Jolanda de Mooij: ‘Werken met het hart en het verstand’

De hulpverlening aan mensen met dementie kan beter, vindt verpleegkundige Jolanda de Mooij. Met haar dochter Milly van der Ploeg, arts en neuropsycholoog, schreef zij het boek Dementie Inzicht, dat naar hun vaste overtuiging een positieve bijdrage zal leveren aan het werken in de psychogeriatrische zorg. ‘Mensen die lijden aan dementie verdienen betrokkenheid en deskundigheid,’ aldus Jolanda.

Klankbordgroep Waardigheid en trots

Via de e-mail maakt Jolanda staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) attent op haar pas verschenen boek, met de gedachte ‘nee, heb je, ja, kun je krijgen.’ Tot haar verwondering wordt ze al na vier dagen door medewerkers van het ministerie benaderd, gaat op gesprek en wordt gevraagd lid te worden van de klankbordgroep van Waardigheid en trots; een initiatief van VWS om – mede met het oog op de toenemende vergrijzing en hogere levensverwachting – de kwaliteit van de verpleegzorg te verbeteren.

Jolanda werd onlangs als lid van de klankbordgroep uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een Tweede Kamerdebat over ouderenzorg. ‘Dat was leuk! Je mag input geven, je wordt als verpleegkundige serieus genomen. We waren met tien verpleegkundigen en een arts, een specialist ouderenzorg. Mensen die zich gigantisch inzetten om de zorg te verbeteren. We namen door wat er tijdens het debat werd gezegd en hoe we dat konden vertalen naar de praktijk van alledag.’

Kwaliteit van de zorgverlener

Jolanda kan het allemaal bijna niet bevatten. De publicatie van haar boek lijkt op het juiste moment te komen. Het is vijf jaar na het verschijnen van de eerste publicatie: Zorg naar eer en geweten. Nu lijkt alles samen te vallen met het plan Waardigheid en trots. In beide boeken benadrukken Jolanda en haar dochter op een belangrijke kwaliteit van de zorgverlener: het ‘Zien’. Dit betekent dat je als zorgverlener begrijpt wat dementie met een mens doet, wat de gevolgen daarvan zijn en hoe dat voelt. Zodat je de zorg volledig uit het persperctief van de ander kunt bieden.

Daar ligt een belangrijke rol voor de hulpverlener. Door dementie raakt een mens op lange termijn het contact met het lichaam kwijt, vertelt Jolanda. ‘Dan kun je niet meer aangeven óf je pijn hebt. Maar die pijn heeft wel invloed op de kwaliteit van jouw leven en een zorgverlener moet dat leren herkennen.’ Leed dat kennelijk diep is verborgen is en dat voor een ongetraind en niet-deskundig oog verborgen kan blijven. ‘Het is echt niet simpel,’ weet Jolanda. ‘Er zijn mensen die heel veel pijn hebben en bij wie het niet wordt gesignaleerd. Dat is mijn ervaring van jaren werken in verschillende settings.’ Jolanda werkt al vanaf haar zeventiende in de zorg en beschikt over een karrevracht aan praktijkkennis.

Onderwijs

‘Ik vind pijnbestrijding een onderbelicht aspect in de zorg: het herkennen van pijn. Dat is absoluut zo. Ik pleit ervoor om eerder met pijnstilling te starten dan met antipsychotica. Standaard vier paracetamol per dag. Onderzoek heeft uitgewezen dat dementerenden met gedragsproblemen veel vrolijker werden,’ stelt Jolanda.

In Dementie Inzicht wordt benadrukt dat hulplening aan mensen met dementie werken is met het hart én het verstand, waarmee je als zorgverlener de hulpfactor, het Zien, tot een belangrijke eigenschap kunt maken. Jolanda: ‘Dit boek is een goed product, dat we het onderwijs in proberen te krijgen. En we gaan workshops geven, want we spreken de taal van de zorgverleners.’

Interview door Ruud Pattiapon

Meer weten

Geplaatst op: 7 december 2015
Laatst gewijzigd op: 20 december 2016