Kalorama ontwikkelt digitaal platform dat bewoners activeert en thuis laat voelen

Projectleider Bonny Schrijen is zeer enthousiast over haar project Beleef je eigen leven. Zij heeft een digitaal platform ontwikkelt en vormgegeven in samenwerking met ICT bij Waardigheid en trots-deelnemer Kalorama. Het platform wordt getoond op diverse schermen op locaties binnen de organisatie. Bewoners kunnen nu bijvoorbeeld op een hometrainer bij de fysiotherapie kijken naar een scherm waarop een voor hen bekende fietsroute op afgespeeld wordt. Daarnaast zijn andere toepassingen mogelijk, zoals een digitaal fotoalbum.

Omgeving die past bij bewoner

Het platform wordt gevuld met informatie uit het verleden van de bewoners. Deze informatie helpt om de persoon beter te leren kennen. Met beeldmateriaal van deze persoon kun je een omgeving creëren die past bij de bewoner. ‘Dynamische prikkels zijn belangrijk en zetten aan tot actie. Bewoners gaan bijvoorbeeld langer en vaker fietsen als ze voor een digitaal scherm hun oude vertrouwde fietsroute fietsen’, legt Schrijen uit. ‘Vaak hebben bewoners een gebrek aan dynamische prikkels.’ De familie is een belangrijke schakel in dit platform. Zij worden ingeschakeld om bijvoorbeeld een filmpje van een fietsroute te maken. ‘Zij vinden het prettig echt iets concreets te doen om het welzijn van hun familie te vergroten. Wellicht dat het materiaal in de toekomst direct door henzelf op het platform geplaatst kan worden. Wij zijn namelijk nog steeds bezig met het verder ontwikkelen van de techniek.

Veilige leefwereld

Kalorama wil een toepassing die past bij de organisatie, simpel is, privacy waarborgt, gebruiksvriendelijk is en waarbij de gebruiker leidend is en niet het product. Daarnaast is het wenselijk dat het platform verschillende toepassingsmogelijkheden biedt. Zo is Schrijen gekomen tot een platform met vier keuzemenu’s: Beleefplekken, Herinnerdingen, Activeren en Mijn leven. Op deze manier is het mogelijk om een leefwereld te creëren die veiligheid biedt en vertrouwen vergroot. Het platform is hanteerbaar en makkelijk te integreren op een televisiescherm. Ook is het budgetvriendelijk. ‘Mooi is dat het platform aansluit bij de individuele wensen en achtergrond van de bewoners. Zo krijgen zij de juiste prikkels op het juiste moment’, vertelt Schrijen. Kalorama wil gaan kijken of ze het platform nog meer persoonsgericht kunnen maken. Bijvoorbeeld een favoriet filmpje van een bewoonster tonen op een beeldscherm in de gang als de bewoonster door de gang loopt. Dit roept nog vragen op, zoals: wat doe je als er meerdere personen door de gang lopen? In het ontwikkeltraject dat volgt, zullen nog meer mogelijkheden en vragen volgen.

 

Samen met ICT

De benodigde materialen die Kalorama gebruikt zijn vrij beschikbaar. Dankzij de nauwe samenwerking met ICT is het gelukt om het platform te ontwikkelen en in te richten speciaal voor deze organisatie. Nu deze basis gereed is, is het makkelijk te dupliceren.

Meer weten


Geplaatst op: 11 augustus 2017
Laatst gewijzigd op: 31 juli 2017