Video: intimiteit en dementie in het verpleeghuis

Het leren om te gaan met liefde en relaties is niet makkelijk wanneer 1 persoon of beide personen dementie hebben.  Relaties kunnen stuklopen en nieuwe relaties kunnen opbloeien. Zorgverleners krijgen te maken met die nieuwe relaties maar óók met families die het lastig vinden de relaties te accepteren. Over intimiteit en dementie wordt bijna nooit gesproken. Het is een issue waar verpleeghuizen steeds meer mee te maken krijgen door de toename van ouderen met dementie.  Zorgverleners moeten leren hier op een goede manier mee om te gaan. In de video van Channel 4 News: ‘Forgotten love: Sex, Intimacy and dementia in care homes’ gaan ze in op het thema intimiteit en dementie.

Taboe

David Sheard is de oprichter van Dementia Care Matters, een adviesbureau over dementie. Het bureau traint zorgverleners in de omgang met intimiteit en relaties.  De taboe rondom het onderwerp intimiteit en dementie is volgens hem ontstaan doordat verpleeghuizen ‘seksueel gedrag zien als een probleem dat onderdrukt moet worden’. Het zoeken van fysieke toenadering is juist een bekend fenomeen bij ouderen met dementie omdat zij niet meer kunnen vertrouwen op feiten of geheugen. Het is volgens Sheard logisch dat zij daarom meer vertrouwen op gevoelens en daarbij ook meer zoeken naar fysieke toenadering.

Maureen en Terry

Maureen en Terry, beide ouderen met dementie, kregen een relatie en zochten intimiteit in het verpleeghuis. De eerste reactie van het personeel was de relatie onderdrukken. Ze verhuisden het koppel naar tegenovergestelde kanten van het gebouw. Al gauw bleek dat dit niet de beste oplossing was. Volgens zorgverlener Jess Hammett zorgde het voor veel stress bij Maureen die overal in het gebouw zocht voor Terry. Met behulp van een dementie consultant hebben ze Maureen en Terry weer samengebracht. Ook hebben ze een aparte kamer gekregen waarin ze intiem kunnen zijn als ze daar behoefte aan hebben. ‘De relatie van Maureen en Terry is normaal in de “gewone” maatschappij, wie zijn wij dan om te zeggen dat het in het verpleeghuis niet normaal is’ voegt Hammett toe.

Familie acceptatie

Soms is het niet het personeel dat in de weg staat van een bloeiende relatie maar de familie. ‘Stan heeft dementie en zocht toenadering bij de tevens dementerende Bridget, enkele dagen nadat zijn vrouw was overleden na 70 jaar huwelijk’. Stan ging erg snel door met zijn leven en dit is voor de rouwende familie moeilijk te accepteren. Volgens de manager van het verpleeghuis beslissen de bewoners over hun leven en niet de familie. ‘Ondanks de cognitieve beperking gaan emoties niet dood. Ze blijven gevoelens houden’. Sheard deelt deze mening: ‘Het is moeilijk voor  familie om te begrijpen dat de persoon met dementie in een eigen realiteit leeft. En de persoon niet gemaakt kan worden. Ze kunnen niet teruggetrokken worden’

Meer weten

Geplaatst op: 7 november 2016
Laatst gewijzigd op: 26 juli 2019