Congres Passiviteiten van het Dagelijks Leven

26 november 2019
09.30 - 16.30 uur
Congrescentrum ReeHorst te Ede
Inschrijven

Tijdens het congres Passiviteiten van het Dagelijks Leven (PDL) leer je meer over de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van PDL-handelingen, -maatregelen en -voorzieningen.

PDL richt zich op bewoners met een grote of volledige zorgafhankelijkheid. Ze gaat uit van de wensen en beleving van de bewoner en heeft tot doel het omgaan met beperkingen waarvoor geen herstel mogelijk is. PDL is inmiddels een begrip geworden en wordt met succes toegepast binnen de zorg voor mensen met dementie, mensen met een chronische somatische aandoening, mensen die palliatieve zorg nodig hebben of mensen met een ernstige verstandelijke beperking.

Je krijgt tijdens het congres onder meer antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom kan de PDL-methodiek belonend werken voor de bewoner, medewerker en mantelzorger?
 • Hoe help je iemand om te gaan met verlies van functies?
 • Op welke wijze kun je PDL succesvol inbedden in je instelling?
 • Hoe kun je met behulp van de PDL-methodiek de inzet van middelen en maatregelen verminderen?
 • Hoe kom je erachter wat de oorzaak is van onbegrijpelijk gedrag?

Programma

 • 09.30 uur. Ontvangst.
 • 10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers, mede-eigenaar van Congressen MetZorg, verzorgende, verpleegkundige en mede-auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’.
 • 10.15 uur Langdurige zorg is sexy. Jet Wiechers, directeur Novicare ouderenzorg, Best.
  Juist in de langdurige zorg worden enorme veranderingen snel doorgevoerd en werkwijzen ontwikkeld die voor alle zorgsectoren relevant zijn. De komende jaren zal, onder druk van de vergrijzing, dit verandertempo nog verder toenemen. Anders samenwerken, de zin van (be)handelen en aandacht voor kwaliteit van leven zijn centrale thema’s. Jet Wiechers schetst waarom iedereen trots moet zijn om in de langdurende zorg te werken en waar kansen liggen voor PDL.
 • 10.45 uur Helpen bij verlies en verdriet. Manu Keirse, emeritus hoogleraar faculteit geneeskunde, KU Leuven.
  Iedereen weet dat verlies tot het leven behoort en toch bereiden weinig mensen zich hierop voor. Zowel de rouwenden als de omgeving stellen zich allerlei vragen: ‘Is het normaal dat ik mij na maanden nog zo verdrietig voel? Zal ik nog ooit opnieuw kunnen genieten van het leven?’ En naasten vragen zich af: ‘Zullen mensen er sneller overheen zijn als we hen helpen er niet meer aan te denken?’ Tijdens deze lezing geeft Manu Keirse je antwoord op deze en andere vragen en krijg je concrete suggesties te horen hoe je mensen in verdriet kunt helpen en tot steun kunt zijn.
 • 11.30 uur. Pauze.
 • 12.00 uur. Workshopronde 1.
 • 13.00 uur. Lunch.
 • 14.15 uur. Workshopronde 2.
 • 15.15 uur. Pauze.
 • 15.45 uur. Humor als verpleegkundige interventie Marcellino Bogers.
  Lachen is gezond luidt de volkswijsheid en ook in de wetenschap zijn de fysiologische effecten van de lach onderzocht én bewezen. Tijdens deze lezing gaat Marcellino Bogers in op de werking, effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor in de palliatieve fase en bijvoorbeeld bij mensen met dementie. Humor relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners.
 • 16.30 uur. Borrel.

Wanneer, waar en voor wie

Het congres vindt plaats op dinsdag 26 november 2019 van 9.30-16.30 uur in Congrescentrum ReeHorst te Ede en is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, activiteiten- en persoonlijk begeleiders, sociaalpedagogisch hulpverleners en medewerkers en overige geïnteresseerden.

Aanmelden

Meld je aan vóór 19 november 2019. Je betaalt tot 22 oktober 2019 € 165, – exclusief btw (€ 199,65 inclusief btw), op en na 22 oktober € 185,- exclusief btw (€ 223,85 inclusief btw). De toegangsprijs is met koffie, thee, lunch, borrel, congresmap, link naar de hand-outs van de lezingen en een e-learningcursus.

Meer weten

Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor 5 punten. Ga voor meer informatie over het congres naar congressenmetzorg.nl