online sessies belichtten we het belang hiervan en bespraken we hoe je als collega’s samen aan de slag kunt om je werkomgeving altijd netjes en schoon te houden. Met interessante artikelen en leuke filmpjes voor zowel zorgmedewerkers als het management. Lees meer over SPOT ON: hygiënische werkomgeving.

Mei – multidisciplinair samenwerken

In de vijfde SPOT ON-week draaide alles om multidisciplinair samenwerken. In een online inspiratiesessie over dit thema gingen we specifiek in op triage in het verpleeghuis. Ook presenteerden we in deze week de eerste twee artikelen uit een serie van acht over triage uit de regio. Lees meer over SPOT ON: multidisciplinair samenwerken.

Juni – leren en ontwikkelen

Juni stond in het teken van leren en ontwikkelen. Iedereen is het erover eens dat blijven leren belangrijk is voor goede kwaliteit van zorg. We gingen hierover in gesprek in maar liefst vier bijeenkomsten. We deelden tips,  mogelijkheden en voorbeelden. Kortom: een bruisende week waarin we veel kennis aanreikten en vooral heel veel leerden! Lees meer over SPOT ON: leren en ontwikkelen.

September – gedeeld leiderschap

Hoe geef je gedeeld leiderschap vorm in de praktijk? Het vergt een inspanning van zowel de professional als de leidinggevende. Het vereist een andere structuur en een andere cultuur. Doe kennis op over dit thema tijdens de SPOT ON-week van 25 september tot en met 1 oktober 2021. Volg bijeenkomsten en lees praktijkverhalen. Pak jij jouw rol? Ga naar de SPOT ON-week over gedeeld leiderschap.

Meer weten