Raymond Koopmans (hoogleraar ouderengeneeskunde): “Topcare-symposium weet wetenschap en zorg echt te verbinden”

Raymond Koopmans, specialist ouderengeneeskunde en hoogleraar Ouderengeneeskunde
“Kennisontwikkeling, kennisverspreiding, implementatie van de opgedane kennis, deskundigheidsbevordering: daar gaat het om. We moeten de beste kwaliteit van zorg leveren die past bij de cliënt, zo veel mogelijk gebaseerd op evidence. En het leuke van dít symposium is dat het zorg en wetenschap echt aan elkaar weet te verbinden”

Of de organisatie veel moeite moest doen om Raymond Koopmans zitting te laten nemen in het panel dat 20 november 2017 het Topcare-symposium opent? De doorgewinterde specialist ouderengeneeskunde en hoogleraar Ouderengeneeskunde lacht hartelijk: “Nee, helemaal niet! Ik zat bij de voorbereidende vergaderingen en ben al lang actief binnen Topcare. Kennisontwikkeling, kennisverspreiding, implementatie van de opgedane kennis, deskundigheidsbevordering: daar gaat het om. We moeten de beste kwaliteit van zorg leveren die past bij de cliënt, zo veel mogelijk gebaseerd op evidence. En het leuke van dít symposium is dat het zorg en wetenschap echt aan elkaar weet te verbinden. Die workshops – dat worden geen abstracte verhalen. We gaan de deelnemers niet vermoeien met droge kost, maar vragen ons steeds af wat het betekent voor de zorg.”

Koopmans vertelt over het onderzoekvriendelijke klimaat dat heerst binnen ‘zijn’ zorginstelling De Waalboog in Nijmegen, Topcare-deelnemer en ook lid van UKON, het universitair kennisnetwerk ouderenzorg Nijmegen. “Ik werk nu dertig jaar bij De Waalboog, ben er destijds als jonge onderzoeker gepromoveerd. En nog altijd zijn wij heel actief op het gebied van kennisontwikkeling en het opleiden van artsen. We zitten dicht tegen de universiteit aan. Natuurlijk kost het soms extra werk, maar onderzoek is altijd leerzaam.”

Als hoogleraar aan het Radboudumc (kennispartner van Topcare) is Koopmans er heilig van overtuigd dat wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is voor de kwaliteit van zorg. “Goede zorg heeft wetenschap nodig. We komen niet uit de discussie wat kwaliteit van zorg is als we niet precies weten wat waarde toevoegt, wat effectief is.” Hij is optimistisch waar het gaat om de financiering van onderzoek binnen de langdurige zorg: “ZonMw begint een grootschalig programma van 28 miljoen. Ook VWS gaat academische netwerken ondersteunen om de kennisontwikkeling in verpleeghuizen een boost te geven. De wind begint te draaien.” Maar kennisontwikkeling alléén is onvoldoende. “Topcare doet praktijkgericht onderzoek – dát is de kracht.”

Door: Linda van Ingen

LET OP: De afgelopen periode hebben bijna 500 geïnteresseerden zich ingeschreven voor het Topcare-symposium. Daardoor zitten we helemaal vol en kunnen we helaas geen nieuwe aanmeldingen meer verwerken. Wel is het mogelijk om je op de wachtlijst te laten plaatsen. Mochten er dan mensen verhinderd zijn, dan kun je hun plaats innemen.

Meer weten

Geplaatst op: 14 november 2017
Laatst gewijzigd op: 14 november 2017