Ook zorgmedewerkers in quarantaine na terugkeer uit risicogebied

Geplaatst op: 21 augustus 2020
Laatst gewijzigd op: 26 augustus 2020

Mensen die terugkeren uit een land of een gebied met code oranje, waar voor reizigers ernstige veiligheidsrisico vanwege corona kunnen ontstaan, moeten bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Sinds maandag 24 augustus geldt dit ook voor zorgmedewerkers. Eerder werden zorgmedewerkers uitgezonderd van deze regel. Dit is actueel geworden nu Spanje en delen van Frankrijk sinds 25 augustus code oranje hebben gekregen.

Wat te doen als een zorgmedewerker terugkeert uit een risicoland?

Ook een zorgmedewerker gaat10 dagen in quarantaine bij thuiskomst uit een land met een code oranje of rood. Bij hoge uitzondering en alléén als de zorgcontinuïteit in het geding komt door dreigende krapte, kan afgeweken worden van de regel dat ook zorgmedewerkers in quarantaine moeten:

  • De zorgmedewerker heeft geen klachten heeft en draagt tijdens het werk altijd een chirurgisch mondneusmasker minimaal type II.
  • Daarnaast draagt de zorgmedewerker ook nog handschoenen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek (lees meer over beschermingsmiddelen).
  • De instelling formuleert criteria (eventueel met benoemen van specifieke functies) wanneer de continuïteit van zorg in het geding komt en waarbij werknemers ten tijde van quarantaine bij uitzondering wel kunnen werken.

Deze zorgmedewerker krijgt dan heldere instructies over het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten en wordt bij voorkeur niet ingezet voor zorg van de meest kwetsbaren binnen de instelling.

Ook quarantaine als huisgenoot of nauw contact corona heeft

  • Als een zorgmedewerker huisgenoot of een nauw contact is van iemand die positief getest is voor Covid-19, moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot 10 dagen na het laatste contact. Ook een zorgmedewerker houdt zich dus aan die 10 dagen quarantaine.
  • Als een zorgmedewerker huisgenoot is van iemand met luchtwegklachten en koorts en/of benauwdheid moet deze zorgmedewerker thuis blijven tot de testuitslag van de huisgenoot bekend is.

Klachten? Laat je testen

  • Het is van groot belang dat zorgmedewerkers (en hun huisgenoten) zich bij klachten direct laten testen.
  • Totdat de testuitslag bekend is blijf je met klachten thuis. Bij klachten van koorts en/of benauwdheid, moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.
  • Symptomen passend bij COVID-19 zijn: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak.
  • Via een landelijk telefoonnummer: 0800-1202 (van 8.00-20.00 uur) kun je een afspraak maken (houd je BSN-nummer bij de hand). Als je besmet blijkt met het coronavirus, start de GGD een bron- en contactonderzoek. Je kunt ook online een afspraak maken via Rijksoverheid.nl (met je DigiD).

Bron: Zorgvoorbeter.nl

Meer weten