De Hogeweyk: speciale wijk voor dementerende ouderen

De Hogeweyk van verpleeghuis Hogewey heeft verschillende prijzen gewonnen voor de wijze waarop de zorg er is georganiseerd. Op deze plek wonen dementerende ouderen samen op basis van hun gemeenschappelijke leefstijl.

Complete wijk

De Hogeweyk is een complete wijk met straten, een supermarkt, restaurant en een parkje – alles speciaal ingericht voor de 152 dementerende bewoners en hun bezoek. De wijk telt ruim 20 kleinschalige woningen die elk een specifieke leefstijl hebben: stads, Goois, huiselijk, christelijk, ambachtelijk, Indisch of cultureel. Per woning voeren 6 tot 8 bewoners met een vast team van medewerkers een eigen huishouding.

Gelijkgestemden

Het gaat in De Hogeweyk om meer dan de inrichting van de woning: de bewoners delen ideeën over het (dagelijks) leven, normen en waarden en zijn in bepaalde opzichten gelijkgestemden. Ook omgangsvormen, maaltijden en tijdsbesteding maken er onderdeel van uit. Zo wordt de woning een thuis waar bewoners elkaar vinden in een gemeenschappelijke leefstijl.

Aandacht voor dementie

In de week van de dementie afgelopen september vroeg het Kabinet, samen met mensen die zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving, met een videoboodschap aandacht voor dementie. Van Rijn kondigde al eerder aan dat de komende 5 jaar een miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd over dementie. De bewindspersoon wil het besef en het begrip van de samenleving voor dementie vergroten. Daarnaast investeert het kabinet tot 2017 32,5 miljoen euro in het Deltaplan Dementie, dat voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening.

Van Rijn: ‘Dementie zal de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen. […] Meer begrip voor dementerenden kan leiden tot betere zorg. Zolang het niet mogelijk is van dementie te genezen, moeten we de ziekte zo dragelijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger’.

Meer weten

Geplaatst op: 9 oktober 2015
Laatst gewijzigd op: 20 juni 2016