Naar hoofdinhoud Naar footer

ZorgStart: laagdrempelige zij-instroom in Gooi en Vechtstreek en Noord- en Midden-Limburg

Met 225 nieuwe zorgmedewerkers binnen de Gooi en Vechtstreek mag je ZorgStart, een project van Stichting Calibris Advies, zeker een succes noemen. Deze unieke samenwerking tussen gemeenten, UWV en zorg- en onderwijsinstellingen laat inwoners van de regio op een laagdrempelige manier kennismaken met het werken in de zorg. Vervolgens maakt ZorgStart de overstap naar een opleiding en een baan in de zorgsector heel eenvoudig. Een bijzondere aanpak van het personeelstekort die effectief blijkt te zijn. In navolging van dit succes ging ZorgStart in oktober ook van start in Noord- en Midden-Limburg.

‘Het was tijd voor iets nieuws. Minder plannen maken en juist meer met mijn handen werken. Daar begon mijn zoektocht,’ zegt Ceciel (56) over haar stap naar ZorgStart. Zij was communicatieadviseur bij de overheid, maar wilde iets anders. ‘Ik merkte dat ik liever meer praktisch met mensen werk. Toen ik over ZorgStart las, was ik meteen geïnteresseerd. Want ik wist wel dat ik de zorg in wilde, maar niet wat ik precies wilde doen. Door gesprekken met een coach en het online programma heb ik me goed kunnen verdiepen in de soorten zorg, de doelgroepen en activiteiten. Zo kwam ik uit bij zorg voor ouderen met dementie en uiteindelijk bij Vivium Zorggroep. Zij bieden een driejarige opleiding die je zelf kan vormgeven terwijl je tegelijkertijd werkt. Ik heb me aangemeld en ik ben op 1 oktober gestart’.

Nederlandse taal leren terwijl je werkt in de zorg

Ook voor Juliet (36) was ZorgStart de weg naar een leuke baan in de zorg. De geboren Oegandese woont sinds 2014 in Nederland en wilde altijd in de zorg werken. ‘Ik hou ervan om mensen te verzorgen. In Oeganda volgde ik een opleiding verpleegkunde en werkte ik in een ziekenhuis. Als kind woonde ik in de buurt van een ziekenhuis. Toen zei ik al tegen mijn moeder dat ik later verpleegkundige wilde worden. De zorg zit gewoon in mijn hart.’

Omdat Juliet de Nederlandse taal nog leert, startte ze eerst met niveau 1. ‘Nadat ik mijn MBO-diploma heb gehaald, kon ik door problemen tijdelijk niet verder studeren. Toen dat wel weer kon, heb ik contact gezocht met het WijkLeerbedrijf en gevraagd of ik aan niveau 2 kon beginnen. Dat doe ik nu, terwijl ik ergens anders Nederlands leer.’ Juliet volgt de lessen, die nog ruim een jaar duren, met veel plezier. Daarnaast loopt ze stage bij de King Arthur Groep.

In vier stappen naar een baan in de zorg

1. Intake

De weg naar een baan in de zorg begint voor deelnemers met een intakegesprek met een ZorgStart coach die het hele traject ook de contactpersoon is.

2. Oriëntatiefase

Na de intake volgt een oriëntatiefase waarin ZorgStart de deelnemer uitleg geeft over werkvelden, functies en andere praktische informatie. Aan de hand van oriëntatieopdrachten helpt de coach ook bij het maken van keuzes voor het vervolgtraject.

3. Persoonlijke ontwikkeling

De coach en de deelnemer brengen samen in kaart welke talenten en kwaliteiten al aanwezig zijn en werken aan de vaardigheden die nog nodig zijn. Bijvoorbeeld door e-learnings of een werkfit-traject.

4. Stap naar werk

Uiteindelijk stroom je als deelnemer uit naar een passende (leerwerk)baan. De coach kent de deelnemende zorgorganisaties goed en helpt bij het vinden van een passende werkomgeving.

Door het maatwerk dat ZorgStart biedt, is het voor iedereen geschikt. Het maakt niet uit of je al een baan hebt, zorgervaring hebt of helemaal niet werkt.

Op de website van ZorgStart vind je een volledig overzicht van het programma en de mogelijkheden.

Honderden nieuwe zorgmedewerkers

Dat er onder meer inwoners in de Gooi en Vechtstreek interesse is voor een baan in de zorg, bleek wel uit het aantal aanmeldingen bij ZorgStart. Sinds de start in 2021 meldden zich ruim 800 mensen aan, van wie er 625 de voorlichting over werken in de zorg via het project volgden. Meer dan de helft van de geïnteresseerden (385) begonnen ook echt aan het traject. Dat leverde voor de zorginstellingen en zorgmedewerkers in de regio maar liefst 225 enthousiaste nieuwe medewerkers en collega’s op. Niet raar dus, dat ook in Noord- en Midden-Limburg inmiddels een programma van start is gegaan.

Meer samenwerking in de regio

Samenwerking is een belangrijk onderdeel van het stimuleren van de arbeidsmarkt. ZorgStart werkt daarom ook nauw samen met andere projecten als de Regionale Zorgacademie en Baansprong dat zich richt op een toekomstbestendige ouderenzorg in de Gooi en Vechtstreek en Almere door mensen te motiveren te kiezen voor een baan in deze sector. Vanuit het programma Waardigheid en trots in de regio ondersteunen wij de regionale samenwerking.

Meer weten

Bron: Laardercourant.nl/ Zorgstart.nl

Deel deze pagina via: