Dames THe-blik: ‘De glimlach van een kind’

De Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, gaan sinds 2011 onverwachts op zorgvisite bij verpleeghuizen en woonzorgcentra door heel Nederland. Ze beoordelen de huizen op het ‘thuis voelen’ en kijken ernaar met de blik van: hoe zouden wij dit verpleeghuis voor onze eigen vader of moeder vinden? Dit is de tweede blogserie die ze voor Waardigheid en trots schrijven over hun zorgvisite ervaringen om de zorgsector scherp te houden en goede zorg te stimuleren.

Sinds jaar en dag hameren wij er al op dat een aantrekkelijke omgeving voor kinderen van welke leeftijd dan ook van enorme waarde is voor de bewoners van verpleeghuizen. En dat het van belang is dat verpleeghuizen zich dat realiseren. Niet voor niets werd het lied van de Amsterdamse volkszanger Willy Alberti met de titel: ‘De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft’ zo enorm populair. Als verpleeghuis kun je er zelf veel aan doen om het voor kinderen aantrekkelijk te maken om op bezoek te komen en ook langer blijven. Zodat bezoek aan opa of oma geen ‘uitzitten’ wordt, maar iets om naar uit te kijken. En kun je mogelijkheden creëren, waarbij jong en oud elkaar in het verpleeghuis treffen. In de jaren tachtig stonden wij zelf al op de barricade om crèches in verpleeghuizen te realiseren. Geen mooier moment dan samen pannenkoeken te eten, samen te schilderen of naar de kinderweide te gaan.

Samenwerking tussen scholen en verpleeghuizen

Contact leggen met naburige scholen van verpleeghuizen is ook zo een ding. Verpleeghuizen beschikken vaak over enorme terreinen rond het huis, waarop je school-/moestuintjes kunt aanleggen. Of je zou er buitensport kunnen realiseren met velden voor bijvoorbeeld tennis, hockey, volleybal en/of basketbal. Als de school een deel van de gymlessen daar kan geven, biedt dat heerlijke afleiding voor de bewoners. En als kinderen al jong in contact komen met ouderen die zorg nodig hebben kan dat bovendien de drempel om later in de zorg te gaan werken verlagen. Een ander voordeel van sportveldjes op het terrein van het verpleeghuis is nog dat medewerkers er in hun vrije uurtjes gebruik van kunnen maken. Goeie ontspanning en goed voor lijf en leden.

Tussen droom en daad staat helaas de werkelijkheid. En de goeie niet te na gesproken, we zien al te vaak dat verpleeghuizen hun best lijken te doen zich af te sluiten van bv de omringende scholen, evenals van de ernaast gelegen sportvelden. Te vaak ook zien we dat juist de woon- en privé kamers net aan die kant van het huis gesitueerd zijn waar geen fluit te bleven valt. Hoe leuk kan het zijn om vanuit je kamer voetballers op de naastgelegen velden te zien scoren of de tennissers hun ballen over het net te zien slaan.

Of kijk eens naar de schoolpleinen van naastgelegen scholen. Wij vinden het een gemiste kans als we er vestingmuren aantreffen die de schoolpleinen van de verpleeghuizen scheiden, terwijl een semi-open verbinding alleen maar wederzijdse voordelen heeft.

Een duik in het zwembad

Het is algemeen bekend dat zwemmen in een aangenaam verwarmd bad kwetsbare ouderen goed doet. Het prachtige initiatief Zwementie (zwemmen met mensen met dementie), gelauwerd met de Jo Visser Award spreekt in dit opzicht boekdelen. Het verbaasde ons dan ook te lezen dat een door ons bezocht verpleeghuis in Overijssel, als een van de weinige met een indoorzwembad, dat bad vanwege exploitatie- en onderhoudskosten gaat sluiten! Gelukkig heeft verpleeghuis Hanzeborg in Lelystad, dat ook over een zwembad beschikt, daar een heel andere visie op. Toen wij er waren was het er een heerlijk gekrioel van kinderen die er zwemles hadden en konden bewoners en bezoekers daarvan mee genieten. Voor kinderen die op bezoek komen is het eveneens aantrekkelijk om met opa of oma aan de kant, een duik in het zwembad te nemen.

Het verbinden van oud en jong

Nu we toch losgaan hebben we nog wel een paar tips. Kijk eens met een kinderlijk oog of het buiten spelen aantrekkelijk gemaakt is of dat het beperkt is tot een eenzame wipkip. Bij Bartholomeus in hartje Utrecht zagen we een heerlijke zandbak waar je zo via de glijbaan in kon roetsjen. En bij Sensire Den Ooiman in Doetinchem zelfs een volledige 18 holes uitgeruste midgetgolfbaan. Bij Marge Klompe, Pronsweide in Winterswijk troffen we een avontuurlijke kinderspeelplaats, zo verleidelijk dat een mens daar zelf ook speels van wordt.

En kijk ook eens op die manier naar de binnenboel. En dan bedoelen we niet de paashaas-, herfst-of sinterklaas- versieringen van een hoog kleutergehalte. Wij vonden het stoer een gamecenter aan te treffen bij de Beukenhof in Loosdrecht of een groot cinecenter scherm bij Friso in Almelo. Tafelvoetbalspellen zien we gelukkig steeds meer, maar het lijkt wel of ze verstoppertje spelen. Zet ze in de schijnwerper. En denk ook eens aan wat je kunt doen met al dat marmoleum op de vloeren. Je kunt er bijvoorbeeld geweldige hinkelbanen in laten aanleggen, zoals we bij De Beukenhof in Loosdrecht zagen. Nu de winter weer voor de deur staat geven we nog een ideetje mee: spuit de vele Dagobert Duck geknipte grasvelden om het huis met water op en maak er een lekker schaatsbaantje van. Met koek en zopie levert het uitstekend vermaak.
Bij het ouder worden komen de herinneringen aan de jeugd sterk terug. Een verpleeghuis die oud en jong weet te verbinden brengt een glimlach op ieders gezicht.

Meer weten

Geplaatst op: 10 januari 2019
Laatst gewijzigd op: 10 januari 2019