4 initiatieven tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Er zijn veel initiatieven die strijden tegen eenzaamheid. Eén tegen eenzaamheid brengt deze in kaart en een aantal van deze initiatieven kunnen ook eenzaamheid in het verpleeghuis verminderen. We zetten er een aantal op een rij die misschien wel één of meerdere van jouw bewoners kunnen helpen. Of doe inspiratie op voor een eigen initiatief.

1. Mag ik je omi noemen?

Ouderen hebben een schat aan kennis en ervaring. Zonde om hier geen gebruik van te maken, vindt kinderboekenschrijfster Nathalie Thillart. Met het project ‘Mag ik je omi noemen’ koppelt ze ouderen en scholen aan elkaar. Zodat ouderen kunnen genieten van het gezelschap van kinderen en zich tegelijkertijd nuttig maken door een helpende hand te bieden op scholen.

2. Estafette koffieschenken

Iets voor een ander betekenen hoeft niet veel tijd te kosten. Edward Molkenboer bedacht een estafette voor koffieschenkers in een verzorgingshuis. De eerste vier uur ga je met iemand anders mee, daarna neem je zelf een keer iemand mee, aan wie je het stokje overdraagt.

3. Culturele uitstapjes

Niet iedereen houdt van bingo en meezingochtenden. Maar uitstapjes naar musea en concerten zijn voor veel ouderen moeilijk te organiseren. Uit met Carin sprong in dit gat en regelt geheel verzorgde uitjes voor ouderen met een culturele interesse.

4. Jong en oud leert van elkaar

Jongeren en ouderen kunnen een hoop van elkaar leren. Het project Jong en Oud koppelt ze aan elkaar op basis van gemeenschappelijke kennis of interesse. Zo geeft een jongere ICT-les aan een oudere, en praat een oudere over politiek met een ambitieuze jongere.

De week tegen eenzaamheid

Van 1 tot en met 8 oktober vindt voor de tiende keer de Week tegen Eenzaamheid plaats. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. In veel plaatsen zijn er speciale activiteiten. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. Ook strijden tegen eenzaamheid? Bekijk wat jij kunt doen.

Meer weten


Geplaatst op: 26 juni 2019
Laatst gewijzigd op: 7 augustus 2019