Spel Inteam maakt seksualiteit en intimiteit bespreekbaar

8 april 2021
14:00 - 16:00 uur
online
Inschrijven

Tijdens deze online bijeenkomst maak je kennis met het spel Inteam. Een spel dat zorgprofessionals helpt bij het bespreken van intimiteit en seksualiteit, kennis opdoen over het thema en delen van ervaringen.

Voordat je aan de slag gaat met het spel Inteam, vertelt onderzoeker Karien Waterschoot van de Academische  Werkplaats Ouderen van Tranzo meer over het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Zorgmedewerkers kunnen intiem en seksueel gedrag van bewoners met dementie namelijk verschillend interpreteren en er hierdoor ook verschillend op reageren. Het gedrag van bewoners roept veel vragen op en er zijn nog weinig richtlijnen en trainingen hoe je op dat gedrag inspeelt. Seksualiteit en intimiteit is een persoonlijk thema dat ons allemaal raakt. En van zorgmedewerkers vraagt hun eigen grenzen te kennen én aan te geven.

Hoort knuffelen bij je werk?

Na de presentatie maak je in kleine groepjes kennis met het spel Inteam. Doe je mee? Beantwoord vragen als: wat doe jij als een bewoner een seksuele opmerking tegen je maakt? Welk ander woord weet jij voor liefde? Hoort knuffelen bij je werk? Wat is de invloed van dementie op het beleven van intimiteit en seksualiteit? Of kruip in de huid van verzorgende Robin, dochter Sophie of partner Piet. 

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers van deze bijeenkomst zijn het programma Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg (KIA) en Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University. Tranzo verbindt wetenschap en praktijk op het gebied van zorg en welzijn. Deze bijeenkomst is in het kader van Zoek het uit!, een KIA-congres uit voorgaande jaren waar wetenschap en praktijk dichter bij elkaar kwamen.

Accreditatie

Voor deze bijeenkomst is accreditatie aangevraagd.

Spel Inteam resultaat van onderzoek

Ook bewoners hebben behoefte aan seksualiteit en intimiteit. De Academische  Werkplaats Ouderen van Tranzo deed daar onderzoek naar en ging met zorgprofessionals aan de slag om oplossingen te bedenken. Resultaat is onder andere het spel Inteam.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor zorgmedewerkers in het verpleeghuis of die werken met personen met dementie.

Datum, tijd en locatie

  • Datum: donderdag 8 april
  • Tijd: 14.00 – 16.00 uur
  • Locatie: online bijeenkomst

Aanmelden

Meer weten