Slimme Zorg Estafette: sessies Vilans

Tijdens de Slimme Zorg Estafette (SZE) in februari 2022 staan slimme zorg en innovatie elke week centraal in één regio, waarna het stokje wordt doorgegeven aan de volgende regio. Regio West krijgt het stokje van 7 t/m 11 februari. Vilans maakt ook deel uit van deze regio en organiseert op 8 februari activiteiten over zorgtechnologie. Schrijf je snel in voor deze sessies.

Kies uit de volgende activiteiten van Vilans:

1. Digitale vaardigheden in de zorg

Het gebruik en de implementatie van digitale middelen in de zorg kan slimmer. Digitale vaardigheden van zorgprofessionals verschillen onderling enorm. Toch zien we vaak een one size fits all-aanpak van zorgaanbieders, met als gevolg dat applicaties en zorgtechnologie niet optimaal gebruikt worden. Vilans maakt zich hard voor het op maat faciliteren van zorgprofessionals. Hoe je dat doet? Dat hoor je tijdens dit webinar.

Wanneer

Dinsdag 8 februari 2022 van 09:00 tot 10:00 uur online.

Aanmelden

Om je voor deze activiteit aan te melden dien je ingelogd te zijn op slimmezorgestafette.nl. Nog geen account? Registreer je op de site. Ga vervolgens naar de activiteit Digitale vaardigheden in de zorg.

2. Implementeren van zorgtechnologie

Technologie is niet meer weg te denken uit de maatschappij en ook steeds meer zorgorganisaties implementeren technologie om de zorg voor bewoners beter te maken. Maar hoe richt je zo’n implementatieproces nu in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt? We gaan met verschillende zorgorganisaties in gesprek. Zij delen hun ervaringen en tips over elke stap in het implementatieproces. Alvast inspiratie opdoen? Bekijk dan alvast de ‘Implementatie toolkit’.

Wanneer

Dinsdag 8 februari 2022 van 10:30 tot 11:30 uur online.

Aanmelden

Om je voor deze activiteit aan te melden dien je ingelogd te zijn op slimmezorgestafette.nl. Nog geen account? Registreer je op de site. Ga vervolgens naar de activiteit Implementeren van zorgtechnologie.

3. We Love Innovators! Structureel beleggen van innovatie 

Omschrijving

Innovatie wordt vaak genoemd als dé manier om de grote uitdagingen van de langdurige zorg op te lossen. Dat blijkt helaas nog niet zo eenvoudig. Want ‘innovatie’ is in veel organisaties nog vaak ‘iets leuks voor erbij’, in plaats van dat het als bedrijfsonderdeel structureel is verankerd in de organisatie. Innovatoren hebben het niet gemakkelijk. Om hun worsteling inzichtelijk te maken, heeft Vilans verkennend onderzoek gedaan naar de belangrijkste obstakels bij innoveren. Benieuwd welke dit zijn? Sluit dan aan bij dit webinar!

Wanneer

Dinsdag 8 februari 2022 van 13:00 tot 14:00 uur online.

Aanmelden

Om je voor deze activiteit aan te melden dien je ingelogd te zijn op slimmezorgestafette.nl. Nog geen account? Registreer je op de site. Ga vervolgens naar de activiteit We Love Innovators! Structureel beleggen van innovatie.

Eind februari: SPOT ON zorgtechnologie

Februari is de maand van de technologie. Doe je ook mee met de SPOT ON over zorgtechnologie eind februari? Volg bijeenkomsten en lees praktijkverhalen over dit thema. Zet de datum vast in je agenda.

4. Datagedreven zorg: wat vraagt een goede toepassing en wat kan dit organisaties opleveren?

Datagedreven zorg: je hoort het bijna overal. Datagedreven zorg betekent dat zorgorganisaties op verschillende niveaus (organisatie, locatie, teams) cyclisch leren en verbeteren aan de hand van data (registraties, kwaliteitsindicatoren, cliëntervaringen, etc.). Daarnaast gaat het ook over de inzet van datagedreven technologieën zoals toezichthoudende domotica, spraaktechnologie en zorgrobots ter ondersteuning van menselijke beslissingen en handelingen. Vaak wordt dan ook wel de term AI (Artificiële Intelligentie) gebruikt.

Met behulp van data en AI kunnen organisaties soms beter begrijpen wat er is gebeurd, maar ook steeds vaker voorspellen wat er kán gebeuren. Soms lijkt datagedreven zorg bijna een doel op zichz te worden. Het is echter vooral een middel dat kan bijdragen aan kwaliteitsverbetering, vermindering van (ervaren)administratieve last, werkgeluk (door het vergroten van de regie en het eigenaarschap bij medewerkers) en meer proactieve zorg.

In deze interactieve sessie laten wij een aantal ontwikkelingen op dit gebied zien. We dagen je uit om na te denk over hoe data en AI op een zinvolle én verantwoorde manier kunnen worden ingezet. We delen onze ervaringen met het ontwikkelen van lerende organisaties waarbij inzichten uit data worden gebruikt om te leren en te verbeteren. Dit doen we volgens de stappen: richten, inrichten en verrichten.

Wanneer

Dinsdag 8 februari 2022 van 14:30 tot 15:30 uur online.

Aanmelden

Om je voor deze activiteit aan te melden dien je ingelogd te zijn op slimmezorgestafette.nl. Nog geen account? Registreer je op de site. Ga vervolgens naar de activiteit Datagedreven zorg: wat vraagt een goede toepassing en wat kan dit organisaties opleveren?

5. Financiering van zorgtechnologie: zo pak je dat aan 

In deze sessie vertellen we hoe zorgorganisaties hun eigen budget slim kunnen inzetten bij de implementatie en opschaling van zorginnovaties. We verkennen mogelijkheden om meer inzicht en grip te krijgen op zowel de kosten als de baten van de implementatie van zorgtechnologie vanuit het eigen budget. Bijvoorbeeld inzicht in de knoppen waar je aan kan draaien, maar ook hoe je zorgt voor meer verbinding en draagvlak met onder andere controllers in je eigen organisatie. Kortom, word minder afhankelijk van anderen en ga uit van je eigen (financierings)kracht! Wil jij meer weten over de financiering en bekostiging van innovatie binnen de Wet langdurige zorg (Wlz)? Meld je dan aan!

Wanneer

Dinsdag 8 februari 2022 van 16:00 tot 17:00 uur online.

Aanmelden

Om je voor deze activiteit aan te melden dien je ingelogd te zijn op slimmezorgestafette.nl. Nog geen account? Registreer je op de site. Ga vervolgens naar de activiteit Financiering van zorgtechnologie: zo pak je dat aan.

Meer weten