20 zorginstellingen starten vergroeningstraject

Geplaatst op: 4 oktober 2016
Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2016

Na een succesvolle aftrap van de werving voor Grijs, Groen & Gelukkig in januari, heeft het Instituut voor Natuureducatie (IVN) uit een grote hoeveelheid aanmeldingen 20 zorgcentra geselecteerd. Zij gaan als eerste aan de slag met het vergroenen van hun zorgcentra en het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma aan hun bewoners. Waardigheid en trotsdeelnemers  Pennemes, Viva! Zorggroep, Het Parkhuis, Zorggroep Raalte, ZuidOostZorg en Vitalis horen bij de eerste groep. In 2018 doen uiteindelijk honderd zorgcentra mee met Grijs, Groen & Gelukkig.

Contact met de natuur is goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Met Grijs, Groen & Gelukkig verbindt IVN ouderen opnieuw met de natuur, door zorgcentra te helpen een belevingstuin aan te leggen, natuur in het gebouw te brengen en ouderen opnieuw in contact te brengen met natuur door het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma. Zo ervaren tienduizend ouderen welk effect natuur op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft. Marja Vijn, projectleider Zorggroep Raalte: “Dit project sluit helemaal aan bij de bewoners en gebruikers van onze zorglocaties. Het groene Sallandse buitengebied is hun thuisplek, en vaak hun geboortegrond. Met deze bijdrage kunnen we groen en buiten weer echt een plek geven in hun leven.”

Een droom realiseren

De twintig geselecteerde zorgcentra delen de droom van IVN om natuurbeleving onderdeel te maken van de dagbesteding in de ouderenzorg en zijn een inspiratie voor andere zorgcentra. Zij krijgen een bedrag om die droom te realiseren en een ervaren projectteam van IVN begeleidt de instellingen in het vergroeningstraject. Veel van deze maatregelen worden gekoppeld aan onderzoek in samenwerking met wetenschappers van Nederlandse universiteiten en hogescholen. In 2018 zullen in totaal honderd zorgcentra samen gaan werken met Grijs, Groen & Gelukkig, zo is de ambitie van IVN.

Meer weten

  • De komende tijd zullen deze zorginstellingen een aftrap organiseren. De eerste vindt plaats bij Zorggroep Raalte, op maandag 26 september tussen 15:00 en 16:00 uur. Wil je bij de kick-off aanwezig zijn? Dat kan! Meld je aan bij Renee Oudenaarden via r.oudenaarden@ivn.nl