Zorgverleners in Velp en Rozendaal bieden via Stichting 1+ Samenwerking ‘stepped care’ ouderenzorg

Geplaatst op: 15 november 2016
Laatst gewijzigd op: 29 juli 2019

In Velp en Rozendaal hebben zorgverleners zich verenigd in de Stichting 1+ Samenwerking en bieden ‘stepped care’ ouderenzorg. De aanleiding voor deze multidisciplinaire samenwerking is het relatief hoge aantal ouderen in Velp en Rozendaal. Zeker nu steeds meer ouderen met hoogcomplexe problematiek bij de eerstelijnszorgverleners aankloppen, merken alle zorgverleners dit in hun praktijk. Stichting 1+ Samenwerking heeft een pilot opgezet om de kennis en kunde uit verzorgings- en verpleeghuizen  naar de eerste lijn te halen. Directeur Herma Barnhoorn in een interview op de-eerstelijns.nl: “Specialisten ouderengeneeskunde werken nu vanuit een eigen eerstelijnspraktijk, samen met geriatrisch verpleegkundigen en een maatschappelijk werker.”

Stepped care

Binnen het stepped care model schakelen zorgaanbieders in vier stappen:

  1. Allereerst kloppen ouderen aan bij hun eigen huisarts
  2. Is er meer zorg nodig dan wordt de praktijkondersteuner ouderen ingeschakeld, die gaat bijvoorbeeld vaker thuis kijken of belt op na een ziekenhuisopname
  3. Komen de huisarts en praktijkondersteuner er samen niet uit dan consulteren zij een specialist ouderengeneeskunde
  4. Is de situatie te complex dan gaat de specialist ouderengeneeskunde zelf op huisbezoek en biedt persoonsgerichte zorg.

Met deze aanpak wordt voorkomen dat de ouderen onnodig een beroep doen op spoedzorg van het ziekenhuis en wordt verhuizing naar een verpleeghuis uitgesteld of voorkomen.

  • Lees het volledige interview met Herma Barnhoorn over de werkwijze van Stichting 1+ Samenwerking op de-eerstelijns.nl