Een Glazen Huis voor ouderen

Eind van het jaar, dat is kerstmis, de Top2000, glühwein en natuurlijk het Glazen Huis: ergens in het land laten Dj’s zich opsluiten en draaien plaatjes op verzoek, voor het goede doel. ‘Dat kunnen wij ook’ dachten ze bij woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer. Voor de bewoners, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers hebben ze zelf een Glazen Huis ingericht, helemaal in de kerstsfeer. Met muziek, hapjes en tal van activiteiten. De Stichting Vrienden Sint Anna zamelt geld in, dat zal worden ingezet voor de bewoners. Journalist Paul van Bodegraven geeft een impressie van een gezellig bezoek in kerstsfeer.

Op 21 december 2017 verstuurden we een kerstspecial-nieuwsbrief. Boordevol met mooie kerstverhalen!
Lees ook de andere verhalen uit deze special

De heaters branden flink in het Glazen Huis, want het is waterkoud vandaag. Daar merken de aanwezige circa dertig bewoners, verzorgenden en familieleden dus helemaal niks van, want hier is het warm als ik naar binnen stap. Op het toch al zo bijzondere terrein van de zusters van Julie Postel heeft Sint Anna (een voormalig kloosterverzorgingshuis waar nu 150 bewoners wonen) in de tuin de grote broeikas van de zusters deze week in bruikleen. Door de toename van de zorgvragen is deze niet meer in gebruik, maar nu volledig in bedrijf als Het Glazen Huis van Boxmeer.

“Stacey en Joëlle hebben iets bedacht om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Nagels lakken. ‘En ondertussen maken we een praatje met ze’, vertelt Joëlle. ‘Over de dag, de kerst en wat ze van deze manier van kerst vieren vinden.’ Er wordt heel wat af gebabbeld en gelachen onder het lakken.”

Iedereen doet mee

‘Een geweldig idee’, zegt Enny Hoenselaar, bestuurder van Sint Anna. ‘Ik liep al jaren rond met het plan iets met die kas te doen, de zusters wilden echter niet teveel onrust , Maar toen collega Marleen Nas vanuit de Kerscommissie hiermee kwam, was ik meteen enthousiast.’ En dat enthousiasme is aanstekelijk. Alle mensen die ik hier spreek zijn vol lof over ‘hun’ Glazen Huis. ‘Het is zo leuk’, zegt een van de medewerkers van Sint Anna. ‘Voor de bewoners is het echt een uitje, al is het in de tuin van ons gebouw. Het is een totaal andere manier van kerst vieren. Het mooie is dat ook alle collega’s het ontzettend leuk vinden. Iedereen zet zich in om het tot een succes te maken, allemaal helpen ze mee. Zo’n spontaan project maakt zoveel energie los.’

Op de dansvloer

Ik zie dat de energie over slaat op de bewoners van Sint Anna die glunderend rond kijken. Er worden kerststukjes gemaakt, papieren sterren geknipt, koffie gedronken en kerstbrood gegeten. Er zijn vrijwilligers die muziek maken en een aantal ouderen zingt mee. Mevrouw Fleuren van 98 waagt zelfs een dansje. ‘Ik houd zo van dansen, vroeger was ik er echt goed in. Met mijn man kon ik heerlijk walsen, zo hebben we elkaar leren kennen. Die muziek vind ik nog altijd mooi.’ Deze manier van kerst vieren bevalt haar opperbest: ‘zo gezellig. En het leuke is dat ik hier ook weer allerlei bewoners spreek die ik anders niet zo snel zie.’ De Kerstman loopt tussen de aanwezigen door en maakt met iedereen een praatje of grapje. Ook ik raak ervan in de kerststemming!

Marleen Nas, initiatiefneemster van het Glazen Huis
“Dat het Glazen Huis als spontane actie zo’n succes is komt vooral doordat iedereen enthousiast is. We willen onze collega’s zoveel mogelijk ruimte geven en daar past zo’n plan als dit ook in. Als iemand een goed idee heeft en de rest is positief, dan gaan we ervoor.”

Gelakte nagels

Ondertussen zijn Stacey en Joëlle, twee stagiairs van Metameer, de Jenaplanschool in Boxmeer, druk met hun project. Ze hebben iets bedacht om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en dat doen ze door – in de geest van Tijn die vorig jaar bij het landelijke Glazen Huis heel veel geld inzamelde – nagels te lakken bij de ouderen die dat willen. ‘En ondertussen maken we een praatje met ze’, vertelt Joëlle. ‘Over de dag, de kerst en wat ze van deze manier van kerst vieren vinden.’ De ene dame kiest voor felrood, terwijl een ander juist kiest voor een minder opvallende kleur. Een van de vrijwilligsters informeert of “het er nog wel af kan vandaag”, terwijl een mevrouw die nog nooit haar nagels heeft gelakt nu kiest voor gifgroen: ‘als ik het doe, dan wil ik wel opvallen.’ Er wordt heel wat af gebabbeld en gelachen onder het lakken.

Meedoen

Meneer Hendriks is aangeschoven bij de koffietafel en luistert naar de muziek. ‘Echt heel gezellig zo’, vindt hij. Ik mag hem in zijn gesprek met de buurman onderbreken om te horen wat hij van het Glazen Huis vindt. ‘Goede gelegenheid om met andere mensen te kletsen, ik vind het altijd leuk om met dingen mee te doen. Ik ben graag buiten en doe ook mee met de wandelclub. Maar ook met het kaarten, de praatgroep en de geheugentraining. Wat dat betreft wordt er hierbij Sint Anna heel veel gedaan. En dat komt dit Glazen Huis er nog eens bovenop.’

“Het is zo gezellig. En het leuke is dat ik hier ook weer allerlei bewoners spreek die ik anders niet zo snel zie.”

Enthousiasme

‘Dat het Glazen Huis als spontane actie zo’n succes is komt vooral doordat iedereen enthousiast is’, denkt Marleen Nas, stafexpert kwaliteitskader Verpleeghuiszorg én een van de initiatiefnemers van het Glazen Huis. ‘We willen onze collega’s zoveel mogelijk ruimte geven en daar past zo’n plan als dit ook in. Als iemand een goed idee heeft en de rest is positief, dan gaan we ervoor. We hebben van alles geregeld met sponsors, bijvoorbeeld voor de chocolademelk en de mandarijnen. Maar ook de spullen voor de kerststukjes hebben we gekregen en ons schoonmaakbedrijf heeft de kas onder handen genomen. Er ontstaat haast als vanzelf een dynamiek, waarin iedereen meewerkt om zo’n project te laten slagen. Voor de bewoners is het natuurlijk een leuke manier om in de kerstsfeer te komen en eens anders dan ander te vieren. Ze krijgen ook een beetje een beeld van wat het Glazen Huis inhoudt en ze hebben een leuke ochtend of middag. Maar ook voor de collega’s, vrijwilligers en familie is het leuk.’

Levendige boel

Vrijwilliger Mieke onderschrijft dat helemaal. ‘Ik ben al een tijdje actief bij Sint Anna als vrijwilliger. Er is altijd wat te doen en er worden steeds weer nieuwe dingen bedacht. Zo houd je de boel levendig toch? Je merkt dat de bewoners het geweldig naar hun zin hebben. Gisteren hebben we wel zestig kerststukjes gemaakt en ook vandaag komen er nog heel wat bewoners naar de kas. Groen is ook mijn hobby, dus ik ben hier helemaal in mijn element!’ Ik kan ook nog wel een kerststukje gebruiken voor thuis en overweeg aan te schuiven, in ruil voor een donatie natuurlijk. Maar ja, een volgende afspraak kan ik niet zo maar verzetten….

‘Samen de schouders eronder, dat is de basis voor dit soort activiteiten’, zegt bestuurder Enny Hoenselaar. ‘We zijn een dynamische organisatie en als er iets op ons pad komt wat goed is voor onze bewoners, dan pakken we dat op. We hebben een enthousiast team waarin iedereen elkaar helpt en ondersteunt. Als organisatie geven we zo veel mogelijk ruimte aan dit soort initiatieven, of ze nu uit de medewerkers of de bewoners komen. Als je ziet hoeveel energie en vrolijkheid er dan vrij komt, daar word ik blij van. Dat geeft heel veel voldoening, voor de bewoners, de medewerkers en de vrijwilligers. Daar doen we het voor!’ Het werkt aanstekelijk, ik stap opgewekt en geheel in de stemming de auto in. Thuis ga ik mijn kerstcd’s opzoeken!’

Fijne feestdagen! – Paul van Bodengraven

Meer weten

Geplaatst op: 20 december 2017
Laatst gewijzigd op: 22 december 2017