logo Waardigheid en trots
 

1.3 Door haar verhaal leer je Grietje beter begrijpen: De meerwaarde van het levensverhaal bij probleemgedrag bij dementie.

3 juli - Ronde 1 (11.00 - 12.00) | Vernieuwing | Management, Zorgprofessionals | CCE

Grietje is aangemeld bij het Centrum voor Consultatie en Expertise vanwege ernstig probleemgedrag. Grietje vertoonde dit gedrag vooral tijdens de verzorgingsmomenten. Omdat dit zowel voor Grietje als de verzorgenden veel stress opriep, werden verzorgingsmomenten tot een noodzakelijk minimum beperkt. Men voelde zich hiermee echter tekort schieten naar Grietje, maar zij wisten niet hoe dit te veranderen.

Toen men zich verdiepte in het levensverhaal van Grietje, bleek dat veel van haar gedrag te verklaren was. Men kreeg begrip voor haar gedrag. Dit gaf richting aan een andere begeleidingsstijl, verzorgenden konden veel beter bij haar aansluiten tijdens de voor Grietje ingrijpende zorgmomenten. Hierdoor nam niet alleen het ervaren probleemgedrag af, maar verbeterde ook haar kwaliteit van leven.

In deze workshop vertellen betrokkenen van de instelling samen met de coördinator van het CCE wat de consultatie hen gebracht heeft en op welke inspirerende wijze zij deze kennis verspreiden binnen hun eigen organisatie.

‹ Terug naar het overzicht