Dames THe-blik: Mannendingen

De Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse zijn terug en gaan door met het schijven van blogs voor Waardigheid en trots. Een tweede blogserie over hun zorgvisite ervaringen om de zorgsector scherp te houden en goede zorg te stimuleren. De Dames THe gaan sinds 2011 onverwachts op zorgvisite bij verpleeghuizen en woonzorgcentra door heel Nederland. Ze beoordelen de huizen op het ‘thuis voelen’ en kijken ernaar met de blik van: hoe zouden wij dit verpleeghuis voor onze eigen vader of moeder vinden?

Bij tijd en wijle worden de Dames THe bij hun zorgvisites vergezeld door een Heer van de THe (vrij naar de prachtige roman Heren van de thee van Hella Haasse). De echtgenoot van dame H zet dan de chauffeurspet op om ons te rijden naar de verder gelegen Nederlandse oorden. Daar aangekomen zijn het voor hem niet altijd de meest uitdagende plekken om de tijd door te brengen. Dus menigmaal voegt hij een mannenblik aan de zorgvisite toe. Nu kun je stellen dat die blik gezien de oververtegenwoordiging aan mannen in de leiding van zorgorganisaties zich al voldoende manifesteert. De geharde feministes zullen zeggen: de hele huidige verpleeghuissituatie en alle extra inspanningen die nodig zijn, hebben we eraan te danken. Deze cynische kijk laten we graag aan ons voorbij gaan. Wij kijken door de bril ‘Wat hebben de bewoners nodig voor een tevreden en aangename dag’. En laten onder die bewoners nu ook mannen zijn!

Zet je de mannenbril op dan zien wij bij een verpleeghuis van een beetje omvang natuurlijk altijd het biljart. Soms in een in een afgelegen hoek of in een sfeervol nagebootst bruin café. Bewegwijzering ernaar toe ontbreekt vaak. 

Steken wij onze neus om de hoek, dan krijgen we van die blikken toegeworpen ‘Voor dames verboden terrein’ die ons schrijlings doen afdruipen. Nu kun je daar verontwaardigd over doen, maar in ons hart begrijpen we het wel. Goed beschouwd is het verpleeghuis vooral op het feminiene georiënteerd. Gaat u uw eigen activiteitenaanbod of -ruimte eens na? Hoeveel stoer aanbod zit daarbij?

Testosteron

Ook door de ondervertegenwoordiging van manlijke bewoners in het verpleeghuis zijn ze vaak aangewezen op de ‘oh ze kletsen me de oren van het hoofd’ vrouwengroepjes, geheel tegen de aard van de dominante machocultuur waarin deze 80+-mannen nog vaak zijn opgegroeid. Nu zijn wij er niet mee bekend hoe het testosteron nog opspeelt bij de mannen in het verpleeghuis (alhoewel de oudste oom van een van de Dames THe als een ware Don Juan in het verzorgingshuis nog twee relaties heeft gehad en op 95 jarige leeftijd zijn debut als Romeo in het theater maakte), wel horen we te vaak mannen kreunen dat er voor hen niks te doen valt en dat al die ‘wijven’ dingen ze niet aanspreekt. En vergelijk ook eens de inrichting van een verpleeghuis of een gemeenschappelijk woonkamer met een willekeurige mannenkamer in je eigen huis. Mannen zijn vaak echte rommelkonten. Verzamelaars. Avontuurlijker. Ze accepteren de vrouwelijke netheid, tierelantijnen en orde in het grootste deel van het huis. Maar! Blijf van de eigen kamer af.

Vraag je naar waar de interesses wel liggen dan hoor je. Autorijden en racewagens. En dan denken wij: vraag de plaatselijke autodealer eens om her en der auto-onderdelen uit te stallen. Of in de tuin een auto neer te zetten waarin het is alsof je autorijdt. Of denk aan vissen: waarom is er niet veel vaker een lekkere vissteiger (die kan binnen en buiten veilig worden aangelegd ) en zet daarbij in het oog de hengel-set.

En voetballen natuurlijk. Hier zijn de verpleeghuizen meester in. Weken voor een voetbalevenement zien we de oranje vlaggetjes en leeuwen al hangen, net als de levensgrote tv schermen. Menigmaal zijn we er tijdens onze zorgvisites zelf in opgegaan, zo aanstekelijk is iedereen erbij betrokken.  Maar wij denken ook: waarom zien we toch maar zelden een voetbaldoel en wat lijnen waar een balletje getrapt kan worden door de kinderen of kleinkinderen en waar opa ook nog op zijn manier aan mee kan doen. Of tafelvoetbalspellen.

Technische dienst

Beetje timmeren en klussen. Aanklooien. Wij zien heel weinig een lekkere werkbank of een werkplaats waar gezaagd, geschaafd, aangeklooid en rommel gemaakt en achtergelaten kan worden. Wij zijn van mening dat de technische dienst veel meer bij dit soort zaken betrokken moet worden en niet in een desolate hoek van al wat maar facilitair moet worden weggestopt. Nee, zet zo’n plek juist voluit in het vizier en laat er zien hoe je een band plakt of een bed repareert. Train de medewerkers van deze dienst op omgang met de bewoners.

Of we horen van hobby’s als scheeps-, trein- of huizenmodelbouw. Maak daar een lekkere hobby tafel voor, die voor eenieder in het zicht staat. Of in de natuur prutten. Houthakken, een moestuintje onderhouden, vogels kijken, tuinieren. Geef vrijwilligers en de tuin onderhoudsmedewerkers er een rol bij.

We horen het al. Oh gevaarlijk. Maar mensen doen geen gekke dingen als ze dat van oudsher al gewend waren. Mensen gaan gekke dingen doen omdat ze niks te doen hebben of wezensvreemde dingen moeten doen. In het gewone leven kunnen ongelukjes ook niet altijd worden voorkomen en zit een ongelukje immers ook vaak in een klein hoekje. In het verpleeghuis is goed toezicht voorgeschreven en daar wordt naar onze ervaring eigenlijk altijd in voorzien, wellicht zelfs overdreven in voorzien. Laten we daarom vooral ons mannetje staan!

Meer weten

Geplaatst op: 23 juli 2019
Laatst gewijzigd op: 18 december 2020