5 tips om intimiteit in het verpleeghuis onder de aandacht te brengen

De behoefte aan intimiteit en seksualiteit is niet leeftijdgebonden. Ook van een toevallige woonsituatie trekt deze menselijke basisbehoefte zich weinig aan. En de geestelijke of lichamelijke gezondheidstoestand van iemand betekent meestal niet dat het verlangen naar geborgenheid verdwijnt. Maar in veel verpleeghuizen is geen oog voor dit aspect van het mentaal welbevinden van cliënten. Medewerkers beginnen er niet zo gemakkelijk over. Bij Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ) helpen zij elkaar over de drempel heen. Vijf tips voor bewustwording binnen úw organisatie:

1. Intimiteit: breed begrip

Besef dat intimiteit veel meer inhoudt dan seksualiteit alléén. Een arm om je heen, elkaars voeten masseren, lekker uitgebreid je gezicht laten wassen – allemaal voorbeelden waardoor iemand ‘nabijheid’ ervaart en zich minder alleen weet.

2. Houd het alledaags

Zet het onderwerp niet te expliciet neer, maak er niet te zeer een apart punt van. Houd intimiteit en seksualiteit juist zo alledaags mogelijk. Intimiteit hoort er gewoon bij, er is niets vreemds aan.

3. Help elkaar

Geef degene binnen het team met de meeste affiniteit en de minste drempelvrees een voortrekkersrol. Collega’s kunnen daarvan leren terwijl zij niet meteen met alle bewoners over seksualiteit of intimiteit hoeven te praten. Vooral jongere medewerkers vinden dit vaak lastig, zij kunnen er geleidelijk ‘ingroeien’.

Man geeft vrouw, bewoner van TMZ, kus op de mond

4. Ontwikkel antennes

Ontwikkel antennes zodat in gesprekken met bewoners op een natuurlijke wijze kan worden afgetast of deze cliënt misschien met verborgen vragen of problemen zit die aan ‘intimiteit’ raken.

5. Geef goede scholing

Geef workshops waarin niet alleen wordt stilgestaan bij de behoefte aan intimiteit, maar ook aan de meer concrete kant ervan. Besteed aandacht aan ingesleten automatismen. Is er een alternatief voor dit soort incontinentiemateriaal? Is het noodzakelijk deze bewoner te storen als hij alleen wil zijn? Waarom loop ik direct na het kloppen een kamer in?

Meer weten

  • Wilt u meer weten over hoe TMZ de bewustwording rond Intimiteit en Seksualiteit op gang heeft gebracht? Lees het volledige verhaal.
  • Via telefoonnummer 0900 – 245 34 53 kunt u contact opnemen met Marielle Vlasblom of Karla Pullen (projectcoördinatoren) van TMZ, bijvoorbeeld over overname van de door TMZ ontwikkelde workshop.
  • Het julinummer van V&VN Magazine was volledig gewijd aan Seksualiteit en Intimiteit.
  • Bekijk ook ‘Seksualiteit in het verpleeghuis: 7 praktische tips’ op de website van Zorg voor Beter

Geplaatst op: 21 november 2016
Laatst gewijzigd op: 26 juli 2019