Niels (Archipel): ‘Lang leve diversiteit’

Hoe is het om te werken in de zorg? Archipel Zorggroep maakt blogs over de trotse verhalen van medewerkers. Niet alleen juichverhalen maar eerlijke en reële verhalen over hun ervaringen in de zorg. In de maand november publiceren we elke vrijdag een blog van Archipel. Deze week de ervaringen van Niels.  

Goede zorg leveren, omdat je allemaal anders bent. Ik werk met cliënten met vergevorderde dementie die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Ik ben bij Archipel begonnen als stagiaire hbo-v waarna ik ervaring heb opgedaan bij verschillende locaties. Eenmaal het diploma op zak ben ik zes jaar geleden in Berkenstaete aan de slag gegaan.

Jij pleit voor meer mannen in de zorg. Zorgen is toch meer iets voor vrouwen?

Zo wordt er door sommigen wel gedacht maar het slaat nergens op. Zorg gaat over creatief en inventief zijn. Over ervaring opdoen, theoretische kennis toepassen en klinisch redeneren. Over kwaliteit leveren met de middelen die je hebt. Over voorlichting geven en overleggen. Over het aangaan van uitdagingen die iedere dag anders zijn. En omdat zorg zo divers is, is het goed als er diversiteit in een team zit. Samen kunnen we goede zorg leveren. Juist omdat we allemaal anders zijn.

Hoe komt dat verschil in de praktijk tot uiting?

Mag ik dan ook even generaliseren? Het is mijn ervaring dat mannen sneller knopen doorhakken. Mijn vrouwelijke collega’s blijven in een overleg langer stilstaan bij het innemen van een standpunt en bij hun gevoel. Ik ga meteen op zoek naar een oplossing. Soms misschien te snel. Ook in het contact met cliënten merk ik dat sommige cliënten anders op mij reageren dan op mijn vrouwelijke collega’s. Daarom is een mix van zorgverleners zo belangrijk. Collega’s met verschillende achtergronden, opleidingsniveaus, leeftijd, vrouwen maar ook mannen.

Blogs als onderdeel van arbeidsmarktcampagne
Zorgorganisaties krijgen in toenemende mate te maken met een oplopend aantal vacatures. Hoe gaan ze daarmee om, hoe gaan ze op zoek naar nieuwe mensen? Archipel is er in geslaagd om met een langlopende campagne in beeld te komen bij nieuwe collega’s en wist zo het aantal vacatures te stabiliseren. Een kijkje in de keuken

Bron: Archipel Zorggroep

Meer weten

Geplaatst op: 16 november 2018
Laatst gewijzigd op: 26 juli 2019