Praktijk binnen Wonen en welzijn

Dames THe-blik: ‘De glimlach van een kind’

De Dames THe hebben het deze keer over wat de samenwerking tussen verpleeghuizen en nabijgelegen scholen zou kunnen betekenen. In plaats van dat verpleeghuizen zich afsluiten van de buurt.

lees meer

Dames THe-blik: ‘Zorgelijke folders’

'Bij onze zorgvisites stuiten wij bij binnenkomst bijna altijd op een folderrek. Meestal een grijs aluminium draairek van 2 meter hoog met vakjes waar de folders netjes instaan of rommelig uitsteken. Maar wat heeft zo'n rek ons eigenlijk te bieden?'

lees meer

Behoefte aan intellectuele uitdaging in het verpleeghuis

In woonzorgcentrum De Ingelanden (AxionContinu) volgen bewoners een collegereeks ‘Nederland en het water’, georganiseerd door Oud Geleerd Jong Gedaan. Mantelzorger en vrijwilligster Josie van Elswijk: 'Dit is zo leuk voor mijn man. Hij is wis- en natuurkundige en heeft ondanks zijn dementie nog steeds intellectuele interesses.'

lees meer

Dames THe-blik: ‘We gooien het in de groep’

In eerdere THe-blikken schreven de Dames THe al over de individuele oudere die de stap naar een verpleeghuis moet gaan maken en hoe je daar als zorgorganisatie de beste condities voor kunt creëren. In deze THe-blik richten ze hun aandachtop het (nood) gedwongen groepsaspect dat meestal aan deze verhuizing is gekoppeld.

lees meer

Groen maakt gelukkig in het verpleeghuis

Het doel van het programma Grijs, Groen & Gelukkig: zorgorganisaties vergroenen en ouderen weer in contact brengen met de natuur. Op 5 november 2018 vond de inspiratiedag ‘Natuur in de zorg’ plaats in het Parkhuis in Dordrecht. Met een terugblik op het IVN-programma en goede voorbeelden van deelnemende organisaties.

lees meer

Dames THe-blik: ‘Kom van dat dak af’

Vaak kijken bewoners uit op platte daken, die liefst bekleed zijn met zwartgrijs bitumen als dakbedekking. Het kan veel mooier zoals daktuinen of daken met mooie groene begroeiing, zoals planten en vetkruid, insectenhotels, vogelhuisjes.

lees meer

Dames THe-blik: ‘MKB en verpleeghuizen kunnen elkaar versterken’

Verpleeghuizen zouden veel meer de samenwerking moeten zoeken met de lokale midden- en kleinbedrijven. Wat we er nu van zien blijft beperkt tot een vitrine met gebakjes van de plaatselijke banketbakker en/of een kap- annex schoonheidssalon met beperkte openingstijden.

lees meer

Grijs, groen en gelukkig: samen genieten van de natuur

Een groeiend aantal ouderen voelt zich eenzaam, beweegt te weinig of komt nauwelijks buiten. En dat terwijl genieten van de natuur, en de sociale ontmoetingen die daarbij ontstaan zo’n positief effect hebben op gezondheid en welzijn. Met Grijs, Groen en Gelukkig stimuleert IVN ouderen om weer stil te staan bij de schoonheid van de natuur.

lees meer

De Leyhoeve opent in Groningen tweede locatie

De nieuwe locatie van De Leyhoeve (de eerste staat in Tilburg) plaatst de bewoners middenin het Groningse stadsleven. De wensen van de doelgroep vormden het uitgangspunt voor de opzet ervan. ‘Hier kom je wonen om aangenaam oud te worden.’

lees meer

Dames THe-blik: ‘Elevator pitch’

Tijdens onze zorgvisites hebben we al voor heel veel liften gestaan: grote of (te) kleine liften, bedden liften, goederenliften, depressieve, verslonsde liften en vrolijke, communicerende liften. Een enkele keer ontdekken we de medemenselijke lift.

lees meer