Praktijk binnen Wonen en welzijn

Dames THe-blik: ‘Kom van dat dak af’

Vaak kijken bewoners uit op platte daken, die liefst bekleed zijn met zwartgrijs bitumen als dakbedekking. Het kan veel mooier zoals daktuinen of daken met mooie groene begroeiing, zoals planten en vetkruid, insectenhotels, vogelhuisjes.

lees meer

Dames THe-blik: ‘MKB en verpleeghuizen kunnen elkaar versterken’

Verpleeghuizen zouden veel meer de samenwerking moeten zoeken met de lokale midden- en kleinbedrijven. Wat we er nu van zien blijft beperkt tot een vitrine met gebakjes van de plaatselijke banketbakker en/of een kap- annex schoonheidssalon met beperkte openingstijden.

lees meer

Grijs, groen en gelukkig: samen genieten van de natuur

Een groeiend aantal ouderen voelt zich eenzaam, beweegt te weinig of komt nauwelijks buiten. En dat terwijl genieten van de natuur, en de sociale ontmoetingen die daarbij ontstaan zo’n positief effect hebben op gezondheid en welzijn. Met Grijs, Groen en Gelukkig stimuleert IVN ouderen om weer stil te staan bij de schoonheid van de natuur.

lees meer

De Leyhoeve opent in Groningen tweede locatie

De nieuwe locatie van De Leyhoeve (de eerste staat in Tilburg) plaatst de bewoners middenin het Groningse stadsleven. De wensen van de doelgroep vormden het uitgangspunt voor de opzet ervan. ‘Hier kom je wonen om aangenaam oud te worden.’

lees meer

Dames THe-blik: ‘Elevator pitch’

Tijdens onze zorgvisites hebben we al voor heel veel liften gestaan: grote of (te) kleine liften, bedden liften, goederenliften, depressieve, verslonsde liften en vrolijke, communicerende liften. Een enkele keer ontdekken we de medemenselijke lift.

lees meer

Nellie Verkeste (cliënt SVRZ): ‘Je moet blijven lachen’

Nellie Verkeste, 90 jaar, woont in Simnia van SVRZ in Domburg. Na een reeks kwalen is zelfstandig wonen er niet meer bij. Ze is er niet minder opgewekt van geworden.

lees meer

Alzheimer-Architecture: architectuur die leidt tot meer interactie, beweging en ontspanning

Alzheimer-Architecture doet onderzoek naar de leefwereld van mensen met dementie. Naar architectuur en ontwerpen die leiden tot meer interactie, beweging, ontspanning en beleving.

lees meer

Dames THe-blik: ‘Thuis Voelen in het verpleeghuis. Kan het en hoe?’

Na 7 jaar en 170 zorgvisites hebben wij ruim 20 verpleeghuizen een score van 4,5 tot 5 THe kopjes gegeven. Deze eregalerij-locaties hebben de zorg dienstverlenend gemaakt aan het gewone leven van de bewoners.

lees meer

Eigen bijvoedingslijn Interzorg Noord-Nederland: van ondervoeding naar aansterken en genietmomenten

Interzorg Noord-Nederland startte twee jaar geleden met een eigen bijvoedingslijn. Het tegengaan van ondervoeding werd ingebed in een visie op eten en drinken.

lees meer

Dames THe-blik: ‘On-be-Hagen’

'Van hekken worden we niet vrolijk. Maar hoe kan het anders? Onze oplossing: breng hagen aan. We zien ze gelukkig steeds vaker als afscheiding om beschermde tuinen heen.'

lees meer