Kerst THe- lichtjes

De Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, gaan sinds 2011 onverwachts op zorgvisite bij verpleeghuizen en woonzorgcentra door heel Nederland. Ze beoordelen de huizen op het ‘thuis voelen’ en kijken ernaar met de blik van: hoe zouden wij dit verpleeghuis voor onze eigen vader of moeder vinden? Op basis van hun zorgvisite ervaringen schrijven ze blogs die verschijnen op de website van Waardigheid en trots. Dit keer een speciale kerst-blog.

Dames THe-lichtje – www.zorgvisite.nl
“Vergeet bij het lichtjesfeest de  buitenruimte niet. Hang lichtjes in de bomen. Verlicht de route naar de entree. Hang klingelende klokjes op. Creëer een winters landschap.”

In de zeven jaar zorgvisites die achter ons liggen proefden we regelmatig de sferen die tijdens nationale feestdagen in de verpleeghuizen worden opgeroepen. Of het nu gaat om Sinterklaas, Pasen, Koningsdag of Kerst, de stemming wordt erin gebracht. Als ‘ons Oranje’ ten tijde van WK of EK voetbaltoernooien ten strijde trekt, kleuren de locaties oranje en breekt de herfst aan, dan wordt de entree in herfstkleuren gezet. Het verrast ons altijd, terwijl de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er soms een wat ongemakkelijk gevoel bij krijgen.

Al die versieringen met Paashaasjes, Pieterbaasjes, Sinterklaasjes en Kerstmannen die ons vanuit vele hoeken en gaten toelachen, roepen ook wel eens iets kleuterachtigs bij ons op. Overdaad willen de meesten in hun eigen huis ook niet. Tuurlijk, wij zijn niet van de buitenwereld afgesloten en zien tijdens EK en WK hele straten oranje kleuren of in de decembermaand hele dorpen en buurten huis aan huis in Kerstverlichting baden. En tuurlijk wij begrijpen best dat het voor bewoners met dementie precies is wat aanspreekt, en de kleinkinderen die op bezoek komen zullen er ook verrukt over zijn. Zo veel mensen, zoveel zinnen. Dat is precies het dilemma, waarvoor verpleeghuizen keer op keer staan.

Dames THe-licht

Tijdens onze zorgvisites in deze donkere decembermaand zien wij het elan waarmee te werk wordt gegaan. De natuurlijk brandvrije kerstbomen en andere kerstversieringen glitteren je bij binnenkomst tegemoet, net als de aankondigingen van geplande kerstactiviteiten, zoals  kerstmarkten, kerstconcerten, kerstdiensten, kerstmenu’s en kerstdiners. Met de data van de kerstdiners wordt creatief omgegaan om zoveel mogelijk mensen van de familie  de gelegenheid te geven aan -aan het diner- te zitten, om Toon Hermans te parafraseren. Het water loopt je uit de mond als je de kerstmenu’s bekijkt. De koks nemen hun kans te baat en gaan helemaal los. Werkelijk alles is in de ‘licht’ puntjes georganiseerd voor bewoners en hun familie.

Op 21 december 2017 verstuurden we een kerstspecial-nieuwsbrief. Boordevol met mooie kerstverhalen!
Lees ook de andere verhalen uit deze special

Wat moet je daarover dan nog tegen het dames THe- licht houden? Wij hebben er gewoon diep respect voor. In al onze bescheidenheid, een eigenschap die we onszelf niet vaak toedichten, desalniettemin een paar tips van onze kant.

THe-lichtje 1

Vergeet bij het lichtjesfeest de  buitenruimte niet. Hang lichtjes in de bomen. Verlicht de route naar de entree. Hang klingelende klokjes op. Creëer er een winters landschap waar mensen ook van binnenuit naar kunnen kijken, maar waardoor familie ook op het idee komt met de bewoners net even die frisse neus buiten te halen. Of zoals Willem Vissers in zijn wekelijkse prachtige column over zijn verstandelijk gehandicapte en autistische zoon Samuel  in De Volkskrant schreef, dat het dagcentrum waar Samuel verblijft buiten in de tuin een adventsroute heeft uitgezet.

THe-lichtje 2

Creëer saamhorigheid. Praat over de feestdagen en de invulling al op familieavonden, met de cliëntenraad. Doe het met elkaar van het begin tot en met het -opruim- eind. Eerlijk zullen we alles delen. Het is ook leuk om het samen te doen. Bespreek met elkaar van hoog tot laag hoe je de feestdagen dit keer een bijzondere tint wilt geven. En wat je zelf daarin fijn vindt om bij te dragen. Met elkaar kerstliedjes zingen, een kerstspel opvoering, een Amerikaans kerstbuffetje, waarbij iedereen wat aan eten en drinken zelf meeneemt, op de woongroep of afdeling waaraan iedereen meedoet en bewoners, familie en medewerkers gezamenlijk aan de dis gaan.

THe-lichtje 3

Breng persoonlijke herinneringen in. Vraag bewoners en familie bijvoorbeeld zelf een kerstbal of andere kerstversiering mee te nemen waar een herinnering aan zit. U herkent het vast wel: je weet bijna altijd nog dat je als kind die en die kerstbal of dat kerstvogeltje met knijpertje voor in de kerstboom hebt uitgezocht. Elk jaar als die bal of dat vogeltje weer uit de doos tevoorschijn kwam, was je weer helemaal blij en verrukt. Het is ook leuk als medewerkers een eigen tastbare kerstherinnering meenemen en de herinneringen met bewoners en familie samen delen.

THe-lichtje 4

Liggen er cadeautjes onder de kerstbomen? Het kerstpakket vanuit de zorgorganisatie voor medewerkers is vaak al verworden tot een keuze uit een digitale, onpersoonlijke  winkelcatalogus. Wat is er dan mooier als er vanuit de cliëntenraad en familie een kleine, persoonlijke attentie voor de medewerkers en bewoners ligt. In de mensen (en het menselijke) een welbehagen.

En mochten deze THe-lichtjes voor u dit jaar te laat arriveren, stop deze blog dan bij de kerstballen, zodat u er volgend jaar uw voordeel mee kunt doen. Wij wensen u heel gezellige feestdagen!

Meer weten

  • Lees ook de eerdere blogs van de Dames THe-blik
  • Met de publicatie vanaf 2007 van hun boeken ‘Thuis Wezen’, ‘Thuis Voelen’ en ‘Thuis Zijn’, alsook het boek ‘En zij leefden nog goed en tevreden. Hoe de bureaucratie bijdraagt aan betere ouderenzorg’, breken de Dames THe een lans voor het Thuis Voelen  en beschrijven zij hoe  kwaliteitsverbeteringen in de langdurige zorg praktisch en door iedereen kunnen worden opgepakt. Op de website www.zorgvisite.nl vindt u alle verdere informatie.
  • Abonneer u op de nieuwsbrief (via website zorgivsite) van de Dames THe en ontvang steeds de nieuwste zorgvisite en tips.

Geplaatst op: 20 december 2017
Laatst gewijzigd op: 22 december 2017