Dit is wat iemand met dementie meemaakt…

Hoe het is om te leven met dementie kan je ervaren in de simulatiecabine Into D’mentia. In deze speciaal ontwikkelde simulator ervaren gezonde mensen verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks hebben. Baps de Vries, wijkverpleegkundige van Omring, heeft eind augustus deelgenomen en vertelt hoe dat is gegaan.

‘Ik vond het erg indrukwekkend. Ik ben er helemaal blanco in gegaan, ik heb er expres niets over bekeken of gelezen op internet. Ik was benieuwd of mijn beeld van wat mensen met dementie doormaken overeenkwam met wat ik daar zou beleven. Gelukkig  klopte dat vrij aardig.

Bevreemdend

Het is heel bevreemdend om in een ruimte te komen die je niet kent en waar van alles van je verwacht wordt, zonder dat je begrijpt waarom of hoe. Dat is de realiteit waar mensen met dementie dagelijks mee te maken hebben. Ik was blij om te merken dat de manier waarop ik in mijn werk als wijkverpleegkundige omga met onze cliënten goed aansluit. Rust, uitleg, geheugensteuntjes bieden, er echt zijn voor iemand en die persoon keuzes laten maken waar mogelijk, dat helpt.

Ik werk nu tien jaar met mensen met dementie en ook mijn eigen moeder kreeg dementie. Ondanks mijn ervaring, was de Into D’mentia een heel bijzondere belevenis om vanuit het perspectief van degene met dementie naar de ziekte én verzorging te kijken.

Begrip

Ik zou het iedereen willen aanraden. Voor verzorgende en verpleegkundigen is het een hele goede manier om meer aan de weet te komen over de leefwereld van iemand met dementie. Maar ook voor partners, kinderen en naasten van mensen met dementie is het heel waardevol om te beleven. Er ontstaat zoveel meer begrip voor wat iemand meemaakt.

click to tweet Baps de Vries, wijkverpleegkundige #dementie team Enkhuizen, @Omring stapte in de cabine voor een Into D’mentia ervaring: ‘Er ontstaat zoveel meer begrip voor wat iemand meemaakt.’

Bij het bezoek hoort een voor- en een nagesprek en dat was heel goed. Ik merkte dat ik best emotioneel werd bij dat nagesprek. Ik heb het als een bevestiging ervaren van de manier waarop ik werk, dat ik aansluiting zoek bij mijn cliënten en natuurlijk bij mijn eigen moeder. Het voelde alsof ik het “goed” heb gedaan en op de een of andere manier is dat toch een opluchting. Want dementie brengt een hoop onzekerheden met zich mee, ook voor de directe omgeving: doe ik het goed? Begrijp ik wat er in het hoofd van mijn naaste omgaat? Daarbij helpt een bezoek aan Into D’mentia goed. Ik ben blij dat mijn werkgever ons de kans geeft om dit te beleven.’

Baps de Vries, wijkverpleegkundige Dementieteam Enkhuizen, Omring

Wat is Into D’mentia?
Door zelf dementie te beleven, ontstaat meer begrip voor de ziekte, een betere relatie en minder zorglast. De simulatie vindt plaats in een mobiele cabine. De training wordt op locatie gegeven. In de cabine is een woonkeuken gebouwd waar de cursist een dag uit het leven van iemand met dementie meemaakt. Lees meer op intodmentia.nl/cabine

Meer weten

Dit artikel is onderdeel van het e-magazine Doen!
Hogeschool Inholland, Zonnehuisgroep Amstelland en De Wever hebben samen het e-magazine ‘Doen! Leren in de praktijk van de verpleeghuiszorg’ ontwikkeld. Het magazine laat zien hoe studenten en medewerkers van elkaar kunnen leren, om zo de beste zorg aan de bewoners te geven. Maar biedt ook  inspiratie voor andere zorgorganisaties en onderwijsinstellingen, om ook aan de slag te gaan met leren in de praktijk van de verpleeghuiszorg!

Geplaatst op: 21 september 2018
Laatst gewijzigd op: 14 januari 2019