Videoserie technologieën in de zorg: Zorggroep Solis

Zorggroep Solis uit Deventer brengt door middel van technologieën in de zorg meer plezier, beweging, intellectuele uitdaging en rust in het leven van hun bewoners. Kom meer te weten over de Silferfit Alois, de Braintrainer en de Somnox. Projectleider Laura Steman-Zaal vertelt alles over deze innovaties.

ondersteuning zorgtechnologie

Videoserie technologieën in de zorg

Op het kennisfestival van Congres Thuis in het verpleeghuis demonstreerde Zorggroep Solis de innovaties die zij gebruiken. Ook  ZuidOostZorg, Schakelring en Zorggroep Tangenborgh laten zien met welke zorginnovaties zij werken. Alle vier de zorggroepen laten zien waarom deze technologieën in de zorg zo handig zijn in hun werk.

Innovatie: Silverfit Alois

Op de Silverfit Alois zitten heel veel verschillende spellen die geluksmomenten voor mensen met dementie kunnen creëren. Er zijn activiteiten die lichaamsbeweging stimuleren, sociaal contact bevorderen, cognitief uitdagen of juist ontspanning bieden. Zoals memory of bingo. Door het diverse aanbod aan spellen worden de bewoners uitgedaagd en hebben ze afleiding.

Innovatie: Braintrainer

De BrainTrainer is een systeem met verschillende puzzels en spellen. Het helpt ouderen met beginnende dementie of Alzheimer het denkvermogen en het geheugen te stimuleren.  Het niveau wordt per persoon aangepast, afhankelijk van de snelheid en juistheid van de antwoorden. Ook kan er samen met familieleden een familieboek of quiz gemaakt worden. ‘De BrainTrainer helpt aan een leuke daginvulling en cognitieve uitdaging’, vertelt Laura Steman-Zaal.

Innovatie: Somnox slaapkussen

De Somnox is een slaaprobot in de vorm van een kussen. Het helpt bewoners sneller in slaap vallen omdat de kussen een ademhaling nabootst, waar ze op kunnen focussen. Het kan ook muziek afspelen waar de bewoners rustig van worden. Dit alles kunnen de zorgprofessionals met een app instellen. ‘De bewoners vinden het vooral prettig dat ze iets warms bij zich hebben waarmee ze kunnen knuffelen.’

Bekijk ook de andere technologieën in de zorg:

Inspiratiebox en Implementatietoolkit

De impact van technologie op het leven van veel bewoners kan nog klein zijn, omdat het gebruik ervan voor hen nog niet vanzelfsprekend is. Vilans biedt onder andere in de Inspiratiebox – Technologie in de langdurende zorg een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

Maar hoe richt u zo’n implementatieproces in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt? In de Implementatietoolkit Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties.

Meer informatie

Geplaatst op: 2 september 2019
Laatst gewijzigd op: 17 oktober 2019